Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Hétköznapi helyzetekben a fürdőszoba tükörben nézegetve fogainkat talán az első amit leghamarabb észreveszünk a zavaró elszíneződés, azaz a fogkő. Ami elsőre ártalmatlannak gondolt lerakódásnak tűnik, valójában egy élő, baktériumokkal teli komplexum. Szerencsére fogaink esztétikája legtöbbünket foglalkoztat annyira, hogy időben felkeressük a fogorvosunkat, így elkerülve egy komolyabb gyulladást.

A fogkőeltávolítás első sorban nem esztétikai kérdés. Sokan nem is gondolják, hogy a fogkőeltávolítás elhanyagolása vagy késleltetése, milyen károkat okozhat nem csak a fogak felszínén, de a fogágyon is.

Mi is a fogkő, hogyan jön létre a szájban található kemény szöveteken és hogyan tudjuk megelőzni annak kialakulását vagy milyen módon lehet eltávolítani, arról a következőkben olvashat.

 

Mi a fogkő?

A fogkövet a szaknyelvben „calculus”-két említik, ami valójában elmeszesedett plakk. Kialakulása a fogakon megtapadt, el nem távolított lepedék képződésével indul el. Táplálkozásunk során a fogaink felszínére folyamatosan lepedék (plakk) tapad. Ha ezt nem távolítjuk el, akkor a nyálban lévő ásványi anyagok (kalcium-klorid és magnézium-klorid) által elmeszesedik, vagyis egy kemény felszín alakul ki, melynek érdes felülete lehetővé teszi a kórokozók, illetve további ételmaradékok megtapadását.

 

Hol képződik fogkő?

A fogkő elhelyezkedhet a fogak látható felszínein, melynek eredendő színe sárgás fehér, de idővel az ételpigmentek vagy a dohányzás által elszíneződhetnek. Többek között az íny alatt is kialakulhat fogkő, melynek színe már a barnás, feketés árnyalatot közelíti meg. Ez szabad szemmel már nem igazán észrevehető és sok esetben műszerekkel is nehezebb eltávolítani.

Fogkőképződésnek leginkább kitett területek a felső nagyőrlő fogak külső, arc felőli, illetve az alsó front fogak nyelv felőli felszínei. Azonban elhanyagolt szájhigiénia mellett minden fog minden felszínén kialakulhat. E mellett fogkő nem csak a fogak felszínén, de akár fix vagy kivehető fogpótlások felületén is megtapadhat.

Tehát a fogkő képződés okozója leginkább a nem megfelelő szájhigiéné. E mellett hajlamosító tényező lehet a dohányzás, szabálytalan fogsor vagy bizonyos örökletes betegségek.

 

Hogyan előzhető meg a fogkő kialakulása?

  • A rendszeres és megfelelő fogmosási technika alkalmazása során a fogkő képződés nagy részben megakadályozható.
  • Szájhigiénés rutinunkba érdemes bevezetni a fogselyem, superfloss vagy a fogköztisztító kefék használatát, amelyek lehetővé teszik a nehezen hozzáférhető felszínek tisztítását.
  • A fogmosást és a fogköztisztítók használatát követően, érdemes szájvizet használni, ugyanis a friss lehelet mellet a maradék lepedék eltávolítását is elősegíti.
  • A szájhigiénia szempontjából fontos a táplálkozásunk minősége. Mennél több nyers zöldséget, salátát fogyasztunk, annál több mechanikai inger éri a fogakat és ezeknek az ételeknek a rosttartalma már önmagában is tisztító hatású, azaz kevés lepedék tapad a fogakra.
  • Táplálkozást követően (ha nincs időnk fogat mosni) érdemes tiszta vízzel öblögetni, vagy cukormentes rágógumit fogyasztani, mely elősegíti a nyál elválasztódást, így a nyál mosóhatásának köszönhetően kevesebb lepedék tapad meg a fogakon.

 

Miért nem lehetséges az otthoni fogkő eltávolítás?

Sajnos egyre többet hallani olyan porokról, krémekről, szerekről, fogkrémekről vagy otthon alkalmazható eszközökről, melyek a házilag történő fogkő eltávolításra ösztönzik a pácienseket.

A lerakódott fogkő igen erősen tapad a fogzománcra és csak fogorvosi/ dentálhigiénikusi kezeléssel lehet eltávolítani, vagyis az otthoni, házilagos fogkőeltávolítás kipróbálását nem javasoljuk! Sokszor nagyobb kárt tudunk okozni velük, mint hasznot. Alkalmazásuk során a zománc felszín elvékonyodhat, érzékennyé válhatnak fogaink vagy akár egy otthoni fogkőeltávolító eszközzel zománc repedést is okozhatunk. Javasolt inkább szakembert felkeresni, ha a fogkő jeleit észleli.

 

Hogyan szabadulhatunk meg a fogkőtől?

  • Professzionális szájhigiéniás kezelés

A fogkőeltávolítás helyett a mai korszerű fogászati szemlélet szerint professzionális szájhigiéniás kezelés során távolítjuk el a fogkövet és az elszíneződéseket, majd a mikro érdességet AirFlow polírozással és pasztás polírozással simítjuk el, végül érzékenységet csökkentő géllel zárjuk a kezelést. Míg a fogkőeltávolítás során a fogkő levételét követően nem alkalmaznak AirFlowt és finom polírozó műszereket, addig a professzionális szájhigiéniás kezelés végén egy tiszta, elszíneződésektől mentes és alaposan mikro- polírozott fogfelszínt alakítunk ki, hogy a lepedék kitapadása is minél később induljon el.

https://dentoplant.hu/szolgaltatasok/szajhigienia

 

  • Irányított biofilm terápia = Guided Biofilm Therapy (GBT)

Az irányított biofilm terápia (Guided Biofilm Therapy®) a dentálhigiéniai kezelések legmodernebb változata, a jelenlegi leghatékonyabb szájhigiéniás technika Európában.

A kezelés célja az íny feletti és íny alatti biofilm rendkívül alapos, de kíméletes és fájdalommentes eltávolítása. Az irányított biofilm kezelés egy kockázatértékelésen alapuló, nyolc lépésből álló kezelési protokoll, mely a szájüreg egyensúlyát és hosszútávú egészségét segít fenntartani. Minden esetben alapos állapotfelméréssel és személyre szabott kockázatértékeléssel kezdődik.

Az irányított biofilm terápia rendelőnkben is elérhető kezelés, melyet gyakorlott dentálhigiénikus kollégánk végez. https://dentoplant.hu/innovacio-a-szajhigieniaban-a-dentoplant-fogaszaton

A Dentoplant Fogászati Rendelő megelőző szemléletével messze kiemelkedik a hazai fogászatok sorából, ugyanis rendelőnkben a minőségi szájsebészeti, parodontológiai és implantológiai munkánk mellett Dobó Huanita vezető dentálhigiénikus kollégánk irányításával egy egyedülálló szájhigiéniás gondozási programot is megvalósítottunk. Egyéni szájhigiéniás programunk keretében iTOP (Individually Trained Oral Prophylaxis ) minősített dentálhigiénikusaink a legkorszerűbb szájápolási tanácsokkal látják el pácienseinket.

https://dentoplant.hu/korszeru-dentalhigieniai-kezelesek-a-dentoplant-fogaszati-rendeloben

Szájápolási tanácsokért is forduljanak hozzánk bizalommal!

 

Csertő Dóra
Dentálhigiénikus BsC

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!