Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A fogászati góckérdés egy visszatérő téma a fogak által okozott belgyógyászati betegségekkel kapcsolatban. Egyre több szakirodalmi forrás jelenik meg és pácienseink is egyre többet tudnak a „rossz fogak” által okozott egészségügyi következményekről. Régen a biztos góctalanítás a fogeltávolítás volt, azonban ma már a gyökérkezelés fejlődésével olyan pontosságú munka végezhető, ami biztosítja egy fog hosszú távú megtartását. Az elmúlt évtizedben viszont a fogorvostudomány nem tartott itt, így sok – a mai kritériumoknak nem megfelelő- gyökérkezelt fog van forgalomban, ami szintén potenciális góc lehet. Fogeltávolítás előtt ma már számtalan lehetőség van egy fogorvosi team kezében, hogy mérlegelje annak megtarthatóságát.

Rendelőnkben a fogak gyökérkezeléssel történő megtartását és a régi, nem megfelelő gyökértömések cseréjét endodontus szakorvosunk, Dr. Néma Viktória végzi. Az ő tollából született meg blogcikkünk, amely a gyökérkezelés, a fogászati gócok, valamint az újra gyökérkezelés témáját járja körbe, illetve egy konkrét esetet is bemutat.

 

Gyökérkezelés, de nem mindegy hogyan!

A gyökérkezeléssel foglalkozó szakterület, az endodoncia az utóbbi 10 évben nőtte ki magát. Sok fogorvosi rendelő még nem tartott lépést a technikák finomodásában, így fordulhat elő, hogy akár panaszmentesen, véletlenül is inkomplett módon gyökértömött fogakra bukkanunk. Számos ”buktató” okozhatja a sikertelenséget a gyökérkezelések területén, mint például a baktériumoktól nem tökéletesen fertőtlenített gyökércsatornák, illetve az inkomplett gyökértömés. Az inkomplett gyökértömés azt jelenti, ha egy gyökérkezelés nem megfelelő, a gyökértömés nem ér „csúcsig” és nem „falálló”, azaz a csatorna fala és a gyökértömő anyag között rés van. A nem tökéletes zárás pedig a baktériumok megjelenését vonhatja maga után. A gyökértömés mellett a koronai helyreállítás is nagyban befolyásolja a kezelés sikerességét. Amennyiben a tömésnél, koronánál rés, vagy szuvasság alakul ki, az kaput jelent a baktériumoknak, hogy a szájüregből a gyökértömésig eljussanak és azt felülfertőzzék.

 

Mikor megfelelő egy gyökérkezelés?

Képalkotó segítségével tudjuk értékelni a gyökértömést. RTG felvétel esetében 2D-ban láthatjuk a gyökértömést és vizsgáljuk, hogy a fog teljes hosszában, egészen a gyökércsúcsig kitölti-e a gyökércsatornákat. A gyökértömés homogenitását és résmentességét is vizsgáljuk. Többgyökérű fog esetében, mivel a gyökerek sokszor egymásra vetülnek, nehéz pontos képek kapnunk a vizsgált fogról.

Amennyiben a 2D kép nem ad megfelelő információt a gyökérkezelés, gyökértömés minőségéről lehetőségünk van 3D Endo CT segítségével is elemezni a problémás fogat. A nagy felbontású CBCT képen jól látható, ha a gyökércsúcsnál esetlegesen gyulladásos elváltozás alakult ki, ami gócként szerepel. Ez a kóros elváltozás sokszor nem látszódik a rtg felvételen, mivel a környező anatómiai képletek kitakarhatják. A gyökérkezelés sikertelenségét sokszor kezeletlen extra csatornák okozzák, melyet a mikrométer felbontású CBCT képen pontosan tudunk lokalizálni. Ezekből is jól látható, hogy a gyökértömés értékelésére a ma elérhető, legprecízebb módszer az Endo CT.

 

Milyen problémát okozhat, ha egy gyökérkezelés rövid, vagy inkomplett?

Előfordul, hogy a páciensnek semmi panaszt sem okoz rövid távon, azonban orvosilag nem elfogadható szituáció, tekintettel arra, hogy fogászati góc lehet.

 

Egy fog megtartása nagy érték a páciensnek és siker a specialistának

gyökérkezelés, vagy szakmai nyelven endodoncia a fogorvosláson belül egy önálló szakterület, ami a fog életben tartásával, bizonyos fogászati eredetű fájdalmak megszűntetésével, a fertőzött gyökércsatornák kitisztításával, lezárásával és az ezzel kapcsolatos egyéb problémák megoldásával foglalkozik. Az endodontus szakember a korszerű gyökérkezelések kivitelezésében ma már speciális 3 dimenziós CT felvételek, gépi tágítóeszközök, elektronikus bemérő műszerek és lupe (precíziós nagyító szemüveg), vagy mikroszkópos nagyítás segítségével dolgozik. Az 5-8 vagy akár 20x-os nagyításban több egészséges foganyagot őrizhetünk meg, rejtett, vagy szűk csatornákat találhatunk meg és megelőzhetünk számos komplikációt.

Gyökérkezelés esetén a hosszútávú siker kulcsa – a szakértelmen túl – a megfelelő kezelési módszer kiválasztása, valamint a megfelelő anyagok és csúcstechnológiás eszközök alkalmazása. Részletes információk a gyökérkezelés menetéről:

https://dentoplant.hu/szolgaltatasok/gyokerkezeles

 

Mit nevezünk a fogászati gócnak?

Definíció szerint, a fogakból kiinduló krónikus gyulladás, amely következtében másodlagos betegségek alakulhatnak ki a testünk egyéb pontjain, mint például izületi, bőr, szív és érrendszeri betegségek, koraszülés, illetve foltos hajhullás, illetve súlyosbítja a cukorbetegség lefolyását.

A fogászati góc fogalma egy nagyon régóta létező elmélet, ami kapcsolatba állítja a fog eredetű krónikus gyulladásokat és a szervezet szisztémás betegségeit – mint például a szív és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, illetve terhesség esetén a koraszülés.

 

Gyökértömés revíziója = újra gyökérkezelés

A revízió a korábban készült, sikertelen gyökérkezelések újrakezelése, avagy a fog utolsó esélye a megmaradásra. A revízió során a gyökérkezelt fogból eltávolítjuk a gyökértömést, majd többszöri ismételt kezelések alkalmával igyekszünk megoldani minden olyan tényezőt, ami a sikertelenséget okozhatta, és csak ezután készítjük el a következő gyökértömést.

Ez az eljárás azzal a nehézséggel jár, hogy a korábban más fogorvos által véglegesen lezárt fogból kell eltávolítani a korábbi gyökértömés anyagát, majd újra meg kell keresni a csatornákat, esetleg újabb csatornákat kell feltárni. Egy ilyen fertőzött, sokszor kezelt fog fertőtlenítése sem egyszerű feladat. Éppen ezért az újra gyökérkezelést csak nagyításban és a legújabb technikák ismeretében lehet megbízhatóan sikerre vinni.

 

Miért fontos az újra gyökérkezelés?

Az alapvető cél:

  • a régi gyökértömés eltávolítása,
  • a fertőzött gyökércsatornák tisztítása,
  • a bekerült baktériumok elpusztítása,
  • végül a gyökértöméssel való lezárása.

A folyamat azonban akkor teljes, ha nemcsak a gyökerek területén készül el kifogástalan eredmény, hanem ez le is van zárva a szájüreg felől, azaz egy jól záró, tökéletes koronai restaurátum készül el. Ez egy meglepően bonyolult és precíziót igénylő művelet, ami minden esetben, a korábban említett eszközöket igényli – mint például a mikroszkóp vagy a lupe. Így érhető el a tökéletes eredmény, amely a fog eltávolításának elkerülése, illetve a gyógyulás.

Egy rosszul gyökérkezelt fogat, vagy egy feltételezett fogászati eredetű gócot, nem feltétlenül kell kihúzni, endodonciával foglalkozó specialista fogorvos az újra gyökérkezeléssel is jelentős eredményeket érhet el. Így az arra alkalmas fogak ismét megmenthetőek. Rendelőnkben csúcstechnológiás eszközök és specialista szakorvosok állnak a gyógyulni vágyó páciensek szolgálatában, így a magas szakmai színvonalú gyökérkezelés és újra gyökérkezelés garantált!

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!

 

Dr. Néma Viktória
Endodontus szakorvos