Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Fogászati kezelés során fontos, hogy a teljes folyamat kontrollált, és a páciens számára is kellemetlenségektől mentes legyen. A kofferdam izoláció során a gumilepedő felhelyezése maximálisan fájdalommentes, használatával pedig további kellemetlenségek is elkerülhetők a kezelés során, valamint az elkészült tömés eredményességét is nagyban megnöveli.

 

Miért fontos a fog izolálása a kezelés során?

A kofferdam izolálás elengedhetetlen számos fogászati ​​eljárás sikeréhez, mert kiküszöböli a szájüregben található nyállal és baktériumokkal történő szennyeződés kockázatát. Használatával biztonságosan szigetelhetjük el a beteg fogat a szájüreg egyéb területeitől, védjük a felcsapódó nyáltól ezáltal száraz körülményeket biztosíthatunk az erre érzékeny eljárásaink számára.

A helyreállító fogászati eljárások két fő kezelési kategóriája magába foglalja, mind az endodonciai (gyökérkezelés), mind a a restauratív eljárásokat. Ez utóbbi konzerváló fogászati terület pedig minden olyan kezelést, amellyel egy fog felépíthető és helyreállítható, azaz a direkt töméseket és az indirekt készülő koronákat betét (inlay) helyreállításokat.

A direkt, szájban elkészülő fogfelépítési eljárások, azaz az esztétikus tömések népszerűségüket a kedvező áruk miatt nyerték el, ám ezen beavatkozások kifejezetten technikaszenzitívek és elképesztően körültekintő, valamint komplex kivitelezést igényelnek.

 

Az esztétikus tömések készítésekor miért fontos száraz körülményeket biztosítani?

Bizonyos fogászatban használatos anyagok hidrofób, azaz a nedvességet nem kedvelő összetevőket is tartalmazhatnak. A legegyszerűbb példa a világszerte leggyakrabban használt esztétikus tömőanyag, a kompozit. A kompozit tömőanyag nedvességgel találkozva veszít a mechanikai és fizikai ellenállóképességéből, így kisebb százalékban köt az anyag, illetve szignifikánsan csökken a foganyaghoz való kötőereje is. Azaz a tömés élettartama is csökken, és ezáltal a fog esélyei is a későbbi pamaszmentességre. A Dentoplant Fogászati Rendelőben az esztétikus tömések készítésekor a legnagyobb körültekintéssel járunk el, és a kofferdam izolálást alkalmazzuk.

 

Miből áll egy kofferdam felhelyezése?

Az izolálás alapját egy a szájüreget lefedő gumilepedő adja, amin egy lyukat ejtve átbújtatjuk a kezelni a kívánt fogat/ fogakat, majd ezt az egészet egy kapoccsal rögzítjük, hogy megfelelő pozícióban maradjon. Ezt követően rögzítjük a széleit egy kereten, hogy ne boruljon rá a munkaterületre.

 

Mi a kofferdam szerepe a gyökérkezelések során?

Az izoláció nélkül végzett gyökérkezelések sikertelenségre vannak ítélve. Gondoljunk csak bele, a gyökérkezelések során az a célunk, hogy baktériumoktól mentessé tegyük a gyökércsatornákat, ha viszont nem izoláljuk a munkaterületet a nyáltól, ami köztudottan hemzseg a baktériumoktól, akkor gyakorlatilag pont az ellenkezőjét érjük el, mint ami a célunk. Továbbá, fontos megemlíteni a páciens-védelemben betöltött elengedhetetlenül fontos szerepét is. A gyökérkezelések során véd a kezelések során használt eszközök garatba kerülésétől, és a fertőtlenítő folyadékok lenyelésétől is, amik egyes esetekben komoly veszélyekkel is járhatnak.

 

Mit vesz ebből észre a páciens a kezelés során?

Alapvetően nincs különbség, mivel a szájüreg nyitvatartása továbbra is elengedhetetlen részét képezi a kezelésnek, ez a kofferdamban történő kezelés során is ugyanúgy igaz. A lágyrészek enyhe eltartásával akár még kényelmesebbé is tehet egy kezelést, mert védi azokat a mechanikai irritációtól. A fúró használata során használt hűtővíz sem folyik a garat felé, ami sokkal nyugodtabb és komfortosabb érzést nyújt a kezelések során.

A kofferdam izoláció használata tehát védi a pácienst a kellemetlen behatásoktól, valamint a fogakon végzett kezelés eredményességét is nagyban növeli. A Dentoplant Fogászati Rendelőben éppen ezért minden szükséges esetben elvégezzük a kezelt fog izolását a kezelés megkezdése előtt.

Dr. Hajsz Márton
Gyökérkezelések és konzerváló fogászat

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!