Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A fogászat egy speciális szakterülete, az endodoncia szépségei kapcsán, valamint a fogak belsejében lévő mikroszkópos világ megismerése céljából készítettünk interjút Dr. Hajsz Mártonnal, a Dentoplant Fogászati Rendelő endodontus szakorvosával.

Dr. Hajsz Márton kollégánk első körben jelentkezett rezidensnek a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának szakképzésére, és endodoncia szakvizsgáját 2021-ben, Szegeden elsők között szerezte meg. Hazánkban a fogorvosi szakképesítések rendszere az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül, így a nyugat-európai iskolákhoz hasonlóan szétvált az endodoncia és fogpótlástan szakirányra.

Az SZTE Fogorvostudományi Egyetemen töltött évei alatt, volt-e olyan meghatározó élménye, vagy sikerélménye, amely hozzájárult ahhoz, hogy az endodoncia szakirányt válassza? Összefoglalná pár szóban, mi is ez az endodoncia, a laikusok számára kissé szokatlan nevű szakterület?

Az endodoncia a fogak megtartásával, megmentésével, a mikroszkópos gyökérkezelések és az ehhez kapcsolódó mikrosebészettel foglalkozik. Először az egyetem utolsó évében fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy ebbe az irányba szakosodjak, mivel egy nehéz és összetett, illetve elképesztő mélységeket rejtő ág, amivel fantasztikus klinikai eredményeket lehet elérni. Nagyon sokat segít a klinikai döntéshozatalban a fog “belvilágának”, és annak működésének ismerete, mivel így magabiztosabban lehet megjósolni azoknak a folyamatoknak a lefutását, amik végeredményben a fogak fájdalmát okozzák.

Amikor fáj egy fog, akkor már eleve érdemes a páciensnek endodontus szakorvost felkeresni?

A rövid válaszom az lenne, hogy igen. A legtöbb esetben ez igaz, mivel a fogak akut fájdalma és az ehhez köthető egyéb panaszok ennek a területnek a hozzáállását, eszközeit igénylik. Egyébként a szakterületek szoros együttműködésében látom a jövőt, mivel minden terület más és más szemléletet ad a saját nézőpontjával. Ezt valljuk a Dentoplant Fogászati Rendelőben is, ennek köszönhetően tudunk szakorvos kollégáimmal minden fogászati problémára megoldást kínálni.

Mi indította el Dr. Hajsz Mártont a gyökérkezelések világának felfedezése útján?

A fogak gyökércsatorna rendszerének izgalmas komplexitására, egy elektronmikroszkópos felvétel hívta fel a figyelmemet még a graduális képzés alatt. a fog belsejében ezeknek a csatornáknak és elágazásoknak a kezelése és tisztítása szinte lehetetlen feladatnak tűnik, amely mindig egy kis kihívást tartogat. Ami viszont még inkább megragadta a figyelmemet, az az a technika, amely segít ezen bonyolult gyökércsatornák megmunkálásában. A baktériumok eliminálása a cél, ami kémiai és mechanikai fertőtlenítési protokollok segítségével valósul meg. Számomra az egyéni fejlődés – a továbbképzések és a szakvizsga megszerzésének szellemi oldala mellett – a technikai újdonságokkal való megismerkedésben teljesedik ki igazán. Elképesztően izgalmasnak találom az új technikák megismerését, ami folyamatos izgalmat jelent a hétköznapi munkám során, gyakorlatilag pozitív értelemben addiktív érzést kelt bennem.

Önt majdnem minden munkája közben készült fotón nagyítóval kapták lencsevégre. Miért visel nagyító szemüveget?

A lupe, azaz orvosi nagyító használata a fogászat több területén a mai tudásunk szerint elengedhetetlen. A gyökércsatornák belvilágát és a bemeneteket nagyításban lehet a legjobban feltárni, ebben segít a lupe, vagyis a mikroszkóp. A fogászatban beszerezhető eszközpark drámai technikai fejlődésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben, ennek gyümölcsét élvezheti az a szakorvos, aki ma ezt a területet választja.
A modern eszközök között talán, a legnagyobb segítséget a korábban említett lupe és a rendelőnkben elérhető csúcsminőséget képviselő Zeiss mikroszkóp adja. Az eddigi rövid karrierem során a nagyítás világába történő betekintés adta a legdrámaibb változást, ami az egyszerű beavatkozásokat is sokszorosan precízzé teszi, de vannak olyan szituációk, amik gyakorlatilag kivitelezhetetlenek ezen eszközök nélkül. A saját szakterületemen ez a minimum elvárás ahhoz, hogy versenyképes és kellően pontos munkát tudjak végezni.
Fontos kiemelni, hogy nem csak a gyökérkezelések során hasznos egy ilyen szintű mikroszkóp, például rendelőnk vezetője, Dr. Maráz Kinga is Zeiss extaro mikroszkóppal végzi a mikrosebészeti parodontológiai műtéteket, ínyplasztikai beavatkozásokat. Ennek kapcsán örömmel mondhatom el, hogy a Dentoplant Fogászati és Implantológiai Rendelő egy pályázati keretében egy Zeiss Extaro 300 mikroszkópot szerzett be, amely segítségével immár a legkorszerűbb technikákkal tudjuk a gyökércsatornák belvilágát feltárni.

Miközben az új Zeiss Extaro 300 operációs mikroszkópon dolgozik és közben több képernyőn látjuk a nagyítást. Miért szükséges a kamerarendszer?

A kamera a dokumentációt könnyíti meg, illetve a páciens számára is vizualizálhatóvá teszi azt, amit az operátor lát, így elősegítve a orvos-páciens kommunikációt. A Dentoplant rendelőjében beüzemelt Zeiss mikroszkóp egy speciális, úgynevezett fluorescensz móddal is rendelkezik, ami azért is érdekes, mivel egy különleges fényt bocsát ki, ami bizonyos elemeket megvilágítva egy tipikus kiemelt képet ad. Ebben az esetben a bakteriálisan fertőzött keményszövet és a fogban látható lágyszövet tökéletes kirajzolódását adja, ami nagyban megkönnyíti a fent említett szövetek detektálását. Ez a technológia maximálisan helyettesíti a korábban, hasonló célra használt eszközöket és anyagokat, így megkönnyítve a hétköznapi munkánkat.

Sokat hallani olyan esetről, hogy már gyökérkezelt fog begyullad. Erről mi a véleménye? Mitől gyulladhat be egy olyan fog, ami már egyszer ki lett kezelve? Egyáltalán ez mi módon lehetséges?

Irodalmi adatok szerint a gyökérkezelések sikeressége 90% fölött van, ami jelzi, hogy mennyire jól működő és kipróbált beavatkozásról van szó. Azonban nüanszokon múlhat a siker, mivel rettenetesen technikaszenzitív a folyamat. Számtalan oka lehet a sikertelenségnek, a bonyolult anatómiai viszonyoktól elkezdve, a nem megfelelő gyökércsatornai tisztításon át, egészen a gyökércsatornába tört gyökérkezelő eszközökig. A sikertelen beavatkozásra hamar fény derül, ha akut panaszokat okoz, viszont a legtöbb esetben teljesen panaszmentesen megy végbe a folyamat, és alakul ki egy krónikus gyulladás, a rá jellemző tünetekkel. Ez gyakran megtéveszti a pácienseket és azt gondolják, ha nincs fájdalom, nincs baj. Sajnos ez nem így van.
Szerencsére több alternatíva is létezik egy ilyen szituáció megoldására, többek között az úgynevezett revízió, azaz újragyökérkezelés. A folyamat egy CBCT készítéssel és elemzéssel kezdődik, amivel háromdimenziós képen lehet detektálni a problémákat. Ezt követi a régi gyökértömés eltávolítása, a csatornák fertőtlenítése, végül egy jobb zárást adó új gyökértömés és a fog koronai részét lezáró restaurátum elkészítése.
Az endodonciában számos olyan beavatkozástípus van, ami nem kivitelezhető mikroszkóp nélkül, de akad olyan is, ami pusztán a nagy nagyítás miatt már jobb minőségű lesz.
Az újragyökékezeleseknél jelen lévő krónikus gyulladás gyakran egy korábbi hiba vagy egy nem megoldható szituáció talaján alakulnak ki, amely hibák és okok a mikroszkóp nagyítása révén könnyen láthatóvá tehetőek. Amit látunk azt meg tudjuk oldani, amit nem, azt nem.
A csatornába tört eszközök szintén nagyítás nélkül nem eltávolíthatóak, így nagy eséllyel a fog elvesztéséhez vezethetnek.

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!