Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Fogeltávolítás előtt ma már számtalan lehetőség van a specialista fogorvos kezében, hogy mérlegelje a fog megtarthatóságát. Például a gyökérkezelés kiváló fogmentő megoldás azon fogak esetében, ahol a fogbél már elhalt, nagy kiterjedésű szuvasodás, fogbélgyulladás, vagy valamilyen sérülés következtében. A gyökérkezelés a foghúzástól mentheti meg a rossz állapotú fogat, hosszú évekkel meghosszabbítva a fog élettartamát.

Rendelőnkben a fogak gyökérkezeléssel történő megtartását endodontus kollégánk, Dr. Hajsz Márton végzi. Az ő tollából született meg blogcikkünk, amely a gyökérkezelés, a fogászati gócok, valamint az újra gyökérkezelés témáját járja körbe, illetve egy konkrét esetet is bemutat.

 

Egy fog megtartása nagy érték a páciensnek és siker a specialistának

A gyökérkezelés, vagy szakmai nyelven endodoncia a fogorvosláson belül egy önálló szakterület, ami a fog életben tartásával, bizonyos fogászati eredetű fájdalmak megszűntetésével, a fertőzött gyökércsatornák kitisztításával, lezárásával és az ezzel kapcsolatos egyéb problémák megoldásával foglalkozik. Az endodontus szakember a korszerű gyökérkezelések kivitelezésében ma már speciális 3 dimenziós CT felvételek, gépi tágítóeszközök, elektronikus bemérő műszerek és lupe (precíziós nagyító szemüveg), vagy mikroszkópos nagyítás segítségével dolgozik. Az 5-8 vagy akár 20x-os nagyításban több egészséges foganyagot őrizhetünk meg, rejtett, vagy szűk csatornákat találhatunk meg és megelőzhetünk számos komplikációt.

Gyökérkezelés esetén a hosszútávú siker kulcsa – a szakértelmen túl – a megfelelő kezelési módszer kiválasztása, valamint a megfelelő anyagok és csúcstechnológiás eszközök alkalmazása.

Részletes információk a gyökérkezelés menetéről: https://dentoplant.hu/szolgaltatasok/gyokerkezeles!

 

Gyökérkezelés, de nem mindegy hogyan!

A gyökérkezeléssel foglalkozó szakterület az utóbbi 10 évben nőtte ki magát. Sok fogorvosi rendelő még nem tartott lépést a technikák finomodásában, így fordulhat elő, hogy akár panaszmentesen, véletlenül is inkomplett módon gyökértömött fogakra bukkanunk. Számos ”buktató” okozhatja a sikertelenséget a gyökérkezelések területén, mint például a baktériumoktól nem tökéletesen fertőtlenített gyökércsatornák, illetve az inkomplett gyökértömés. Az inkomplett gyökértömés azt jelenti, ha egy gyökérkezelés nem megfelelő, a gyökértömés nem ér „csúcsig” és nem „falálló”, azaz a csatorna fala és a gyökértömő anyag között rés van. A nem tökéletes zárás pedig a baktériumok megjelenését vonhatja maga után.

 

Milyen problémát okozhat, ha egy gyökérkezelés rövid, vagy nem megfelelő?

Előfordul, hogy a páciensnek semmi panaszt sem okoz rövid távon, azonban orvosilag nem elfogadható szituáció, tekintettel arra, hogy fogászati góc lehet.

 

Mi a fogászati góc?

Definíció szerint, a fogakból kiinduló krónikus gyulladás, amely következtében másodlagos betegségek alakulhatnak ki a testünk egyéb pontjain, mint például izületi, bőr, szív és érrendszeri betegségek, koraszülés, illetve foltos hajhullás, illetve súlyosbítja a cukorbetegség lefolyását.

A fogászati góc fogalma egy nagyon régóta létező elmélet, ami kapcsolatba állítja a fog eredetű krónikus gyulladásokat és a szervezet szisztémás betegségeit – mint például a szív és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, illetve terhesség esetén a koraszülés.

 

Gyökértömés revíziója = újra gyökérkezelés

A revízió a korábban készült, sikertelen gyökérkezelések megismétlése, avagy a fog utolsó esélye a megmaradásra. A revízió során a gyökérkezelt fogból eltávolítjuk a gyökértömést, majd többszöri ismételt kezelések alkalmával igyekszünk megoldani minden olyan tényezőt, ami a sikertelenséget okozhatta, és csak ezután készítjük el a következő gyökértömést.

Ez az eljárás azzal a nehézséggel jár, hogy a korábban más fogorvos által véglegesen lezárt fogból kell eltávolítani a korábbi gyökértömés anyagát, majd újra meg kell keresni a csatornákat, esetleg újabb csatornákat kell feltárni. Egy ilyen fertőzött, sokszor kezelt fog fertőtlenítése sem egyszerű feladat. Éppen ezért az újra gyökérkezelést csak nagyításban és a legújabb technikák ismeretében lehet megbízhatóan sikerre vinni.

 

Miért fontos az újra gyökérkezelés?

Az alapvető cél:

  • a régi gyökértömés eltávolítása,
  • a fertőzött gyökércsatornák tisztítása,
  • a bekerült baktériumok elpusztítása,
  • végül a gyökértöméssel való lezárása.

A folyamat azonban akkor teljes, ha nemcsak a gyökerek területén készül el kifogástalan eredmény, hanem ez le is van zárva a szájüreg felől, azaz egy jól záró, tökéletes koronai restaurátum készül el. Ez egy meglepően bonyolult és precíziót igénylő művelet, ami minden esetben, a korábban említett eszközöket igényli – mint például a mikroszkóp vagy a lupe. Így érhető el a tökéletes eredmény, amely a fog eltávolításának elkerülése, illetve a gyógyulás.

 

Dr. Hajsz Márton kollégánk egy konkrét eseten mutatja be, hogy újra gyökérkezeléssel egy fog megtartható:

Egy páciens ráharapási fájdalommal érkezett a Dentoplant Fogászati és Implantológiai rendelőbe. A panaszok, a vizsgálat és a kiindulási röntgenfelvétel egyértelműen mutatta, hogy egy korábban nem megfelelően gyökérkezelt fog okozhatja a panaszokat. A képen pirossal bejelölt bal alsó második nagyőrlő fog gyökerei körül gyökércsúcs körüli krónikus gyulladás következtében létrejövő csontpusztulás jelei láthatóak.

Ennek a problémának két forrása lehet: Az első ok a korábban nem megfelelően elvégzett gyökérkezelés és gyökértömés, a másik pedig a koronai restaurátum nem megfelelő zárása, azaz rés képződése a foganyag és a koronai pótlás között, ami következtében gyökércsatornai fertőzés jön létre.

A fog megnyitását követően a koronai részből eltávolításra került a korábbi fogtömés, amely alatt szuvasodás és puha, fertőzött foganyagot tisztítottunk ki. A gyökércsatorna bementi nyílásainak felkeresését követően további tisztítást és fertőtlenítést kellett a fogon nagyításban elvégezni. A gyökértömések eltávolítása, majd a gyökércsatornák ismételt megmunkálását követően további, protokoll szerinti fertőtlenítési ciklusok következtek. Sok munkaórát követően elkészülhetett a végleges gyökértömés és a fogkorona lezárása.

A páciens által elmondott panaszok kezelésének kulcsa, hogy korrekt fertőtlenítéssel a gyökércsatorna fala csíramentesíthető, illetve a megfelelő gyökértöméssel egy szivárgásmentes zárás biztosítható a fogba. Ez azért fontos, mert a periapikális tér és az állcsont felé egy megfelelő lezárást biztosít, ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy a szervezet természetes gyógyulási folyamata beinduljon. 

A fenti esetleírás is jól mutatja, hogy egy rosszul gyökérkezelt fogat, vagy egy feltételezett fogászati eredetű gócot, nem feltétlenül kell kihúzni, endodonciával foglalkozó specialista fogorvos az újra gyökérkezeléssel is jelentős eredményeket érhet el. Így az arra alkalmas fogak ismét megmenthetőek.

Rendelőnkben csúcstechnológiás eszközök és specialisták állnak a gyógyulni vágyó páciensek szolgálatában, így a magas szakmai színvonalú gyökérkezelés és újra gyökérkezelés garantált!

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!