Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

Parodontológia

Fogágybetegség kezelése

A fogágybetegséget a köznyelvben gyakran ínysorvadásként emlegetik. A fogágybetegség azonban nem csak az íny megbetegedése, hanem a fogakat körülvevő ínyt, csontot és a parodontális ligamentumokat együttesen érintő, kiterjedtebb gyulladás. A fogágybetegség kifejlődése lassú folyamat és  kezdeti fázisa kevés panaszal jár. Többek közt ez is az oka, hogy sok páciens már előrehaladott stádiumban fordul hozzánk. A fogágybetegség általános tünetei között említhetjük a fogínyvérzést, a fogágy duzzanatát, a fogágy fájdalmát, a fogágy váladékozását, ételbeékelődést a fogak közé és sokszor fognyaki érzékenységet is.

A fogágybetegség gyakoribb, mint gondolnánk!

A fogágybetegséget 2010 óta a világ 6. leggyakoribb megbetegedéseként tartjuk számon, amely becslések szerint világszerte több, mint 700 millió embert érint. A hazai helyzet ugyancsak elkeserítő, mert a fogágybetegség hazánkban népbetegségnek számít. Magyarországon tízből nyolc felnőtt érintett valamilyen formában. Hazánkban a fogágybetegség okolható a legtöbb fog elvesztéséért.

I. Fogágybetegséget kiváltó okok:

 1. A fogágybetegségek szerzett okai: Nem megfelelő szájhigiénia és sok plakk, fogkő a leggyakoribb. Nem megfelelő fogmosási technika, amely akár túlzottan erős fogmosást is jelenthet, melynek során az ép fogainkról egyszerűen lesikáljuk az ínyt.
 2. Helyi irritáló tényezők a fogágybetegségek kialakulásában: Pontatlanul illeszkedő fogpótlások, elálló szélű koronák és tömések nagyon sok kárt okozhatnak a fogágy szövetek egészségében.
 3. Külső tényezők: Tudományos vizsgálatok sora igazolta, hogy számos gyógyszer és vegyszer károsíthatja a fogágyat. Ezek közé tartoznak bizonyos „Ca-csatorna blokkoló” mechanizmusú szívgyógyszerek, az epilepszia kezelésére alkalmazott készítmények, fogamzásgátlók, szervátültetésekkor alkalmazott gyógyszerek.
 4. Örökletes faktorok: Egyes génpolimorfizmusok megváltoztathatják a fogágy természetes védekező képességét, így csökkentve ellenállását a fertőzésekkel szemben.

II. Fogágybetegségek osztályozása:

Az ínygyulladások és a fogágybetegségek diagnosztikája egy nemzetközileg elfogadott egyezményes klasszifikációs rendszerhez igazodik.

A fogágybetegségek egyezményes besorolását először 1999-ben vezették be, melyet 2018 óta egy egyezményes klasszifikáció váltott fel. Ez a 2018-as klasszifikáció az AAP (American Academy of Periodontology) és az EFP (European Federation of Periodontology) közös munkacsoportjai által kidolgozott olyan rendszer, mely jóval pontosabb meghatározást tesz lehetővé. Kidolgozásában közel 100 szakember vett részt világszerte ismert intézetekből.

(Forrás: PDF J Clin Periodontol. 2018;45:45(Suppl 20);S1–S8
A new classification scheme for periodontal and peri‐implant diseases and conditions – Introduction and key changes from the 1999 classification Jack G. Caton | Gary Armitage2| Tord Berglundh | Iain L.C. Chapple|
Søren Jepsen | Kenneth S. Kornman | Brian L. Mealey | Panos N. Papapanou | Mariano Sanz | Maurizio S. Tonetti)

A fogágybetegségek jelenleg használt csoportbeosztása nem tesz különbséget a krónikus és az agresszív formák között. A fogágybetegség klasszifikációjában a stage (stádium) és grade (típus) stádiumbeosztást vezettek be.

A 2018-as klasszifikáció egy olyan összefoglalással kezdődik, amely definiálja a fogágy egészségét, valamint a fogágybetegség négy stádiumát. A legenyhébbtől (Stage 1) a legsúlyosabbig (Stage 4) négy csoportoban sorol. A betegség súlyosságának rizikóját és mértékét három másik kategóriába osztja a leglassabb progressziótól (Grade A) a leggyorsabbig (Grade C). A beosztás figyelembe veszi az olyan rizikófaktorokat is, mint a dohányzás és az esetlegesen előforduló betegségek meglétét is, mint pl.: a cukorbetegséget.

Fogágybetegségek szoros kapcsolata egyes általános megbetegedésekkel:

A fogágybetegség kezelése azért is kiemelten fontos, mert a fogágyon keresztül a véráramba kerülő baktériumok több, a szervezetet érintő kórkép és betegség kialakulásáért tehetők felelőssé. Szakirodalmi adatok támasztják alá, hogy a fogágybetegség növeli a II. típusú cukorbetegség, a szív és érrendszeri megbetegedések, az időskori dementia és a koraszülés, valamint a kisebb magzati súly kialakulásának kockázatát.

A fenti összefüggések ismeretében az Európai Parodontológusok Szövetsége külön munkacsoportokat hozott létre annak érdekében, hogy ezen 4 fő irány (diabetes, cardiovascularis, terhességi diagnosztika, dementia, Altzheimer kór) szakértői folyamatosan kiértékeljék a legújabb kutatások eredményeit.

A kardiovaszkuláris betegségek és a fogágybetegség sok tekintetben hasonlóak: világviszonylatban gyakori, krónikus, nem fertőző betegségek, melyek előfordulása nagy esetszámot érint és gyakorisága az életkorral növekszik. Tudományos vizsgálatok sorozatai igazolták az összefüggést a két betegség között. A fogágy gyulladása növeli a szívinfarktus, a szívelégtelenség és a stroke kialakulásának kockázatát.

Az olyan életmóddal kapcsolatos tényezők, mint a dohányzás, stressz, kóros elhízás, cukorbetegség és egészségtelen táplálkozás mindkét betegség súlyosbodását okozhatják. Ezért kiemelkedően fontos mind a fogágybetegség, mind a kardiovaszkuláris betegségek korai diagnózisa és megelőzése. A gyógyulási esélyek növelése érdekében fontos előrelépést jelentene a fogorvos és a belgyógyász közös gyógyító munkája.

III. A fogágybetegségek kezelésének menete:

Előkészítés, instruálás, motiválás:

Legalapvetőbbnek a gondos, rendszeres szájápolást és megfelelő fogmosási technika elsajátítását tartjuk. Mindezek mellett szükséges a speciális fogtisztító eszközök, módszerek használatának a napi fogmosási rutinba való beépítése és a félévenkénti dentálhigiénikus által végzett ellenőrzés és fogkő eltávolítás.

Mikrobiológiai mintavétel a fogágytasakokból, tenyésztés és a teljes szájdezinfekciós protokoll (Full Mouth Desinfection)

Fogágybetegség esetén erre vonatkozó protokoll szerint végezzük a tisztítási lépéseket. Több fogágybetegség típusról tudományos bizonyítást nyert, hogy hátterében jellegzetes baktériumok jelenléte áll. A klinikai képtől függően bakteriológiai tenyésztéshez mintát veszünk a fogágy tasakokból. Amennyiben a mikrobiológiai vizsgálat eredménye parodontopathogén kórokozókra pozitivitást mutat, akkor teljes szájdezinfekciós protokolt végzünk. Ez jelenti a mikrobiológiai vizsgálat eredménye alapján célzott antibiotikum szedése melletti teljes professzionális tisztítást, mert a baktériumok a visszamaradt plakkban, fogkőben tömegével telepednek meg. Mindez kürettálással egészül ki, azaz íny alatti tisztítással, mellyel a gyulladt szöveteket és fertőzött gyökércement réteget is eltávolítjuk. A kürettálást helyi érzéstelenítésben végezzük, tehát fájdalommentes beavatkozás. Speciálisan kiképzett, steril Gracey kéziműszerekkel történik, amelyek éles végükkel mechanikus úton képesek a foggyökér felszínét megtisztítani, lekerekített részükkel pedig óvatosan kiemelik a tasakból a beteg lágyrészeket, amelyek gyulladásos faktorok kibocsátásával fenntartják a szöveti reakciót.

A beavatkozás lényege, hogy az antibiotikum szedése mellett rövid időn belül áttisztítjuk az összes beteg ínytasakot, megelőzve ezzel, hogy a kitisztított tasakok a szájban lévő többi tasakból újrafertőződjenek. A kezelést az antibiotikum szedése mellett a páciens kiegészíti rendszeres Clorhexidines szájöblítéssel és a nyelvhát tisztításával. Később 1 hónapos szünet után kiértékeljük az esetet,majd a Recall programba kerülnek visszarendelésre a páciensek.

Kép1.fogágyKép2.fogágy

A fogágy zárt kürettálása: az íny alatti tisztítás, melynek során a gyulladt szöveteket, tasakfalat és a fertőzött gyökércement réteget távolítjuk el speciális Gracey kéziműszerekkel.

Kiértékelés: (Evaluation)
A dezinfekció, vagy a zárt kürett után 3-4 héttel kontrollvizsgálat történik, és ismételt tasakmérések. Ekkor értékeljük a gyógyulás mértékét, az egyéni szájhigiénia hatékonyságát és megválasztjuk a további kezelési stratégiát. Ha további oki kezelés szükséges, például elálló tömésszél korrekciója, érdes tömések polírozása, hibás pótlások cseréje, azt ebben a fázisban megtesszük. Szükséges lehet a fogak becsiszolása abban az esetben, ha a fogak rágáskor kedvezőtlen irányú erőt közvetítenek egymásra.

Sínezés:
A sínezés történhet a kezelés különböző stádiumaiban, a sín lehet ideiglenes és végleges. A sínezés segíti a fogak megszilárdulását, mivel nem engedi, hogy a fogak elmozduljanak. A mozgó fogak sínezéssel történő rögzítését a fogak belső felszínére üvegszálas szalaggal és esztétikus folyékony tömőanyaggal végezzük. Stabilan összeköti a fogakat, és esztétikus is. Számtalan esetben regeneratív műtétek előkészítési fázisában is sínezni szükséges.

A fogágy nyitott kürett:
az a kezelés, melynek során a mély, nehezen hozzáférhető tasakokat direkt rálátás mellett tisztítjuk és a gyökérfelszíneket elsimítjuk. A nyitott küretthez lebenyes tasakműtétet alkalmazunk, melyet Rendelőnkben mikrosebészeti módszerekkel végzünk.el . Ez a beavatkozás is helyi érzéstelenítésben és professzionális kéziműszerek segítségével történik. A zárt küretthez képest a különbség annyi, hogy a fog külső és belső oldalán, a fogak mentén metszéseket ejtünk az ínyben, azaz lebenyt képzünk, hogy jobban rálássunk az íny alatt fekvő területre, ezáltal eredményesebben tisztíthassuk. A műtéti területet a beavatkozás végén varratokkal zárjuk, melyeket rendszeresen tisztítunk, és egy hét múlva távolítunk el. A nyitott kürett műtét során lehetőségünk van különböző bioanyagok segítségével a sebgyógyulást és a szövetek regenerációját támogatni. pl.: HyaDENT BG™, vagy Emdogain™ (lásd a regeneratív műtéti beavatkozásoknál)

Újraértékelés: (Reevaluation) Az újraértékelés, vagy ahogy az angol szakirodalom említi „Re-evaluation” a parodontális kezelési terv fontos lépése, „vízválasztó” a kezelés menetében.

Újraértékeléskor ismét ellenőrizzük, lemérjük a tasak mélységeket, a tasak vérzési indexét, kontrolláljuk az íny gyulladásmentességét és a páciens szájhigiénés állapotát. Mindez az alaposság teszi lehetővé, hogy a fogak megtartása érdekében a legideálisabb és a hosszabb távon megoldást nyújtó kezelési stratégiát válasszuk.

Ilyenkor a páciens fogágyának állapotát és az elérni kívánt kezelési célokat összhangba kell hozni a valósággal. Például igen gyakori eset: hogy a páciens minden megoldásra hajlandó a fogainak megtartása érdekében szóban, de nem jár vissza a dentálhigiéniai kezelésekre, nem tanulja meg tisztítani a fogközöket, réseket. Ilyenkor hiábavaló az elszántság, mert nem tudjuk előkészíteni és egy ilyen helyzetben nem lehet semmilyen műtétet sem elvégezni.

Ekkor dől el,

 • Szükséges-e tasaksebészeti beavatkozást végezni?
 • Az előkészítéstől eltelt idő alatt kiderül, hogy a páciens mennyire partner a fogak megtartásában.
 • Kialakítható-e a megfelelő szintű szájhigiénia?

Ez a legtanulságosabb fázis, melynek során kiderül, hogyan reagál a kezelésre a fogágy és eldönthető, milyen további lépéseket szükséges megtenni. Ismét ellenőrizzük, lemérjük a tasakok mélységét, a tasak vérzési indexét, kontroláljuk az íny gyulladásmentességét és a páciens szájhigiénes állapotát. Mindez az alaposság teszi lehetővé, hogy a fogak megtartása érdekében a legideálisabb és a hosszabb távon megoldást nyújtó kezelési stratégiát válasszuk.

Fogágybetegségek rizikó becslése (risk assesment) A fogágy kezelés lezárultakor útmutatást kell adjunk pácienseinknek, hogy milyen gyakran kell kontrollra és professzionális szájhigiéniás tisztításra jönniük, hogy az eredményt megőrizze. Mindezt egy több tényezős rizikó analízis segítségével egyénileg adjuk meg.

Fenntartó kezelés és Gondozás: A kezelés sorozat befejeztével pácienseinket felvesszük egyéni szájhigiénes programunkba. Fogágybetegségek parodontális kezelésének befejeztével a berni rizikóbecslést végezzük el és ennek eredményétől függően 3, 4, vagy 6 havonta rendeljük vissza és tisztítjuk. A gondozási program a biztosítéka annak, hogy a páciens és az orvos is hosszú távon elégedett lesz az eredménnyel. A gondozás a páciens szempontjából a legfontosabb befejező fázisa egy lezárt kezelésnek. Rendelőnkben a gondozás 15 éve sikeresen úgynevezett Recall rendszerben működik.

Mit nevezünk Recall-nak?

A recall angol eredetű szó, amely visszahívást, visszarendelést jelent. A fogászatban ez megegyezik a páciens megfelelő időszakonkénti visszarendelésével, a gondozással. Egy kezelés sorozat lezárását követően nem veszünk véglegesen búcsút páciensünktől, hanem a kezelés típusától és a páciens állapotától függően rizikóanalízist végzünk. Fogágybetegsék esetén ezt a rizikóbesorolást a berni Egyetemen alkalmazott risk assessment koncepció szerint végezzük.
https://www.perio-tools.com/pra/en/

A rendelőnkben végzett fogbeültetéseket követően évente, előrehaladott fogágybetegség kezelését követően félévente, súlyos alapbetegség, vagy fogágybetegség mellett 4 havonta végzünk professzionális szájhigiéniás tisztítást. 

IV. A fogágy regeneratív műtéti módszerei

Fogágybetegségben elvesztett fog tartószövetek, így a fogak stabilizálásának érdekében a kutatók az utóbbi évtizedben számtalan új regeneratív módszer hatásosságát bizonyították. A fogágy regenerációja szűk határok között, de lehetséges folyamat. Fogágy regenerációt célzó műtéteket rendelőnkben is rendszeresen végzünk, hogy a bizonytalanabb prognózisú fogakat is megmenthessünk. 
A regeneratív műtéti technikák az eredeti parodontális szövetek (csont, gyökérhártya, gyökércement, kollagénrostok) helyreállítását célozzák meg. Ehhez szükséges részben a csontból és a vérből származó növekedési faktorok jelenléte, másrészt egy olyan réteg is, amely a csontkrátert megvédi az íny gyors beburjánzásától. A speciálisan erre a célra kifejlesztett membránok tökéletesen betöltik ezt a funkciót: elzárják a fogágy defektusát az ínytől és lehetőséget adva a csont képződésének.

A parodontális szövetek pusztulásától, azaz a defektus formájától, mélységétől, a csonttasak szögétől függően különböző regenerációt elősegítő anyagokat különféle kombinációban alkalmazunk.

fogagybetegseg_2A fogágy regenerációját célzó beavatkozásokat rendelőnkben csak alapos klinikai evidenciákkal rendelkező prémium kategóriás bioanyagokkal végzünk. Felhasználunk különböző szemcseméretű xenograft típusú csontpótlókat, mint a Nobel Biocare Xenogain™ , vagy a Bioss® (Geistlich) csontpótlót, kollagén membránokat: Nobel Biocare Creos™, vagy a Bio Guide® (Geistlich), Sebészeti célokra kifejleszetett hyaluronsav készítményeket hyaDENT BG (Regedent) és enamel mátrix protein készítményt: Emdogaint® plusszt (Straumann) és természetesen saját csontot és kötőszöveti graftnak szájpadlebenyt.

A fogágy regeneratív műtéteinek alapvető feltételei:

 • az oki terápia sikeres, és a fogágygyulladás jelei nem mutatkoznak
 • a fogágybetegség inaktív stádiumban van
 • a páciens kifogástalan egyéni szájhigiénét tart fenn
 • amikor a csontdefektus megfelelő formájú, és szögű
 • ha a páciens nem dohányzik
 • ha megfelelő a páciens általános egészségi állapota, nincs műtéti kontraindikáció

IV/1. HyaDENT BG (xHya) alkalmazása fogágy nyitott kürett műtétek során:

A fogágybetegségben elvesztett szövetek megőrzéséhez jelentősen járul hozzá a hialuronsav sebészi alkalmazásának lehetősége. A hialuronsav a szervezetben természetes közegében is megtalálható, a sejtjeink közötti extracelluláris mátrix egyik fő alkotója. Az elmúlt 5 év kifejezetten a fogágy regenerációját célzó, hialuronsavval foglalkozó kutatásai arra mutatnak rá, hogy a fogágy tasakok műtéti eljárásaihoz (1,2), csontpótlásokhoz (3.,4) és ínyrecessziók sebészi beavatkozásai során alkalmazott speciálisan regenerációra kifejlesztett HyaDENT BG™ jelentősen támogatja mind a műtét utáni gyorsabb panaszmentességhez, mind a fogágytasak szövetének megőrzését és regenerációját.

A konzervatív fogágy sebészetben általánosan alkalmazott beavatkozás a nyitott kürett műtét. Nyitott küret alatt azt a beavatkozást értjük, melynek során az íny minimális leválasztása csak az elváltozás elérhetőségére korlátozódik, így a beteg gyökérfelszínről minimális feltárásból elérve távolítjuk el a gyulladt szöveteket. Rendelőnkben a nyitott kürett műtét egy minimálinvazív, finom beavatkozás, melyet nagyítás és mikroszkóp mellett végzünk el. Ezekben az esetekben az íny visszahúzódása várhatóan csak kismértékű lesz, illetve regenerációt biztosító bioanyag alkalmazása mellett minimalizálható. A fent leírt műtét célja a sarjszövet eltávolítása, ami sebészileg a gyulladás megszűnéséhez vezet. A nyitott kürett műtét végén, a tisztítási fázis lezárását követően lehetőségünk van az eltávolított szövetek helyére a HyaDENT BG™ sebészi hialuronsav bejuttatására.

Mik az előnyei a fogágy nyitott kürett műtét során HyaDENT BG™ alkalmazásának ?
 • gyorsabb sebgyógyulás
 • kiszámítható gyógyulási folyamat
 • bakteriosztatikus hatása révén kisebb az esélye a sebgyógyulási komplikációnak
 • műtét során egyszerű kezelni, véres közegben jól működik
 • egyszerű felhasználhatóság: nem szükséges a folyamatos hűtése, carpule fecskendőbe illeszthető ampullás kiszerelés
 • a fogágy tasakokba helyezett HyaDENT BG™ a szövetek regenerációját támogatja
 • jó eredménnyel kombinálható más bioanyagokkal
 • műtét után minimális posztoperatív fájdalom várható
 • kisebb duzzanat

Kép1.fogágyKép2.fogágy

(1)Shirakata Y, Imafuji T, Nakamura T, Kawakami Y, Shinohara Y, Noguchi K, Pilloni A, Sculean A. Periodontal wound healing/regeneration of two-wall intrabony defects following reconstructive surgery with cross-linked hyaluronic acid-gel with or without a collagen matrix: a preclinical study in dogs. Quintessence Int. 2021;0(0):308-316. doi: 10.3290/j.qi.b937003. PMID: 33533237.
(2) Pilloni A, Rojas MA, Marini L, Russo P, Shirakata Y, Sculean A, Iacono R. Healing of intrabony defects following regenerative surgery by means of single-flap approach in conjunction with either hyaluronic acid or an enamel matrix derivative: a 24-month randomized controlled clinical trial. Clin Oral Investig. 2021 Aug;25(8):5095-5107. doi: 10.1007/s00784-021-03822-x. Epub 2021 Feb 10. PMID: 33565017; PMCID: PMC8342388.
(3) Božić D, Ćatović I, Badovinac A, Musić L, Par M, Sculean A. Treatment of Intrabony Defects with a Combination of Hyaluronic Acid and Deproteinized Porcine Bone Mineral. Materials (Basel). 2021 Nov 11;14(22):6795. doi: 10.3390/ma14226795. PMID: 34832196; PMCID: PMC8624958.
(4) Asparuhova M, Chappuis V, Stähli A, Buser D, Sculean A, ‘Role of hyaluronan in regulating self-renewal and osteogenic differentiation of mesenchymal stromal cells and pre-osteoblasts, Clin Oral Investig. 2020 Mar 31. doi: 10.1007/s00784-020-03259-8.

IV/2. Emdogain alkalmazása fogágy nyitott kürett műtétek során:

fogagybetegseg_3A Dentoplant Fogászati Rendelő munkatársai Szegeden követik a korszerű regeneratív szemléletet, ami szerint megfelelő esetválasztás és az indikációk betartása mellett lehetőség van a nyitott kürett műtét során egy regeneratív potenciálú anyag bejuttatására és ezzel a fogágy újraépítésére. Egy -több, mint 10 éve alkalmazott- regeneratív anyag az Emdogain® (Straumann). Az Emdogainnal® végzett fogágy tasakműtét során az elsődleges célunk az elváltozást oly módon gyógyítani, hogy a korábbi tasakok zsugorodása és a mélyebben fekvő szövetek újraképződése egy olyan arányos folyamatot eredményezzen, melyben a tasakok megszűnése mellett a lehető legkedvezőbb regeneráció legyen elérhető. Az Emdogain® legnyilvánvalóbb hatása (1.,2.,5.) a gyökérfelszín modifikációja (1.,2.,5.), új cement, új rostok képződése, illetve a feszes íny területén egy direkt célirányos kollagén képződés.

 

LebenyképzésGyökérfelszín tisztításaGyökérfelszín kondícionálásaEmdogain felviteleSebzárásGyógyult állapot

 

A fogágy sebészi beavatkozás az elváltozás mértékétől függően kb. 1 óráig tart, melyet helyi érzéstelenítésben végezünk és mely során Emdogain® – egy kémiailag megtisztított fehérje felvitele történik a gyökérfelszínre. A Dentoplant Fogászati Rendelőnkben ezzel a fogágy műtéttechnikával általában csak  kisebb elváltozásokat kezelünk. Előnye, hogy az eredeti adottságokat nem alakítja át jelentősen, az íny lehúzódása minimális, a sebgyógyulás kedvező. Alkalmazásával a fogágy stabilizációját és kismértékű regenerációt tudunk elérni. (3.,4.,5.)

(1.)L.Hammarström: Enamel matrix, cementum development and regeneration J.Clin Periodontol 1997;24:658-668
(2.)L.Heijl, G.Heden, G. Svardström, A. Östgren: Enamel matrix derivative in the treatment of Intrabony periodontal defects.J.Clin. Periodontol 1997;24:705-714
(3)R.H.Heard, J.T.Melloning, M.A.Brunsvold, D.J.Lasho, R.M.Meffert, D.L.Cochran: Clinical evaluation of wound healing following multiple Exposuers to EMD is the treatment of intrabony Defects J.Periodontol 2000;71:1715-1721
(4)G.Heden, J.L.Wennström:Five-Year Follow Up of regenerative periodontal therapy with EMD at sites with angular bone defect.J.Periodontol 2006;77:295-301
(5)Dr. Anton Sculean, Dr. Péter Windisch,Dr. Ferenc Döri, Dr. Tibor Keglevich, Dr. Balint Molnár, Dr. István Gera: Emdogain® in Regenerative Periodontal Therapy, A Review of the Literature Stomatologia Hungarica 100. évfolyam 5. sz. 2007. október 220.

IV/3. Fogágy műtétek csontpótlással:

A fogak megtartása a fogágybetegség előrehaladása során egy nehezebb feladat. A súlyosbodó fogágybetegség során a fog körüli csontmennyiség is jelentősen csökken, így a fog megtartásának a kulcsa a tartószövetek, így a csont felépítése is. A fogágy regeneráció további lehetősége a csontpótlás megtartott fogak körül. Megfelelő előkészítést követően  és bizonyos határok között lehetőség van a fogak körüli szövetek csontpótlással történő felépítésére.  A fogak megtartó sebészeti beavatkozásaihoz csontpótlót, saját csontot és membránokat alkalmazunk. A technika alkalmas arra, hogy a fogak körüli szövetek mennyiségét helyre állítsuk, de alkalmazása körültekintő döntést igényel és a beteg részéről kifogástalan szájhigiéniát.

fogagybetegsegek_12_13_14

V. Ínyplasztikai beavatkozások – recesszió sebészetfogagybetegseg_15

Az íny plasztikai helyreállítását célzó sebészi megoldások közé tartoznak az ínylehúzódások műtéti beavatkozásai, szaknyelven recessziósebészet. Az ínyrecessziók műtéti módszerei lehetnek koronálisan csúsztatott lebenyek és alagút technikák, amikhez sok esetben szájpadból kivett kötőszövetes lebenyeket is felhasználunk. Mindez csupán egy kis szelete a mucogingivalis sebészeti beavatkozásoknak.

Ínyplasztikai beavatkozások nagy csoportja az alábbiakban felsorolt, sokféle esztétikai zavart okozó lágyrész elváltozások esetén indikált:

 • kevés feszes íny a fogak körül
 • egyszeres  ínyrecesszió (fognyakról lehúzódott íny által létrehozott parodontológiai képet szakszóval ínyrecessziónak nevezzük)
 • többszörös ínyrecessziók
 • asszimetrikus ínyvonal
 • az íny túlsúlya a mosolyban- gum smile
 • fogak közötti ínykráter, negatív ínypapilla
 • insufficiens fogatlan állcsont gerinc esztétikai területen
 • implantátumok felnyitásával egyidőben végzett ínykorrekciók

A fognyakról lehúzódott ínnyel kapcsolatos problémákkal és félelmekkel sokan fordulnak hozzánk.  A betegek részéről leggyakrabban elhangzó panaszok:

 • fognyaki érzékenység
 • esztétikai ok, a lehúzódott íny miatt hosszabbnak látszanak a fogak és a mosoly elveszti harmóniáját
 • félelem, hogy el fogják veszíteni a fogaikat

Mindezen elváltozások korrekciója a legtöbb esetben lehetséges és a fogágy plasztikai sebészet témaköréhez tartozik. Számtalan műtéti lehetőség áll rendelkezésünkre és ezek magas szintű szakmai felkészültséget igényelnek. A műtéttechnikát leegyszerűsítve két dolog szükséges: kell egy sebészi technika és egy anyag amivel az íny szövetét megnöveljük, támogatjuk.  A legmodernebb technikák az ínypapillák átvágása nélküli, ún. tunnel (alagút) technikák, melyek több típusát alkalmazzuk rendelőnkben. Az íny “megnöveléséhez” használt lehetőségeink: a szájpadlásból kivett kötőszövetes szabadlebeny, vagy a tuber (felső őrlőfogak) területéről nyert graft, illetve a Geistlich® cég által gyártott Mucograft®.

Egyszeres ínyrecesszió kezelése:

Az alábbiakban egy olyan egyszeres ínyrecessziót mutatunk be, ahol a páciens jobb felső szemfogáról húzódott le 5 mm íny. Az ilyen ínylehúzódások műtéteit alapos kiértékelési és előkészítési fázis előzi meg. Az íny “visszahúzása” csak műtéttel lehetséges, melynek során a szájpadlásból eltávolított kötőszövetes szabadlebenyt koronálisan csúsztatott lebenytechnikával kombináltuk. A beavatkozás parodontális plasztikai mikrosebészeti módszerrel és eszközökkel készült.

Kezelés előttTisztítás és mérésekKezelés után 1 évvel

Többszörös ínyrecesszió kezelése:

Gyakoriak azok az esetek, amikor az ínylehúzódás több fogat is érint, ezt többszörös ínyrecessziónak nevezzük. Kiemelten fontos megoldani ezeket a helyzeteket az esztétikai zónában, amikor a frontfogak vannak veszélyben, vagy nagyon érzékenyek. A következő páciens esetében is az előkészítést követően szintén parodontális mikrosebészeti plasztikai beavatkozást végeztünk, csak a fogközök megnyitása nélküli, úgynevezett “tunnel” technikával. A preparált “alagútba” húztuk bele a szájpadlásból kivett kötőszövetes szabadlebenyt, majd speciális varratokat alkalmazva függesztettük fel és pozícionáltuk az ínyt. Az itt bemutatott eset értéke abban jelentős, hogy be tudjuk mutatni a műtétet követő 1 éves, majd a 7 éves eredményeinket is. A recesszió fedésének sikeressége 7 év után is közel 100%-os. Ezek az eredmények bármely külföldi szakmai fórumon megállják helyüket.

dentoplant-eset-5-3dentoplant-eset-5-4dentoplant-eset-5-5kiindulasi allapot
dentoplant-eset-5-7Szájpadlásból Hürzeler-technikával kivett kötőszövetes szabadlebenydentoplant-eset-5-9egy eves eredmeny
dentoplant-eset-5-10dentoplant-eset-5-11dentoplant-eset-5-12het eves eredmeny

 

Rendelőnkben minden ínyműtétet szigorú szájhigiéniás protokoll előzi meg. Az ínyplasztikákra többszörösen igaz, hogy csak úgy lehet sikeres, ha a páciens is partner, de nem csak a műtétben, hanem annak megértésében, hogy megfelelően tisztítsa fogait.