Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

Fogpótlások

Fogpótlás

Miért fontos a foghiány pótlása?
Amennyiben fogelvesztést követően a foghiány pótlása elmarad, megbomlik a fogazat egyensúlya és számtalan kedvezőtlen folyamat indul el. Az eredetihez hasonló helyzetet és az optimális rágófunkciót tudjuk a fogpótlással visszaállítani. Amennyiben elmarad a fogpótlás, akkor: a szomszédos fogak elkezdenek bedőlni, a hiánnyal szemben lévők kiemelkednek a helyükről és mindez az állkapocs ízületre is kedvezőtlen hatást gyakorol.  Sokszor a fogágy túlzott megterhelése is kialakul, amely a fogak meglazulásához  vezethet. A foghiány típusától és elhelyezkedésétől függően a Dentoplant Fogászati és Implantológiai Rendelőben számtalan fogpótlási lehetőséget kínálunk Önnek. A fogpótlások típusai közül az Önnek legmegfelelőbbet választjuk ki a konzultáció során.

Az alábbi helyzetekben különböző fogpótlási megoldások közül választhatunk:

I. Fogpótlás, amikor még nincs foghiány, de a fogkorona nagyon sérült

Sérült fogkorona esetén – Cirkón fémmentes borítókorona, vagy héj   fogpotlasok_1
Borítókoronát akkor kell készíteni, amikor szuvasodás, trauma, kopás vagy erózió miatt már olyan mértékben károsodott a fog, hogy töméssel nem lehet helyreállítani.

Miért ajánljuk a cirkónia fémmentes koronát pácienseinknek?
Ezzel a típusú fogpótlással lehet a legtermészetesebb hatást elérni, kimagasló esztétikájának köszönhetően. Nem tartalmaz fémet, így nem áll fenn a fém allergia veszélye. Ezenkívül funkcionális szempontból is kiváló, pontos, precíz illeszkedést biztosít. Nagyon hosszú élettartamú.
Előnyei:

 • tökéletes esztétika
 • hosszú élettartam
 • fémet nem tartalmaz
 • fémallergia esetén is biztonsággal alkalmazható
 • precíz vállas csonkelőkészítés
 • pontos illeszkedés
 • mindez kedvező a fogágy számára

További  lehetőségek destruált , sérült fog reastaurációjára:

 • préskerámia koronák
 • préskerámia héjak
 • magas esztétikájú, Procera® Al- oxid kerámia koronák
 • magas esztétikájú, Procera® Al- oxid kerámia héjak
 • készülhet még porcelán leplezésű fém borítókorona

Kerámia héjat  készíthetünk elszíneződés, diasztéma, kisebb sérülés, helyzeti, alaki rendellenség esetén. Procera Alumina Laminate
Kitűnő esztétikát érhetünk el, anélkül, hogy a teljes fogat lecsiszolnánk, mivel csak a fog külső felszínét borítja be
az egyénileg égetett porcelán.    

 

 

 

II. Fogpótlás, amikor egy fog hiányzik

 1. Rövid híd – amikor csak egy hiányzó fogat pótlunk a hídtaggal, a szomszédos fogakat le kell csiszolni ahhoz, hogy a hidat feltehessük a fogakra. fogpotlasok_2
 2. Szóló implantátum – szomszédos fogak lecsiszolása nélkül pótolhatunk egy hiányzó fogat implantátummalfogpotlasok_4

 

III. Fogpótlás, amikor több fog hiányzik

 • fogpotlasok_3a
 • fogpotlasok_5

Korszerű szakmai irányelvek szerint rögzített fogpótlás készítésére törekszünk.

 1. Hosszabb híd készíthető a szomszédos fogak lecsiszolásával
 2. Implantátumok beültetésével rövidebb híd készíthető – a szomszédos fogak megkímélésével
  Ha óvni akarjuk a csiszolástól fogainkat, akkor implantátumot ültetünk az állcsontba, ezzel növelve a rögzítettséget. Így a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül, az implantátummal rövidül a hiány és statikailag egy biztonságosabb rövid híd készíthető. Gyakran kérdezik, de implantátumot nem kötünk össze pillérfogakkal. 
 3. Több fog hiányának megoldására logikailag készülhet részleges kivehető fogpótlás is.

 

IV. Fogpótlás teljes fogatlanság eseténfogpotlasok_6

 1. Négy darab implantátumra stéges felépítmény és egy erre rögzíthető hídpótlás
 2. Két implantátumra lokátor elemek, vagy régebben gömbfej szerű patent rögzítő elemmel és az erre felkapcsolódó cover denture fogsort készíthetünk. A két implantátum beültetése alacsonyabb ára miatt csábítóbb lehet, de élettartamban a négy  implantátum beültetése ad biztonságos megoldást.
 3. Öt  implantátumra fix ragasztott híd, vagy felcsavarozhatóan rögzített fix kerámia leplezésű híd, vagy fémmentes Procera® híd is készülhet
 4. All on four® –  a Nobel® cég ajánlása, melynek során négy speciálisan behelyezett implantátumra készíthető fix kerámia leplezésű, vagy fémmentes (Procera ® híd)
 5. Logikailag a teljes kivehető fogsor is egy megoldása lehet a teljes fogatlanságnak – főleg tanulmányi céllal készítjük implantációt megelőzően. Természetesen lehetnek olyan egyedi esetek, amikor nem tudunk implantátumot beültetni. Ekkor igyekszünk mindent megtenni, hogy egy jó minőségű és használható megoldás készüljön.