Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

thumbnail

Fogfehérítés

Egy megnyerő mosoly és szép, fehér fogak magabiztosabbá tesznek hétköznapjainkban, sikeresebbé karrierünkben. A fogfehérítés napjainkban biztonságos és könnyen elvégezhető beavatkozás, melyet rendelőnkben is nap mint nap végzünk. Szeretettel várjuk rendelőnkben, látogasson el hozzánk!

A fogainkon kialakuló elszíneződések lehetnek külső és belső eredetű lerakódások. Az ún. külső elszíneződéseket okozhatja fogkő, kávé, gyakori teafogyasztás, dohányzás és a nem megfelelő fogmosási technika. A külső elszíneződésektől fogaink megszabadíthatóak a szájhigiéniás kezelés során alkalmazott módszerekkel: Prophy Mate sópolírozással, Piezo depurálással és speciális abrazív pasztával történő polírozással.

belső  elszíneződések (a fog mélyebb rétegeiben) kivilágosítása már nagyobb kihívást jelent a szakember számára. Oka lehet egy eredetileg sötétebb fogszín, bizonyos gyermekkorban szedett gyógyszerek, zománc- és dentinfejlődési rendellenességek és elhalt, vagy nem megfelelően gyökérkezelt fogak is idővel elveszthetik eredeti színüket. Kezelésükre karbamid-peroxidot, vagy hidrogén–peroxidot tartalmazó zseléket és speciális LED lámpás aktivátor fényt használunk, melyek együtt gyorsabb oxidációs mechanizmus során elszíntelenítik az elszíneződést okozó pigmenteket. Számtalan nemzetközi vizsgálat tanúsítja, hogy akár 5-8 árnyalatnyi világosodás is biztonságosan elérhető. 

Rendelőnkben a legkorszerűbb fogfehérítési módszereket alkalmazzuk pácienseink elégedett, ellenállhatatlan mosolyáért.

Előkészítés: Fogfehérítés megkezdése előtt szükséges a fogorvosi vizsgálat és egy professzionális szájhigiéniás kezelés, melynek során a külső lerakódásoktól megtisztítjuk a fogakat. Amennyiben a külső elszíneződések visszamaradnak, a fehérítés eredménye a várható eredmény alatt marad. A fehérítés előtt a hibás széli záródású töméseket és szuvas fogakat is el kell látni. Ha az újonnan készülő tömések az esztétikai zónát érintik, a kedvezőbb esztétikai eredmény érdekében a fogfehérítési eljárás megkezdése előtt ideiglenes tömést alkalmazunk és csak a fehérítés után fejezzük be az ilyen, ideiglenes töméssel ellátott fogak kezelését, immár az “új”, fehérített fogszínhez választva a tömőanyag színét.

Rendelői fogfehérítés – In Office Whitening: A fogfehérítést rendelői kezeléssel indítjuk, melynek megkezdésekor fotókon rögzítjük a kiindulási fogszínt és kiválasztjuk az elérni kívánt árnyalatot a fogszínskálából. Ezt követően körültekintően védjük az ajkakat krémmel és a fogínyt speciális fogínymaszkkal, valamint behelyezünk egy ajakterpeszt, mely kényelmesen eltartja az ajkakat a kezelés idejére. Utána felhelyezünk az ínyvédő “habot”, mely megvédi az ínyt és a lágyrészeket a magasabb koncentrációjú (25% aktív hidrogén-peroxid) fogfehérítő zselétől. Ezt követően a fogak külső felszínére felvisszük a fogfehérítő zselét, melyet a lámpával megvilágítunk. Ennek hatására aktivizálódik a fogfehérítő anyag (hidrogén-peroxid) és az így felszabaduló aktív oxigén egyenletesen eltávolítja a fog felszínén és mélyebb rétegeiben található elszíneződéseket. A megvilágítás és a kezelések hossza függ a kiindulási és az elérni kívánt fogszín közti különbségtől. A kezelés befejeztével a fogakat érzékenységet csökkentő fluoridos oldattal ecseteljük.

Otthoni, fenntartó fázis: A rendelői előkezelés során lenyomatokat veszünk a fogívekről, melynek alapján a fogtechnikai laboratóriumban elkészítik a fogsorra pontosan illeszkedő fogfehérítő síneket. A sínek belsejébe kell betölteni a fogfehérítő zselét, majd a síneket éjszakára a fogívekre kell felhelyezni. Az otthoni fogfehérítésre alkalmas zselék a biztonságosság miatt kisebb koncentrációban tartalmaznak karbamid-peroxidot. Már az első napokban is szemmel láthatóan világosodnak a fogak, azonban az átlagos fehérítési idő 4-6 nap. A zselé koncentrációja általában 15%-os aktív hidrogén-peroxid. A fogak színe és reakciója a fehérítésre egyénenként változó, ezért a kezelés időtartama az átlagosnál lehet több, de kevesebb is.
    
A fentieket csak fogorvos szoros kontrollja mellett javasoljuk.