Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

steps__dentoplant__web__cim1

Neves, újszegedi rendelőnkben életkortól függetlenül, személyre szabott megoldást biztosítunk a makulátlan, rendezett mosoly elérésére. A szakorvosaink által megtervezett fogszabályozó kezelésre tekinthet úgy, akár egy egészségügyi-szépészeti befektetésre, amelyet egy életen át kamatoztatni tud majd.

Hogy miért gondoljuk így?

A fogszabályozás az esztétikus fogsor elérésén túl a rágófunkció helyreállításában, így az életminőség
javításában is szerepet játszik.

Ugyanis:

 • a harapási rendellenességek miatt nehezítetté válhat a rágás, beszéd, légzés valamint a nem megfelelő érintkezés miatt a fogak túlterhelődhetnek, amely később fogvesztéssel járhat.

 • fogtorlódás esetén nehézkesebb a tisztítás, amely fogínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezet.

 • a helytelen harapás állkapocs ízületi problémákat (pl. fájdalom, kattogás) is eredményezhet.

A fogszabályozó kezelés célja tehát mindezen problémák együttes kezelése, a harmonikusan illeszkedő, szabályos fogívek megteremtésével.

Rányomja mindennapjaira és önbizalmára is a bélyegét, hogy fogai rendezetlenül állnak? 
Harmonikusabb, szimmetrikusabb arckarakterre vágyik? 
Megelőzné a rendezetlen fogsor miatt kialakuló parodontológiai és egyéb egészségügyi problémákat?

Kérjen konzultációt, amely során átbeszéljük az Ön igényeit, és az azokhoz igazított legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket!

Kapcsolatfelvétel

Felnőtt fogszabályozás

Nem késő belevágni!

Fogszabályozni felnőttkorban is lehet. Mindannyiunk számára fontos az emberi kapcsolatokban az első benyomás, egy harmonikus, magabiztos mosollyal pedig egyből pozitív energiát tükrözünk.
Az esztétikai igények mellett nem hagyhatjuk figyelmen kívül az orvosi és egészségügyi szempontokat sem.

A felnőttkori fogszabályozás szükséges lehet pótlások előkészítésénél, például, ha egy implantátum számára kevés a hely és célunk rést nyitni a fogszabályozóval, vagy foghiány mellett bedőlt fogak felegyenesítésénél. Front torlódás megszüntetésénél, és még számos egyéb esetben szintén a fogszabályozás jelentheti a megoldást. 

Ma már az elváltozások súlyosságától függően, és a kezelési céloknak megfelelően sokféle készülék és technológia áll rendelkezésünkre. A szabályos, rendezett fogazat és a harmonikus állcsont közötti viszony előfeltétele a kiegyensúlyozott működésnek, a hosszantartó egészséges, szuvasságtól és fogágybetegségtől mentes szájüregnek. Felnőtt fogszabályozó kezeléssel idősebb életkorokban is javíthatjuk a rendellenes működést, ezzel kiváló eredményeket elérve.

Tudni kell azonban, hogy állcsontnövekedéssel ekkor már nem számolhatunk, így az állcsontok szintjén is észlelt komplex dento-skeletális elváltozás korrekt ellátása olykor állcsont áthelyező műtét szükségességét jelentheti.

Az olyan páciensek számára, akik zavarónak, kellemetlennek érzik a hagyományos fém fogszabályozókat remek alternatívát jelent a láthatatlan fogszabályozás, azon belül is a rendelőnkben alkalmazott professzionális Clear Correct™ rendszer.

Dentoplant

Gyermekkori fogszabályozás

Irány a suli, kezdődhet a fogszabályozás!

Fontos a gyermekek rendszeres fogorvosi vizsgálata, hiszen korán kiszűrhetőek az olyan elváltozások, amelyek szükségessé tehetik a fogszabályozást. Figyelmeztető jel lehet a nyitott szájtartás, gátolt orrlégzés és a beszédhiba is.
Érdemes gyermekét már 6-7 éves korban egy első konzultációra elhozni rendelőnkbe.

Ekkor felmérjük a növekedési tendenciát, a fogak előtörésének várható idejét, illetve kiszűrjük a gyermekkori rossz szokások miatt kialakuló esetleges rendellenességeket (link a rendellenességek oldalra). Nem kell megvárnunk, hogy az összes tejfog leváltódjon, még az előtt el lehet kezdeni akár a kivehető készülékes kezelést is. Ez a leghatékonyabb időszak, mivel befolyásolhatjuk és irányítani tudjuk az állcsontok növekedését. Ezek a mindkét állcsontra ható, vagy más néven funkcionális kezelések, állcsont-ortopédiai kezeléseknek is hívhatóak. Ha ezt elmulasztjuk, akkor egyes rendellenességek a későbbiekben már csak sebészi módszerekkel korrigálhatók. Be tudjuk állítani a megfelelő harapást, a kedvezőtlen állcsontviszonyokat rendezhetjük.

Adott esettől függően számos típusú készülék alkalmazható, melyeket általában helytelenül éjszakai készülékeknek hívnak, azonban hordásuk nem csak az alvás során nélkülözhetetlen, ugyanis az eredményesség érdekében minimum 12-14 órán át szükséges viselni. Ezután következhet a kezelés második szakasza, amikor rögzített készülékekkel beállítjuk a hibátlan fogsorzáródást. Esetenként, problémától függően elegendő lehet csupán a kivehető készülék is.

Dentoplant
Dentoplant
Szép, szabályos és esztétikus fogsor, amellyel gátlások nélkül mosolyoghat.
Dentoplant
A megfelelő időben megkezdett fogszabályozó kezeléssel megelőzhetőek bonyolultabb harapási rendellenességek.
Dentoplant
Felszabadultság érzet, jobb társas kapcsolatok. A fogszabályozás során elért eredménynek köszönhetően ugyanis megteremthető az önbizalom, amely mind a munka, mind a magánélet terén megmutatja pozitívumait.
Dentoplant
Egészséges, erős harapás, az által, hogy nem terhelődik túl egyik fog sem a többi rovására.
Dentoplant
Könnyen tisztán tartható fogívek, kevesebb fogászati probléma.

Kérjen konzultációs időpontot!
Az első személyes találkozó során átbeszéljük az Ön igényeit, és az azokhoz igazított legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Kapcsolatfelvétel
Lépésről-lépésre a gyönyörű mosoly felé!
1. Első konzultáció

Előre egyeztetett időpontban történik az első konzultáció, amely során figyelembe vesszük a páciens igényeit, és az elérendő célt. Az alapos fogászati vizsgálat alkalmával sor kerül a funkcionális vizsgálatra is, felmérjük a szájhigiéniát és a fogak állapotát. Ahhoz, hogy egy fogszabályozó kezelést el lehessen kezdeni alapfeltétel a tökéletes szájhigiénia és a meglévő szuvasságok, kérdéses, panaszos fogak ellátása, hiszen a készülék felhelyezését követően nehezítetté válik a tisztítás és egyéb fogászati ellátás kivitelezése (pl. fogtömés).

Dentoplant
2. Második találkozás, dokumentáció

A második alkalommal kerül sor a dokumentációra. Röntgenek, fotók és lenyomatok készülnek, amelyek kiértékelésével pontos kezelési tervet lehet meghatározni. Fontos, hogy ekkorra már rendezett szájhigiéniával és fogazattal rendelkezzen a páciens, mert ennek hiányában nem mehet végbe a dokumentáció.

Dentoplant
3. Kezelési terv megbeszélése

Ekkor kerül sor a személyre szabott kezelési terv részletes megbeszélésére, az árajánlat ismertetésére. Fontos, hogy a páciens számára minden érthető legyen, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a kommunikációra. Ha a páciens beleegyezik a kezelésbe, elindul a készülékrendelés folyamata.

Dentoplant
4. A fogszabályozó készülék átadása, felhelyezése

A rögzített készülék felragasztása hosszabb idő, hiszen nagyon precíz munkát igényel, mivel a bracketek helye megszabja a fogak jövőbeli pozícióját. A fogszabályozó felhelyezésekor alkalmazott korszerű ragasztók védik a bracketek alatt a fogat, fluort adnak le, illetve a ragasztó egy speciális lámpa fényére azonnal megköt.

A fogszabáloyzó készülék felhelyezését követően olyan praktikus tanácsokkal látjuk el a pácienst, mint: milyen érzékenység várható, mit ehet fogszabályozóval, hogyan kell fogat mosni a fogszabályozó készülékkel, mi történik, ha valami leesik, ha szúr.

Rögzített fogszabályozó készülékkel rendelkező páciensek esetén biztosítani kell a rendszeres (havi) kontrollvizsgálatot.

Dentoplant

5. Aktiválás, fogszabályozó készülék beállítása

Készüléktől függően megfelelő rendszerességgel (multibracket rendszerek esetében általában havonta) kerül sor a fogszabályozó aktiválására, beállítására. Ilyenkor ellenőrzés, szükség esetén ívcsere, elasztikus elemek, rugók felhelyezése történik. Az aktiválás után pár napos fogérzékenység léphet fel.

Dentoplant
6. A fogszabályozó kezelés befejezése

Amikor a kezelés elérte célját és létrejött a megfelelő fogérintkezés, a fogszabályozó szakorvos eltávolítja a készüléket. Ezt megelőzően vett lenyomatok alapján történik a fix retenciós készülék elkészítése, amely a levétel alkalmával kerül rögzítésre, általában szemfogtól szemfogig a nyelv felől alul és felül. Ez az ívdarab arra szolgál, hogy az elért állapotot megőrizzük. A fix retainerre ugyanúgy vigyázni kell, megfelelő tisztítást igényel. Ennek rögzítése után készül még egy-egy lenyomat, amelyre a fogtechnikus elkészíti a kivehető retenciós készüléket, amelyet éjszakánként kell hordani általában 1-1,5 évig az aktív fázis befejezését követően. A kezelés végén ismét fotók és befejező minták készülnek.

7. A passzív, retenciós fázis és annak ellenőrzése:

A kivehető és fix retainerek ellenőrzése is fontos, hiszen ha bármi probléma van velük a fogszabályozó szakorvos korrigálni tud rajtuk, szükség esetén cserélni tudja őket. Fontos az elért eredmény nyomon követése, amelyet további felvételek elkészítésével és összehasonlításával is tudunk analizálni.

Dentoplant
Szakmailag felkészült kezelőorvos
Dentoplant
Pontos kezelési stratégia
Dentoplant
Hosszú távú együttműködés a páciens és a szakorvos között
Dentoplant
Alapos szájhigiénia
Dentoplant
Türelem és kellő motiváció a páciens részéről

Kérjen konzultációs időpontot!
Az első személyes találkozó során átbeszéljük az Ön igényeit, és az azokhoz igazított legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Kapcsolatfelvétel

Fogszabályozó készülékek

Manapság már szinte bármilyen fogászati rendellenesség orvosolható a megfelelő fogszabályozó készülékkel. Érdemes azonban tisztában lenni az egyes típusok előnyeivel és hátrányaival.

A rögzítés módját tekintve megkülönböztetünk kivehető és rögzített készülékeket.

Kivehető fogszabályozó készülékek

Ezek a páciens által könnyedén eltávolítható fogszabályozó eszközök, amelyek általában műanyagból készülnek, de tartalmazhatnak egyéb fém részeket is (labiál ív, drótkapcsok, csavar stb.).

Előnyük:

 • könnyen tisztíthatóak
 • nem akadályozzák a szájhigiéniát
 • kevésbé szembetűnőek
 • segítségükkel az állcsontok fejlődése gyermekkorban pozitívan befolyásolható.

Hátrányuk:

 • A megfelelő hordási idő (napi 12-14 óra) elengedhetetlen a hatásuk kifejtéséhez.

Rögzített fogszabályozó készülékek

A rögzített fogszabályzók a drótív és az úgynevezett bracketek segítségével rendezik a fogsort. A bracketek a fogakhoz rögzített zárak, amelyek segítségével marad helyén a fogszabályzó készülék. Az ív fejti ki az erőt (nyomást vagy húzást), amely a fogakat a kívánt helyükre mozgatja.
A rögzített fogszabályzó készülékből két alapvető modell létezik a bracketek típusa szerint: hagyományos és önligírozó.

Hagyományos, rögzített fogszabályozó

Ebben az esetben egy drót vagy gumigyűrű tartja helyén az ívet. A bracketeket és az ívet minden aktiváláskor cserélni szükséges.

Előnyük:

 • hatékonyak
 • a legolcsóbb megoldást jelentik
 • rengeteg féle színből lehet választani hozzájuk gumigyűrűt.

Hátrányuk:

 • hosszabb a kezelési idő
 • jellemzően kétszer annyi alkalommal kell aktiválni őket, tehát kétszer annyi a visszajárás a rendelőbe
 • nem lehet velük annyira fogívet tágítani, így több a foghúzással kombinált eset.

Önligírozó, rögzített fogszabályozó

Az önligírozó készülékek képviselik a rögzített fogszabályozó készülékek modernebb csoportját, amelyek kicsit kényelmesebbek a páciensek számára, továbbá biomechanikailag is kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek.
Ezekben a készülékekben a fogszabályozó ív rögzítéséhez nincs szükség gumi vagy drótligatúrára, hanem a bracketbe be van építve egy zárszerkezet, ami rögzíti az ívet.

Előnyük:

 • ritkábban kell aktiválni
 • rövidebb ideig tart az aktiválás
 • rövidebb ideig tart a kezelés
 • könnyebben tisztán tarthatóak.

Hátrányuk:

 • drágábbak, mint a hagyományos készülékek.

Láthatatlan fogszabályozó – Clear Correct™ rendszer

A láthatatlan fogszabályozó technika valójában átlátszó sínek, azaz alignerek számítógéppel modellezett rendszere. Az alignerek vékony, általában mélyhúzott vagy 3D nyomtatott fóliák, melyeket egy előre megtervezett setup modellre készítenek el. Azért említjük többesszámban, mert a terápia több fólia felhasználásával megy végbe. A kezelés minden lépéséhez tartozik egy setup-modell, mely az előzőtől és a következőtől egy kicsit különbözik. Ezen kicsi lépések sorozata maga a kezelés egésze. Az egyes lépések hatásai és a bekövetkező változások számítógépes szimulációval jól és pontosan tervezhetőek.
A Cear Correct™ a fogászat és implantológia területén jól ismert Straumann cég által elindított „láthatatlan fogszabályozó” rendszer. Mind minőségében, mind a svájci cég által a tervezőközpontok tudásanyagában kiemelkedő sikereket könyvelhetnek el. A Dentoplant Fogászati Rendelőben ezzel a rendszerrel oldjuk meg az erre alkalmas fogszabályozási eseteket.

Előnyük:

 • a készülék szinte észrevehetetlen
 • könnyen eltávolítható étkezés előtt
 • nincsenek olyan fogszabályozó elemek, amelyek közé/mögé az étel beszorulna
 • használatával nem kell étrendjét/étkezési szokásait korlátozni
 • használata nem akadályozza a fogselyem használatát és a fogmosást
 • rövidebb fogszabályozási kontrollok
 • a hagyományos fogszabályozó készülékekkel szemben kényelmesebb
 • bátran mosolyoghat a készülékkel, hiszen a legtöbb ember észre sem veszi.

Hátrányuk:

 • nem minden harapási rendellenesség korrekciójára alkalmazhatóak.
 • Színvonalas fogorvos és dentálhigiénikus csapatunkatat úgy állítottuk össze, hogy rendelőnkben a fogászat több szakterülete is elérhető legyen.
 • Rendelőnkben a sikeres fogászati kezelés csapatmunka, melynek középpontjában a páciens áll.
 • Kortól és nemtől függetlenül minden páciens számára személyre szabott kezelési tervet állítunk fel.
 • Nagy hangsúlyt fektetünk a páciensek előzetes igényfelmérése, a páciensekkel való folyamatos kommunikálásra.
 • Naprakész szakmai ismeretek, alapos felkészültség, sok éves klinikai tapasztalat munkánk értékmérője.
 • A minőséget, az időtálló értéket képviseljük.
 • Kizárólag prémium minőségű anyagokkal, innovatív eljárásokkal és eszközökkel dolgozunk.
 • Fontos számunkra, hogy pácienseink fájdalom-és stresszmentes fogszabályozó kezelésben részesüljenek.

Kérjen konzultációs időpontot!
Az első személyes találkozó során átbeszéljük az Ön igényeit, és az azokhoz igazított legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket!

Kapcsolatfelvétel