Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

thumbnail

Szájhigiénia

Egészséges mosolya erősíti önbizalmát és sikereit a mindennapokban. Munkánk hosszú távú eredményességének feltétele Ön szép és egészséges mosolya.

Ennek alapja, hogy pácienseink elsajátítsák az esetüknek megfelelő fogmosási technikát, melyet egyéni szájhigiéniás programunk valósít meg. Számtalan tudományos vizsgálat bizonyította, hogy a fogkő és az ínygyulladás jelenlétének egészség- és fogkárosító hatása is van: szívbetegséget, gócbetegségeket (hajhullást, bőrgyulladásokat, nőgyógyászati gyulladásokat, szembetegségeket, stb.) és koraszülés okozója is lehet. 

Az egyéni szájhigiéniás programot a specialista fogorvos és a dentálhigiénikus közösen alakítják ki. Mivel minden eset más és más, csak egy személyre szabott program lehet elég alapos, hogy az hosszú távon az egészséges fogágy fenntartását támogassa. Ennek során felhívjuk a páciens figyelmét a nehezen tisztítható „kritikus” területekre, melyek időről időre visszatérő gyulladásos panaszokat okoztak.

  • szajhigienia1
  • szajhigienia2

Rendelőnkben dolgozó dentálhigiénikus kolléganők speciális iTOP (Individually trained oral prophylaxis- egyéni szájhigiénes profilaxis tréning) képzéseken tökéletesítesítik tudásukat, hogy a legkorszerűbb szájápolási tanácsokkal lássák el pácienseinket. A dentálhigiénikus bemutatja és megtanítja a megfelelő fogmosási technikát és a professzionális szájhigiénia eszközeit, segít kiválasztani a megfelelő fogkefét, fogselymet, ajánlani tud fogpótlás alatti tisztító selymeket,az implantátumokat tisztító speciális keféket, elektromos fogkefét, szájöblítő oldatot. Ezek összeállítása egyéni, nem kell mindenkinek mindent használni.

Ön tudja pontosan mi is a fogkő?
A fogkő az elmeszesedett dentális plakk, azaz lepedék.  Amikor a fogakról nem távolítjuk el a lepedéket maradéktalanul, idővel a nyálból mészkristályok rakódnak le benne, és kialakul a fogkő.  Nagyon fontos tehát a lepedék tökéletes eltávolítása!  Ha a lepedék eltávolítása nem  sikerül, az adott területen idővel fogkő alakul ki. A fogkő olyan erősen tapad a foghoz, hogy eltávolítása egyszerű fogmosással kivitelezhetetlen, csak szakember (fogorvos, dentálhigiénikus) tudja megfelelően letisztítani. A fogkő sárgás- barnás színű felrakódás, leggyakrabban az alsó metszőfogak nyelv felőli felszínén és a felső őrlőfogak orca felőli oldalán alakul ki, ugyanis itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezetőcsövei.  A fogkő színét számtalan baktérium anyagcsere termékéből származó festékanyag, vérfesték, vagy külső festékanyagok (koffein, nikotin, kóla) okozzák.
A fogkő kialakulása megelőzhető, de erre csak megfelelő fogmosási technikával van lehetőségünk.

Tények, miért fontos a fogkő eltávolítása:
  • A fogkő az ínyt irritálva ínygyulladást okozhat és a gyulladást fenntartja.
  • A hosszabb távon fennálló gyulladás pedig fogágybetegséget, csontpusztulást, a fogak kilazulását, majd elvesztését okozhatja.
  • A fogkő esztétikailag csúnya, ápolatlan benyomást tesz
  • A fogkő el is színezheti a fogakat és hozzájárul a kellemetlen szájszag kialakulásához.

Milyen fogkefét válasszunk?
A jó fogkefe egyszerű, közepes, vagy lágy szálerősségű, sűrű szálakból áll és kisebb fejű. Fontos, hogy olyan minőségű legyen, hogy a műanyag sörték vége legyen legömbölyítve, így a műanyag szálak nem rostozódnak és nem sértik meg a fogágyat. A reklámokban is gyakran látható bonyolult fejkiképzésű és rugalmas nyakú variációk nem jók. Ezekkel nem lehet elég pontosan irányítani a tisztító, seprő mozdulatokat. Minél egyszerűbb, annál jobb. Az elektromos fogkefék közt is találhatunk megfelelőket, ezek közül is a kisebb kerek fejű változat a jó. Az elektromosból viszont csak az oda-vissza forgó mozgást végzőt válasszunk és ehhez is kaphatunk sensitive, azaz puhább fejet. Létezik, úgynevezett egycsomós fogkefe, amellyel a fogközök pontosabban elérhetők és finoman tisztíthatók. Javasoljuk, csak használata rendkívül időigényes. A helyes fogmosási technika legalább annyira fontos, mint maga a fogkefe.

Mikor kell lecserélni a fogkefét?
Az általánosságban azt mondhatjuk 3 havonta ajánlott. Egy használt fogkefén átlagosan 1,2 millió baktérium van. Belegondolni is rossz. Így érdemes odafigyelni a fogkefe gondozására és cseréjére. Fontos, hogy a fogkefét úgy tároljuk, hogy minden nap alaposan ki tudjon száradni, mert a nedves közeg rendkívül kedvező a baktériumok számára. Nedves párában a baktériumok megmaradnak és el is szaporodhatnak a szálakon. Ha családunkban nátha, influenza, vagy fertőző betegség jelentkezik utána minden fogkefét le kell cserélni.

A fogselyemről
A hagyományos, vékony fogselyem a szomszédos fogak közötti lepedék eltávolítására szolgál. Kevesen tudják helyesen alkalmazni, használatát külön meg kell tanulni. Különösen a torlódott frontfogak területén lehet jó. Amellett, hogy segítségével lepedéket el tudja távolítani a fogközökből a fogkrémben lévő fluoridot is be tudja juttatni. Legalább 50 cm darabot kell letépnünk egy alapos tisztításhoz és ügyeljünk rá, hogy mindig tiszta selymet vezessünk a fogak közé és a fogközökből kifelé mozgassuk.

Speciális fogselymek
A fogpótlások alatti tisztításhoz, implantátumokhoz és sínezett fogak között különböző vastagságú, szálanként álló speciális fogselymeket használunk. Ennek kiválasztása a kezelőorvos vagy a dentálhigiénikus segítségével történik.

Mikor van szükség fogköz tisztító kefére?
A fogköztisztító kefe a fogak szomszédos egymás felé tekintő felszíneinek (approximális felszín) és az azok közötti tér tisztítására kialakított szájhigiéniás eszköz. Gyakrabban lehet rá szükség akkor, amikor a fogak közötti íny felett egy kis rés alakul ki. Rengeteg méretben és típusban gyártják, ennek használatára teljesen személyre szabottan adunk tanácsot. Bemérjük a fogközt egy speciális szondával és ez alapján választunk ki több lehetőséget. A páciens otthon gyakorolja a tisztítást és egy következő alkalommal átbeszéljük.

Szájöblítő folyadékokról
A szájöblítők olyan fertőtlenítő hatású oldatok, amelyek a szájban található kórokozók elpusztításával segítenek megelőzni az ínygyulladást, a rossz leheletet, a lepedék lerakódását. Fogágybetegségek kezelésének kiegészítésére chlorhexidin-diglükonát (chx) hatóanyagú szájöblítőt javaslunk. Felhívjuk a figyelmet, hogy néhány szódium-lauryl-szulfát tartalmú fogkrém használata mellett a chx tartalmú szájöblítők nem tudják kifejteni hatásukat, mert hatóanyaguk kicsapódik. A szájöblítő és fogkrém együttes használatáról feltétlenül kérje ki tanácsunkat. Egészséges fogágy esetén fluoriddal kombinált oldatot érdemes választani. Bár többségük kellemes, friss leheletet biztosít, semmiképpen nem alkalmazható fogmosás helyett.

Nyelvkaparó
A nyelvháton számtalan kórokozó képes megtapadni, amelyektől a nyelv tisztításával tudunk megszabadulni. Rossz lehelet esetén a nyelvkaparó használatát a napi szájápolási rutinba szükséges beépíteni. Speciális esetekben, például teljes szájdezinfekció alatt szintén az otthoni szájhigiénia része kell legyen.

Lepedékfestő tabletta
A lepedékfestő tabletta használata segít ellenőrizni, hogy az elvégzett fogmosás alapos volt-e. Fogmosást követően elrágva a tablettát, majd kiöblítve a szájat a visszamaradt lepedéket lilára festi. Ezt követi egy újabb fogmosás, amit ezúttal addig kell végezni, amíg minden fogfelszín tiszta lesz. Gyermekek szájhigiéniás tanácsadásakor gyakran alkalmazzuk. De ellenőrizhetjük segítségével otthon is, hogy gyermekünk milyen alaposan tisztítja fogait.

A professzionális szájhigiénes tisztítás menete:
  1. Az első szájhigiéniás kezelés alkalmával állapotfelmérést, és parodontológiai státuszfelvételt végzünk. Az alsó és felső fogsoron teljes ultrahangos fogkőeltávolítást, tisztítást, majd speciális kézi műszerekkel dolgozzuk át a kezelt felületeket. Ezt követően a fogfelszíneket abrazív pasztával és speciális kefékkel, gumiharangokkal polírozzuk. A sima felszínek csökkentik a lepedék megtapadásának lehetőségét. Akinél nem a fogkő, hanem inkább az elszíneződés okozta lerakódás a jellemzőbb, már az első alkalommal is ajánljuk a nagynyomású „Prophy Mate neo” sópolírozást.
  2. A második szájhigiéniás ülésre az ínygyulladás már javul, a duzzadt íny visszahúzódik, így ekkor ultrahanggal már olyan területekről is eltávolítható a fogkő, melyeket az előző kezelés alkalmával nem lehetett elérni. A fogfelszíneket abrazív pasztával és speciális kefékkel, gumiharangokkal simára polírozzuk. Ezt a kezelést is kiegészítheti az „Prophy Mate neo” sópolírozás, melynek során ízesített sóval nagy nyomással fújjuk át a felszíneket.
    A kezelési sorozat befejeztével pácienseinket felvesszük egyéni szájhigiénes programunkba. Fogágybetegségek parodontális kezelésének befejeztével a berni rizikóbecslést végezzük el és ennek eredményétől függően 3, 4, vagy 6 havonta rendeljük vissza és tisztítjuk.