Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

thumbnail

Gyermekfogászat

A gyermekek rendszeres fogászati ellenőrzését fél évente javasoljuk a Dentoplant Fogászati Rendelőben, Szegeden. A gyermekek fogazatában számtalan változás történhet viszonylag rövid időn belül, mint: fogváltás, tejfogak és maradófogak szuvasodása, vagy akár egy rapid gyors fogszuvasodás. A romlásnak indult tejfogakat gondosan be kell tömni, hiszen a környezetükben lévő, később kibújó maradó fogak is károsodhatnak, szuvasodhatnak. A tejfogak épségének megőrzése fontos a fogazat és az állcsontok szimmetrikus fejlődése szempontjából. Korán elvesztett tejfog pedig később fogszabályzással kezelendő problémákhoz vezethet.

A Dentoplant Fogászati Rendelő filozófiája a megelőzés. A megelőzés különösen a gyermekfogászati és szájhigéniai kezeléseknél nyeri el igazi értelmét. Hiszünk abban, hogy személyes példamutatással és rendszeres fél évenkénti kontrollal a gyermekeink fogazata is egészségesen megőrizhető. Egy gyermek úgy viszonyul a fogmosáshoz, ahogy azt a szüleitől látja, úgy viszonyul a fogászati ellenőrzésekhez, amennyire a szülőnek ez fontos. Hogy jó példát mutassunk és jó kedvvel menjünk fogorvoshoz, ezért alkalmazzuk a családi fogászati modellt. A családi fogászati kezelés során megtervezzük, hogy milyen ütemben tudnának együtt a gyermekkel eljönni a kezelésekre. Kiemelten fontos számunkra a szájhigiénia együttes oktatása és betanítása.

  • gyermekfogaszat1
  • gyermekfogaszat2

Mikortól kell gyermekem fogát mosni?

A helyes szájhigiéniára nevelést nem lehet elég korán kezdeni, így felhívnánk a kedves édesanyák figyelmét arra a jól ismert tényre, ahogy a helyes táplálkozás már az anyaméhben kezdődik, a megfelelő szájápolás pedig már csecsemőkorban. Kezdetben a szoptatási időszakban egy pelenka csücskével elég áttörölni a fogatlan íveket, de ahogy az első  tejfogak megjelennek el lehet kezdeni az ismerkedést a fogkefével. Számtalan fogkefetípusból a dentálhigiénikusunk segít Önnek kiválasztani a gyermek életkorának legmegfelelőbbet. Tudjon meg többet milyen fogápolásra van szüksége gyermekének, kérjen tanácsot dentálhigiénikus kolleganőnktől! 
 
Miért fontos, hogy fél évente lássa gyermekem fogait fogorvos?
Nem szabad elmulasztani a megfelelő időt a frissen kibújt maradó őrlőfogak megelőző barázdazárására és idejében fel kell ismerni a fogszabályozó kezelés szükségességét is. Azok a gyerekek, akiket szülei rendszeresen fél évente elhoznak ellenőrzésre mindig szívesebben látogatnak el hozzánk később felnőtt korukban is. Mivel a rendszeresség miatt náluk hamarabb észrevesszük a tisztítási hibákat, vagy egyéb eltéréseket ezek időben kerülnek kezelésre, így általában megelőzhető a fog fúrása, vagy csak minimális kellemetlenséggel megúszható.

Mi az a barázdazárás? Sajnos még mindig kevesen tudják…

Barázdazárás: A maradó őrlő fogakon legkorábban elvégezhető  védőréteg kialakítása. Mivel a kisgyermekkorban a fogmosás még nem tökéletes és gyakran marad lepedék a fogakon, először a bonyolultan barázdált őrlőfogak felszíne és az azokon jelen lévő rizikóbarázdák kezdenek el szuvasodni. Ezeket a frissen előtört és ép maradófogak rágófelületén lévő barázdákat lehet feltölteni  fényre kötő és fluoridot leadó lakkal. Figyelem,  az első előtörő maradó őrlőfog, a 6os kibújásakor, általában 6 éves kor körül kell elvégezni az első barázdazárásokat!

Fogakat érő traumákról

1. Fogakat érő traumákról képMinden évben, a nyári időszakban megnövekszik a gyermek fogbalesetek száma. Óvodás korban klasszikus fogsérülést okoz a lábbal hajtós kismotor, roller, később a bicikli. Viseljünk védőfelszerelést, bukósisakot. Vigyázzunk fogaink épségére, de ha már megtörtént a baj, jó ha tudjuk mikor mit kell csinálni. Lehetőség szerint forduljunk azonnal képzett fogorvoshoz. A fogsérüléseket az International Association of Dental Traumatology DENTAL TRAUMA GUIDELINES egyezményes besorolása szerint osztályozzuk és minden egyes sérülés ellátása ezen ajánlások szerint történik. Ha a fogból nagyobb darab letört, és a dentin szabaddá válik, érzékenység lép fel, ez akár a fog elhalásához is vezethet. Ha a trauma következtében félbe törik egy fog, akkor egyből megnyílik a fogbél, ilyenkor a fogat azonnal gyökérkezelni kell. Kevesen tudják, de az ütést elszenvedett fogak tartószerkezete sérül, ha egy fog esetleg nem is törik le, akkor is a fogágy tartószerkezete sérül. Ilyenkor gyakori panasz a ráharapásra jelentkező fájdalom és rágási érzékenység. Ha a fogak enyhén mozgathatóvá válnak az ütés miatt, ilyen esetekben azonnali fogsínezésre van szükség. Az ideiglenes sínezés csak pár hétig tart és lehetővé teszi a sérült fogágy panaszmentes regenerálódását, utána pedig maradéktalanul eltávolítható. Ezért fogsérülés esetén bátran keresse fel fogorvosát, hogy szakszerű azonnali ellátást kapjon, ha erre nincs mód, akkor a lehető leghamarabb forduljanak fogorvoshoz, semmiképpen ne maradjunk otthon, ha ráharapásra , étkezéskor fájdalom jelentkezik.

Ujjszopásról és egyéb gyermekkori rossz szokásokról

2. Ujjszopásról és egyéb gyermekkori rossz szokásokról képA rossz szokások közül az egyik leggyakoribb az ujjszopás, amelynek gyakorisága elérheti a 35-40%-ot is. Az újszülöttek és a csecsemők esetében természetes folyamat, hogy a nyelv, illetve az ajak stimulációjával ismerik meg környezetüket. Az ujjszopás segít megnyugtatni őket vagy csak egyszerű időtöltésként használják, azonban a rendszeres és hosszú ideig tartó szokás hatással van a fogak és állcsontok fejlődésére. Az okozott fogazati elváltozás típusa függ az ujjszopás időtartamától, gyakoriságától és intenzitásától. Napi 4-6 órás ujjszopás már fogelmozdulást okozhat. Klasszikus következményes elváltozások közé tartozik az elülső nyitott harapás, felső állcsont szűkület, keresztharapás, gótikus szájpad, felső metszőfogak kifelé és az alsók befelé dőlése, illetve az alsó állcsont hátrahelyeződése. Végeredményben megbomlik a normál fogsorzáródás, amely zavarhatja a rágást, negatívan befolyásolja az esztétikát és beszédhibát is okozhat. Higiéniai szempontból sem előnyös az ujjszopás, hiszen szerepe van a különböző fertőzések terjedésében. Ha az ujjszopás tartós szokásként rögzül, akkor előbb-utóbb meg kell próbálnunk leszoktatni róla a gyermeket. Ennek határa körülbelül 4 éves korra tehető. Ennél idősebb gyermekek estén már nagyobb valószínűséggel alakulnak ki az állcsontokat és fogazatot érintő problémák, amelyek megoldásában fogszabályozó készülék válik szükségessé.

Circularis cariesről, a körkörös tejfogszuvasodásról

3. Circularis cariesről, a körkörös tejfogszuvasodásról képA gyermekfogászat ma már nagy hangsúlyt fektet a megelőző kezelésekre, hogy a fogszuvasodás ne kezdődhessen el, ezért is javasoljuk a gyermekek rendszeres, fél évente történő fogászati ellenőrzését a Dentoplant Fogászati és Implantológiai Rendelőben. Népszerű megelőző beavatkozás a barázdazárás és a fluorid kezelés, azonban a szülő odafigyelése és gondoskodása is szükséges ahhoz, hogy a fogszuvasodás valóban ne jöjjön létre.

A tejfogak szuvasodása többek között azért is következik be könnyebben, mert a zománc vastagsága feleakkora, mint a maradó fogak esetében, így ez valóban vékony rétegnek mondható. A fogszuvasodás akár már fél-egy évvel a fogáttörés után bekövetkezhet. Megjelenési formáit tekintve megkülönböztetünk lassabb progressziójú (cariessicca) formát, amely esetében viszonylag kemény, barna felszínek láthatók illetve gyors progressziójút (carieshumida), amelynél a kemény szövetek fellazulnak és puhává válnak.

Az Earlychildhoodcaries (ECC) a születéstől 71 hónapos korig terjedő életkorban egy vagy több kavitációval (üregképződéssel) járó vagy anélküli szuvaslézió, caries miatt elvesztett vagy tömött tejfog. (American DentalAssociation). Leggyakrabban a felső metszőfogak, súlyosabb esetben az első tejmolárisok érintettek. Ennek van enyhébb (6 éves kor előtti), illetve súlyosabb formája, amely 3 éves kor előtt jelenik meg. Más meghatározások a betegség etiológiáját, lokalizációját és progresszióját veszik figyelembe a megnevezésben (cirkuláris caries, cumisüveg caries, nursingcaries, baby bottlecaries).

A circulariscaries a metszők labiális (külső) felszínén, az ínyszél mentén kezdődő, gyorsan terjedő, körbefutó fogszuvasodás, amely már egy éves korban megjelenhet. Kiváltó okai közé tartoznak olyan külső (exogen) tényezők, mint például a cukros folyadékok (tea, gyümölcslevek, szörpök) és cariogen ételek (magas sav és cukor tartalmú termékek). Belső (endogen) kiváltó tényezők közé sorolható a koraszülés, exudativdiathesis , TBC és a rachitis (Angolkór). Általában szimmetrikusan jelenik meg a circulariscaries , s a frontfogak koronája gyakran letörik már a második tejmoláris áttörése előtt. Ha a kiváltó ok folyamatosan fennáll, a szuvasodás ráterjed a szemfogakra és a molárisokra is, így 2-3 éves korra destruált fogazatot eredményezhet. A nyálban ilyenkor magas a cariogen mikroorganizmusok száma, mint amilyen a Steptococcusmutans és a Lactobacillusacidophilus. Terápiáját tekintve fontos lépés a cariogen étrend megváltoztatása. Korai stádiumbanadhezív technikával (barázdazáró vagy folyékony kompozit) is kezelhetőek ezek az elváltozások. Az előrehaladottabb állapotban lévőket töméssel, felépítéssel esetleg koronával lehet ellátni, végső esetben , amikor a fog már nem megmenthető az extractio (fogeltávolítás) válik szükségessé. Az utóbbi esetben rendkívül fontos figyelembe venni a terápia beszédtanulást befolyásoló hatásait illetve biztosítani kell a később előtörő maradó fogak számára a helyfenntartást.

Alsó tejfogak növekedése

tejfog alsó frontSok kérdést kaptunk gyermekfogászati témában. Többen tanácsunkat kérték, mert “elől két sorban állnak a gyermeke fogai”. Nem kell megijedni, mert legtöbbször egy természetes fogváltási folyamatról van szó: úgy kezdtek el nőni a maradó fogak, hogy közben még nem estek ki a tejfogak.
Az alsó maradó frontfogak belülről, a nyelv felől közelítik meg a tejfogakat. Így fordulhat elő egy 6 év körüli gyermek szájában az alábbi képen látható helyzet. A két alsó maradó frontfog a nyelvi oldalon már előbújt, de az alsó tej frontfogak még a helyükön vannak. Az már egyéni, hogy kinél mennyi ideig tart ez az átmeneti állapot, de a tejfogak hetek, vagy hónapok múlva meglazulnak és kihullanak. A nyelvi oldalon kinőtt maradó frontfogakat pedig a nyelv, az izmok és a növekedéssel kapcsolatos mozgások hatására elfoglalják szabályos helyüket a fogívben.