Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

thumbnail

Digitális mosolytervezés

A Dentoplant Fogászati Rendelőben a frontfogakra készülő fogpótlásokat az esztétikai fogászat korszerű irányelveit követve, digitális mosolytervezéssel (Digital Smile Design, DSD) végezzük. A kiindulási állapot során elkészített standardizált fotódokumentáció és a szoftver segítségével olyan komplex módon tudjuk számítógépen tervezni eseteinket, ami jelentősen növeli a kapott funkcionális és esztétikai eredményeket. Kiemelkedő előnye a számítógépes tervezésnek, hogy a páciensnek be tudjuk mutatni a kezelés várható kimenetelét, így láthatja a jövőbeli mosolyát.

Mi is az a DSD?

Digitális mosolytervezés (angolul Digital SmileDesign (DSD))segítségével, már a kezelés elején képesek vagyunk megjeleníteni a várható végeredményt anélkül, hogy azt a valóságban kiviteleztük volna, így a páciens nem vállal semmilyen kockázatot. A személyre szabott esztétikus mosoly a kezelőorvossal együttműködve kerül megtervezésre egy speciális fogászati tervező szoftver segítségével. Ennek köszönhetően a páciens arctípusához és lágyrészeihez illő, egyedileg kivitelezhető rekonstrukciók jelennek meg megoldási lehetőségként. A letöredezett, réses vagy elszíneződött fogakból percek alatt, az arctípushoz és a lágyrészekhez illő, gyönyörű fogakat varázsolhatunk a képernyőre. A kivitelezhetőség mellett az egyéni archarmóniát figyelembe véve, csak olyan tervek jönnek létre, amelyek természetes látványt nyújtanak.

 • dsd

  A fotókat a DSD programba importálva azonnal láthatóvá válnak milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a fogak alakját, méretét illetően az egyén sajátosságait és arányait figyelembe véve

Melyek a digitális mosolytervezés lépései?

A digitális mosolytervezés egy egyszerű és élvezetes közös munka a kezelőorvossal. A tervezés előtt részletes konzultációra kerül sor, amikor felvesszük a kórelőzményeket, megvizsgáljuk a pácienst, panoráma röntgenfelvételt, lenyomatokat készítünk és megbeszéljük a beteg elképzeléseit az új mosolyával kapcsolatban.Ezt követően indulhat a folyamat:

 • Dentoplant Szeged fogászat smile design

  A digitális mosolytervezés során az arctípust és a lágyrész viszonyokat is figyelembe véve olyan tervek készülnek, amelyek természetes látványt nyújtanak.

 • Fotódokumentáció
  Nagy felbontású digitális képek sorozatát készítjük el, hogy pontos ismereteket szerezzünk az arc- és a fogak arányáról. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy megítéljük a fogak, az íny, az ajkak és az arc pozíciós viszonyát, valamint a különböző érzelmek arckifejezéseit.

 • Importálás a szoftverbe
  A fotók, valamint az elemzések átkerülnek a DSD programba, és láthatóvá válnak a képernyőn. A demonstráció folyamán csak azok a lehetőségek jelennek meg, mely orvos-szakmai szempontból kivitelezhetők, így nem készülnek valóságtól elrugaszkodott tervek, csakis olyanok, melyek a páciensre vannak szabva.

 • Digitális Tervezés
  A kezdeti, kiindulási helyzet meghatározását követően a fogorvos egy javaslatot dolgoz ki a számítógépen, amely a meglévő helyzet lehetséges változataként jelenik meg. Mostantól a szín, az alak és a design megváltoztatható, amíg megtaláljuk a kívánt megoldást. Ezután a tervezési adatok alapján prototípus hozható létre a laboratóriumban.

 • Wax-up – modellgyártás a fogtechnikai laboratóriumban
  A fogtechnikus átviszi a digitális adatokat egy modellre. Modellezi a kívánt helyreállítást, speciális viasszal egy gipszmodellre, vagy 3D nyomtatott mintán végzi el a tervezett korrekciókat.

 • Mock-up – Prototípus készítése
  Ezt követően a modellből kapott fogformát a fogorvos ideiglenes műanyagból a szájban is szemlélteti. Ekkor a páciens ki tudja próbálni, beszéd, mosolygás során tesztelheti a digitális terv pontos mását, és ha szükséges elvégezhető a korrekció is.

 • Fogak előkészítése, végleges fogpótlás elkészítése
  Ezután fotódokumentáció és prezentáció készül, s ha a páciens jóváhagyja a tervet, megkezdődik a fogak előkészítése a végleges fogpótláshoz. A fogtechnika a digitális terv pontos mását kerámiából készíti el, amelyet a fogorvos a páciens fogához precízen rögzít, így válik valóra az új esztétikus és funkcionálisan is kielégítő hőn áhított mosoly.

 • Dokumentáció
  A kezelés végén ismét fotódokumentáció készül, melynek segítségével összehasonlítjuk a kiindulási állapotot a kapott eredménnyel és prezentáljuk a páciens számára, így az ő feladata már csak az, hogy élvezze megszépült, új mosolyát.

 • fotodokumentacio

  A kezelés végén készített fotódokumentációt prezentáljuk a páciens számára összehasonlítva a kiindulási képekkel.

Melyek a digitális mosolytervezés előnyei?

A mosolytervező szoftver perspektívái sokkal messzebbre mutatnak, mint azt gondolnánk. Ez nem egy digitális rajzoló program, hanem egy olyan fogorvosi eszköz, mely teljes mértékben fel van vértezve a megvalósítás lehetőségeivel. Ez azt jelenti, hogy nem hoz létre olyan eredményt, amely nem valósítható meg a páciens esetében. Csakis olyan képet produkál, ami az egyéni paramétereket tekintve orvos-szakmai és fogtechnikusi szempontból megvalósítható. Ez a nagyszerű előnye tette a programot egyedülállóvá és rendkívül hasznossá.

A mosolytervezés egyik óriási előnye, hogy a páciensek előre látják a kezelés várható végeredményét, ezáltal tudják, hogy mire számíthatnak. Ennél azonban sokkal több előnnyel jár a kezelőorvos számára, hiszen megkönnyíti a kommunikációt a fogorvos és a fogtechnikus között. Ezzel kizárható a félreértés lehetősége.

A fogtechnikus munkáját is nagymértékben megkönnyíti, ha a diagnózishoz és a tervhez mosolytervezés által pontos paramétereket, precíz méréseket kap, hiszen így teljesen egyértelművé válik a várt eredmény. A szoftver segítségével készített fotók teljes valójában megmutatják a páciens elvárásait, ami sokkal pontosabb lehet bármilyen leírásnál.

További előnynek számít az, hogy kontrollálhatók a költségek, melyek a kezelési terv alapján módosíthatók, és a páciens lehetőségeihez alkalmazkodva ütemezhetők.

A tervezés révén a páciens arc-és fogkarakter elemzése során egyedi eredmények érhetők el.

 • mosolytervezes_elonye

  A mosolytervezés egyik legnagyobb előnye, hogy a páciens előre láthatja a kezelés várható végeredményét, így jobb a kommunikáció és kevesebb a félreértés.