Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

Implantológia

Fogbeültetés

A fogbeültetésről

fogbeultetes_1kepA fogbeültetés a hiányzó fogak pótlásának olyan módszere, melynek során a specialista fogorvos implantátumot ültet be az állcsontba. A fogbeültetés a gyógyulás és a fogpótlás elkészítését követően képes az elvesztett fogak szerepét átvenni. A fogbeültetésre készült fogpótlások nagyon hasonlítanak a természetes fogak esztétikájához, a fogbeültetést ugyanúgy lehet terhelni, mint a saját fogakat.

A fogbeültetéssel a páciens mindenképpen nyer. A fogbeültetés alkalmával a páciens a fogpótlás számára plussz pillért kap, ezáltal a saját fogak épsége sok esetben megőrizhető. Teljes fogatlanság esetén a fogbeültetéssel egy stabil, jól funkcionáló fogsort, vagy híd fogpótlást tudunk készíteni.

Nobel implantációs rendszerrel szerzett  sok éves klinikai tapasztalat azt mutatja, hogy ennek a fogbeültető rendszernek a statisztikája messze a legjobb a világon. A fogbeültetések sikerességi rátája legalább 5 éves sikeres funkcióban állásuk után 95%. Az első páciensek már több mint 40 éve viselnek sikerrel implantációs fogpótlást. Rendelőnkben a nagymúltú Nobel cég Branemark® és Nobel® implantátumait és a  Camlog®, valamint AlphaBio® csavarjait használjuk.

 

A fogbeültetésre készült fogpótlások előnyei:

A fogbeültetésre készült fogpótlások nagy előnye, hogy egy- két hiányzó fog esetén a foghiány melletti fogak lecsiszolása nélkül a természetes fogakhoz teljes mértékben  hasonló implantátumos fogpótlást készíthetünk.

fogpotlasok_4kep

Ha rágófogai hiányoznak, a fogbeültetéses módszerrel elkerülheti a kivehető, részleges fogsort és rögzített fogpótlást kaphat. A rögzített fogpótlások sokkal inkább visszaadják az eredeti fogak érzetét, könnyebb megszokni és mind az esztétikai, mind a higiéniai adottságai jobbak.

fogpotlasok_5kep

A fogbeültetésre készült fogpótlások nagy előnye, hogy nagy számú fog hiánya esetén, vagy teljes fogatlanságkor fogbeültetéssel fix híd, vagy stabil műfogsor készíthető. Vannak lehetőségek arra is, hogy egy kivehető fogsort, elhorgonyzó stéget készítsünk az implantátumokra, amely stabilan rögzíteni tud egy fogsort is. Az ilyen fogbeültetéssel rögzített fogsor nem mozdul el rágás vagy beszéd alatt sem. A foghiányos állcsontgerinc állapotától függően, adott esetben több fogbeültetéssel akár híddal is pótolhatók a hiányzó fogak.

A fogbeültetést kérő páciens számára mindig több kezelési lehetőséget ajánlunk fel, melyek közül a fenti esetekben kifejezett előny, ha az implantátumos megoldást választja.

Két implantátumra lokátor elemek, vagy régebben gömbfej szerű patent rögzítő elemmel és az erre felkapcsolódó cover denture fogsor.Négy darab implantátumra stéges felépítmény és egy erre rögzíthető hídpótlásÖt  implantátumra fix ragasztott híd, vagy felcsavarozhatóan rögzített fix kerámia leplezésű hídAll-on-4™ -  a Nobel® cég ajánlása, melynek során négy speciálisan behelyezett implantátumra készíthető fix kerámia híd

 

 Fogbeültetésről lépésről lépésre


1. fázis | A fogbeültetés tervezése és előkészítésefogbeultetes-1fazis

Minden egyes fogbeültetés előtt alapos anamnézis felvétel, kérdőívek kitöltése,  szükség esetén kivizsgálás, labor és többirányú röntgenvizsgálat készül.  Ezek alapján készítjük el a műtéti kezelési tervet.  Fontos, hogy kezelőorvosa kérdéseire pontos válaszokat adjon alapbetegségeivel, gyógyszerszedésével kapcsolatban, hogy orvosa helyes képet kapjon általános egészségi állapotáról.

A fogbeültetés fogászati előkészítése során röntgenfelvételeket és Cone Beam CT felvételt készítünk, ezt követi a tanulmányi lenyomatvétel, fogágybetegségek szűrővizsgálata és a fogkő eltávolítása.  A lenyomat és a ct felvétel alapján készül el a  műtéti fúrósablon


2. fázis | A fogbeültetés sebészi kivitelezésefogbeultetes-2fazis

A fogbeültetés műtét során az állcsontba implantátum csavar sebészi behelyezése történik. A fogbeültetés helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen történik. A fúrósablon alapján meghatározott sebészi előfúrást követően illesztjük be az implantátumot a csontba. A fogbeültetés minimális gyógyulási ideje a műtét típusától és a csontminőségtől függően 3-4 hónap.

 


 3. fázis | A fogbeültetés feletti íny felnyitása és ínyformázás

Erre a fázisra csak a kétszakaszos implantátum beültetési protokoll esetén kerül sor. (pl.: csonpótlással együtt behelyezett és zártan gyógyuló implantátumok esetén.  Az állcsontba begyógyult implantátum felett megnyitjuk a rágyógyult ínyt, és egy ínyformázó csavarral megkezdjük az íny esztétikus formázását. Gyógyulási ideje minimum 1-2 hét.


4. fázis | A fogbeültetést követő ínyformázás és lenyomatvételfogbeultetes-4fazis

Fogpótlás készítésének kezdő lépései. Lenyomatvételt követően a fogtechnikus beállítja a köztielemeket és elkészíti a fogpótlást. Szükség esetén ebben a fázisban már ideiglenes fogpótlás is készülhet az impantátumokra.

 


5. fázis | Fogpótlás próbája, korrekció, készre vitel és átadásfogbeultetes -5fazis

 


6. fázis | A fogbeültetés ellenőrzése  és a szájhigiénia betanítása

Minden fogbeültetéses munka befejezésekor Gondozási könyvet (Zertifikatot) bocsátunk ki, mely részletesen tartalmazza a beavatkozás dátumát és cikkszámra lebontva a beépített implantátumokat és hozzá tartozó szerkezeti elemeket. Garanciát csak azok a munkák kapják meg, melyet a rendelőnkben kezdtünk és végigvittünk és erről igazolásos Gondozási könyvet adtunk ki.