Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

bolcsessegfog-header

Bölcsességfog

Bölcsességfogak számára csak ideális esetben van  elegendő hely az állkapocsban. Ekkor nem is  szokott különösebb problémát okozni. Napjainkban azonban egyre gyakoribb a  bölcsességfogak növekedése közben, vagy azt követően jelentkező panasz.  Ez a nehezített, vagy helyhiányos bölcsességfog előtörés, különösen az alsó állcsontban gyakori. Civilizált világunkban egyre jobban előkészítjük ételeinket, kevésbé van szükségünk a rágásra, rágóizmokra és az állkapocsra. Mindez egy hosszú evolúciós folyamat részeként az állkapocs szűkülését és a rágófelszín csökkenését  eredményezte.

Bölcsességfog rendellenességek – impakció

A bölcsességfog az utolsónak előtörő fog a szájban, gyakran nincs elegendő hely az állkapocs és a hetes őrlőfog között, hogy elfoglalja helyét a fogsorban. Az előtörésben így elakadt bölcsességfogat nevezzük impaktált fognak. Az impaktált bölcsességfogak mindamellett, hogy mechanikai akadályba ütköztek, különböző helyzetekben állhatnak. Mindez a többi fog torlódását, a szomszédos fog gyökérfelszívódását és fogággyulladást, még tályogot is okozhat. A részben ínnyel fedett bölcsességfog körüli gyulladás dentális eredetű gócbetegség kiindulópontja is lehet.

Bölcsességfog panaszok

  • bölcsességfog fájdalom, a fog körüli íny és az állkapocs fájdalma
  • bölcsességfog miatt szájzár, jobb esetben szájnyitási korlátozottság
  • bölcsességfog előtti fog gyökerének felszívódása
  • bölcsességfog gyulladása, a bölcsességfog körüli íny gyulladása a pericoronitis, de a csont gyulladása is előfordulhat
  • bolcsessegfog_opt1
  • bolcsessegfog_opt2

Bölcsességfog  gyulladása, a bölcsességfog körüli íny gyulladása – pericoronitis

Ha a bölcsességfog már egy ponton előbújik és áttöri a szájnyálkahártyát, akkor tasak alakul ki a fog és az íny között.  Ez a tasak nehezen tisztítható, a baktériumok könnyen mélyen bejutnak és hoznak létre gyulladást. Ezt a fájdalmas gyulladást nevezzük pericoronitisnek. A pericoronitis kezdetben kisebb fokú fájdalommal jár, mely nagyon felerősödhet, kisugározhat a fül tájékra is. A fog felett az íny gyulladt, vérbő, genny ürülhet a tasakból. Előre haladottabb stádiumú gyulladásoknál szájnyitási korlátozottságot, szájzárat és nyelési fájdalmat is megfigyelhetünk. Ezzel feltétlenül fogorvoshoz kell fordulni!

Amennyiben valóban impaktált bölcsességfogról van szó és már kialakult egy gyulladás remény pedig nincs arra, hogy a bölcsességfog elérje a rágósíkot, akkor az eltávolítás mellett szoktunk dönteni. A csonttal fedett bölcsességfogak eltávolítása műtéti úton történik, helyi érzéstelenítésben.

Bölcsességfog eltávolítás

  • bölcsességfog eltávolítás, húzás
  • bölcsességfog műtéti eltávolítása:  A mélyen fekvő bölcsességfogak eltávolításához szükség van az őket fedő, íny leválasztására, majd a körülvevő csont részleges eltávolítására. A fog eltávolítását követően a csontsebet kitisztítjuk, hogy abban csont- vagy fogtörmelék, illetve az ún. fogzacskó maradványa, és a bölcsességfog körül esetlegesen kialakult cisztaszerű képlet ne maradjon bent. Ezt követi a fertőtlenítés, laza sebvarrás, és drainálás. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük, de igény szerint tudunk szedálást is biztosítani anaeszteziológus szakorvos kollégánk segítségével. A gyógyulás gyorsabb ha odafigyelünk a megfelelő otthoni utókezelés.
  • bölcsességfog műtét után: