Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

thumbnail

Ínygyulladás

Az ínygyulladás a fogakat körülvevő íny felületes gyulladása, amely általában jól kezelhető. Időben észrevett ínygyulladás csak az ínyszélt érinti, ami megfelelő tisztítással és helyileg alkalmazott gyógyszerek alkalmazásával szépen gyógyul. Ha azonban kezelés nélkül hagyjuk és nem fordulunk fogorvoshoz akkor a legegyszerűbb gyulladás is tovább terjedhet  a fogágy, valamint a mélyebb szövetek felé és akár egy destrukív fogágybetegség alapja is lehet.  Leggyakrabban az ínyszél mentén felhalmozódott dentális plakk, azaz a lepedék okozza, de ismertek nem plakk okozta ínygyulladási formák is. Kialakulásában szerepet játszhatnak különböző szisztémás faktorok, hormonális tényezők, előidézhetik gyógyszerek, specifikus bakteriális, vírusos, gombás fertőzések, okozhatja nem megfelelően záródó, pontatlan koronaszél is. Gyakran kísérheti a terhességet is ínygyulladás.

Ínygyulladások főbb típusai:

 1. Ínygyulladások, melyet plakk okoz:
  1. Ínygyulladások csak plakk okozta és egyéb irritáló tényezőkkel
  2. Ínybetegségek általános betegség hátterével:
   • hormonális
   • haematológiai
  3. Ínygyulladások, melyek gyógyszerszedéshez társulnak
  4. Ínygyulladások, melyek hiánybetegségekhez társulnak
    
 2. Ínygyulladások és ínybetegségek melyeket nem plakk okoz:
  1. specifikus bakteriális
  2. specifikus vírus infekciók
  3. specifikus gombás infekció
  4. genetikai háttérrel
  5. az ínyen is jelentkező bőrgyógyászati kórképek és allergiák
  6. traumás ínyléziók
  7. egyéb

Az ínygyulladás nagyon gyakori első tünete a fogmosáskor jelentkező vérzés. Még időben kérjen tanácsot a Dentoplant Fogorvosi Rendelő szakembereitől!

Az ínygyulladás általános tünetei:

 • ínyvérzés
 • íny duzzanat
 • fájdalom, érzékenység
 • vörös íny (a gyulladás következtében kialakult színváltozás)
 • lila íny (a gyulladás következtében kialakult színváltozás)
 • íny kontúr,  felület  változás

Fontos az ínygyulladás időben történő kezelése, mert elhanyagolt esetekben a gyulladás tovább terjed a mélyebb szövetek felé, ínysorvadás, csontpusztulás jöhet létre, a fogak mozgathatóvá válnak, végül fogelvesztés következhet be.

Az ínygyulladás megelőzésében és gyógyításában is alapvető szerepe van a jó szájhigiéniának. A Dentoplant Fogászati Rendelőben segítünk a helyes fogmosási technika elsajátításában és az egyéni szájhigiénes program biztosítja Önnek, hogy rendszeres kontroll alatt mindig egészséges maradjon.