Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

thumbnail

Parodontológia

Parodontológia – A parodoncium (fogágy) betegségeivel és kezelésével foglalkozó önálló szakterület a fogászaton belül. A parodontológia kezelési lehetőséget biztosít az egyszerű ínygyulladás megoldásától a tartószövetek sorvadása miatt mozgathatóvá váló reménytelen fogak megtartásáig.

Az ínygyulladás (gingivitis) és a fogágygyulladás (parodontitis) legfőbb oka a dentális plakk (lepedék), amihez több egyéb külső és szervezeti rizikótényező társulhat. A parodontológus feladata elsősorban a gyulladás és ezzel együtt a további visszahúzódás megszüntetése és az elpusztult paradontális szövetek korrekciója illetve a regenerációjának elősegítése.

A legszembetűnőbb gyulladást fenntartó tényező a fogkő. A fogkő az elmeszesedett dentális plakk, azaz lepedék.  Amikor a fogakról nem távolítjuk el a lepedéket maradéktalanul, idővel a nyálból mészkristályok rakódnak le benne, és kialakul a fogkő.  Ha a lepedék eltávolítása nem  sikerül , az adott területen idővel fogkő alakul ki A fogkő olyan erősen tapad a foghoz,  hogy eltávolítása egyszerű fogmosással kivitelezhetetlen, csak szakember (fogorvos, dentálhigiénikus) tudja megfelelően letisztítani.

A fogkő kialakulhat:

  • fogfelszínen kialakuló fogkő – szabad szemmel jól látható. Kezdetben kréta konzisztenciájú, sárgásfehér színű, azonban később a fokozott ásványi anyag lerakódása miatt keményebb lesz és elszíneződik. A fogkő ásványianyag tartalma a nyálból származik. Veszélyes lehet az ínyre, hosszabb távon pedig a fogágyra is, mivel felszíne érdes, letisztíthatatlan, mindig lepedék borítja.
  • íny alatti területen kialakuló fogkövet – nem látható, csak speciális eszközök segítségével tapintható a fog mellett kialakuló ínytasakban. Színe fekete, felszíne érdes, nagyon kemény. Ép fogágy esetén nem alakul ki, ugyanis nem a fogágybetegség kialakulásában, hanem a fenntartásában játszik szerepet.

A fogágybetegségek általános tünetei:

 • Fogínyvérzés a fogíny duzzanata, vörös-lila színe
 • Fájdalom
 • Ételbeékelődés
 • Váladékozás
 • A fogíny kóros visszahúzódása és a fognyakak láthatóvá válása
 • Fognyaki érzékenység
 • Mozgathatóvá váló, elvándorolt, elmozdult fogak
 • Kellemetlen szájszag
Fogágybetegséget kiváltó okok:
 1. Szerzett okok: Nem megfelelő szájhigiénia és sok plakk, fogkő a leggyakoribb. Nem megfelelő fogmosási technika, amely akár túlzottan erős fogmosást is jelenthet, melynek során az ép fogainkról egyszerűen lesíkáljuk az ínyt.
 2. Helyi irritáló tényezők: Pontatlanul illeszkedő fogpótlások, elálló szélű koronák és tömések nagyon sok kárt okozhatnak a fogágy szövetek egésszégében.
 3. Külső tényezők: Tudományos vizsgálatok sora igazolta, hogy számos gyógyszer és vegyszer károsíthatja a fogágyat. Ezek közé tartoznak bizonyos „Ca-csatorna blokkoló” mechanizmusú szívgyógyszerek, az epilepszia kezelésére alkalmazott készítmények, fogamzásgátlók, szervátültetésekkor alkalmazott gyógyszerek.
 4. Örökletes faktorok: Egyes génpolimorfizmusok megváltoztathatják a fogágy természetes védekező képességét, így csökkentve ellenállását a fertőzésekkel szemben.

A parodontális megbetegedéseket az American Association of Periodontology által felállított rendszer alapján csoportosítjuk.

 1. A fogíny megbetegedései
  Plakk okozta fogíny betegségek
  Nem plakk okozta fogínybetegségek
 2. Krónikus periodontitisz / fogággyulladás
 3. Aggresszív periodontitisz / fogággyulladás
 4. Belgyógyászati betegedés következtében kialakult fogágybetegségek
 5. Nekrotizáló ínygyulladás (NUG) és fogággyulladás (NUP)
 6. Fogágytályogok
 7. Kombinált endo-parodontális léziók     
 8. Fejlődési rendellenességek és avval összefüggő állapotok