Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Dr. Néma Viktóriával, az újszegedi Dentoplant Fogászati és Implantológiai Rendelő endodontus szakorvosával – a fogászat egy speciális szakterülete – az endodoncia szépségei kapcsán a mikroszkópos világ érdekességeinek megismerésére készítettünk interjút.

 

Mit nevezünk endodonciának ?

Az endodoncia a fogak megtartásával, a fogbél betegségeinek gyógyításával, a gyökércsúcs körül kialakutl fertőzés eliminálásával, gyökérkezeléssel, mikroszkóppal végzett gyökérkezelésekkel és az ehhez kapcsolódó mikrosebészettel foglalkozó szakterület a fogászaton belül.
Hazánkban a fogorvosi szakképesítések rendszere az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül, így a nyugat-európai iskolákhoz hasonlóan szétvált az endodoncia és fogpótlástan szakirányra. Dr. Néma Viktória a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán töltötte rezidensi éveit, endodoncia szakvizsgáját 2023-ban szerezte meg.

 

Az SZTE Fogorvostudományi Egyetemen töltött évei alatt, milyen meghatározó sikerélménye vezette az endodoncia szakirány felé? Összefoglalná pár szóban, mi is ez az endodoncia, a laikusok számára kissé szokatlan nevű szakterület?

Egyetemi éveim alatt tudományos kutatómunkát végeztem, aminek a témája a fiatal, fejlődésében megállt, traumásan sérült fogak helyreállításáról, megerősítéséről szólt. A fogak fejlődése, a traumás fogsérülések és legvégül a helyreállítás is az endodoncia világának részét képezi. Ekkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy ebbe az irányba szakosodjak, hiszen egy nagyon komplex területe a fogorvoslásnak. Az endodoncia lényegében a fogak belvilágával foglalkozó tudományterület, ami hétköznapi szóhasználatban a gyökérkezelést jelenti, de nem korlátozódik a gyökérkezelésre, mint terápiás eljárásra. A gyökérkezelés szó hallatán mindenkinek a fogfájás jut eszébe, ezért elengedhetetlen a fájdalom folyamatának és kezelésének megfelelő ismerete is.

 

Amikor fáj egy fog, akkor már eleve érdemes a páciensnek endodontus szakorvost felkeresni?

A rövid válaszom az lenne, hogy igen. A legtöbb esetben ez igaz, mivel a fogak akut fájdalma és az ehhez köthető egyéb panaszok ennek a területnek a hozzáállását, eszközeit igénylik. Egyébként a szakterületek szoros együttműködésében látom a jövőt, mivel minden terület más és más szemléletet ad a saját nézőpontjával. Ezt valljuk a Dentoplant Fogászati Rendelőben is, ennek köszönhetően tudunk szakorvos kollégáimmal minden fogászati problémára optimális megoldást kínálni.

 

Mi indította el Dr. Néma Viktóriát a gyökérkezelések világának felfedezése útján?

A fogak gyökércsatorna rendszerének izgalmas komplexitása már graduális képzés alatt lenyűgözött, számos mikroszkópos képen, vagy megfelelően előkezelt fogon, aminek a belső csatornarendszere pontosan kirajzolódik, látható, hogy a fog belseje egy egyedi és rendkívül összetett világ. Ennek megfelelően minden fog kezelése új kihívásokat rejt magában. A kezelések során, nagy nagyítás mellett egészen apró részleteket, a fog szerkezetének különleges rajzolatát is megfigyelhetem, ami sokszor, mint egy térkép, iránymutató egy-egy kezelés során. Másik nagyon fontos szempont, hogy az utóbbi években az egyik legdinamikusabban fejlődő szakirány a fogászaton belül. Számos új anyag, eszköz és kezelési irányzat jelent meg, ami egyben folyamatos tanulást, fejlődést is kíván. Bátran állíthatom, hogy számomra az endodoncia nemcsak hivatás, hanem szenvedély is.

 

Önt majdnem minden munkája közben készült fotón nagyítóval kapták lencsevégre. Miért visel nagyító szemüveget?

A loupe, azaz orvosi nagyító használata a fogászat több területén a mai tudásunk szerint elengedhetetlen. A gyökércsatornák belvilágát és a bemeneteket nagyításban lehet a legjobban feltárni, ebben segít a loupe, vagyis a nagyítás használata. A fogászatban beszerezhető eszközpark drámai technikai fejlődésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben, ennek gyümölcsét élvezheti az a szakorvos, aki ma ezt a területet választja.
A modern eszközök között talán, a legnagyobb segítséget a korábban említett loupe és a rendelőnkben elérhető csúcsminőséget képviselő Zeiss mikroszkóp adja. Már a diploma megszerzését követően nagyításban kezdtem el dolgozni, mert a fontosnak tartom a precíz és alapos munkát, ami sokszor kivitelezhetetlen megfelelő nagyítás nélkül. A saját szakterületemen ez a minimum elvárás ahhoz, hogy versenyképes és kellően pontos munkát tudjak végezni.
Fontos kiemelni, hogy nem csak a gyökérkezelések során hasznos egy ilyen szintű mikroszkóp, például rendelőnk vezetője, Dr. Maráz Kinga is Zeiss extaro mikroszkóppal végzi a mikrosebészeti parodontológiai műtéteket, ínyplasztikai beavatkozásokat. Ennek kapcsán örömmel mondhatom el, hogy a Dentoplant Fogászati és Implantológiai Rendelő egy pályázati keretében egy Zeiss Extaro 300 mikroszkópot szerzett be, amely segítségével immár a legkorszerűbb technikákkal tudjuk a gyökércsatornák belvilágát feltárni.

 

Miközben az új Zeiss Extaro 300 operációs mikroszkópon dolgozik és közben több képernyőn látjuk a nagyítást. Miért szükséges a kamerarendszer?

A kamera a dokumentációt könnyíti meg, illetve a páciens számára is vizualizálhatóvá teszi azt, amit az operátor lát, így elősegítve az orvos-páciens kommunikációt. A Dentoplant rendelőjében beüzemelt Zeiss mikroszkóp egy speciális, úgynevezett fluorescensz móddal is rendelkezik, ami azért is érdekes, mivel egy különleges fényt bocsát ki, ami bizonyos elemeket megvilágítva egy tipikus kiemelt képet ad. Ebben az esetben a bakteriálisan fertőzött keményszövet és a fogban látható lágyszövet tökéletes kirajzolódását adja, ami nagyban megkönnyíti a fent említett szövetek detektálását. Ez a technológia maximálisan helyettesíti a korábban, hasonló célra használt eszközöket és anyagokat, így megkönnyítve a hétköznapi munkánkat.

 

Sokat hallani olyan esetről, hogy már gyökérkezelt fog begyullad. Erről mi a véleménye? Mitől gyulladhat be egy olyan fog, ami már egyszer ki lett kezelve? Egyáltalán ez mi módon lehetséges?

Irodalmi adatok szerint a gyökérkezelések sikeressége 90% fölött van, ami jelzi, hogy mennyire jól működő és kipróbált beavatkozásról van szó. Azonban nüanszokon múlhat a siker, mivel rettenetesen technikaszenzitív a folyamat. Számtalan oka lehet a sikertelenségnek, a bonyolult anatómiai viszonyoktól elkezdve,a komplex, makacs fertőzés, a nem megfelelő gyökércsatornai tisztításon át, egészen a gyökércsatornába tört gyökérkezelő eszközökig. A sikertelen beavatkozásra hamar fény derül, ha akut panaszokat okoz, viszont a legtöbb esetben teljesen panaszmentesen megy végbe a folyamat, és alakul ki egy krónikus gyulladás, a rá jellemző tünetekkel. Ez gyakran megtéveszti a pácienseket és azt gondolják, ha nincs fájdalom, nincs baj. Sajnos ez nem így van.
Szerencsére több alternatíva is létezik egy ilyen szituáció megoldására, többek között az úgynevezett revízió, azaz újragyökérkezelés. A folyamat egy CBCT készítéssel és elemzéssel kezdődik, amivel háromdimenziós képen jól lehet detektálni a problémákat. Ezt követi a régi gyökértömés eltávolítása, a csatornák fertőtlenítése, végül egy jobb zárást adó új gyökértömés és a fog koronai részét lezáró restaurátum elkészítése.
Az endodonciában számos olyan beavatkozástípus van, ami nem kivitelezhető mikroszkóp nélkül, de akad olyan is, ami pusztán a nagy nagyítás miatt már jobb minőségű lesz.
Az újragyökékezeleseknél jelen lévő krónikus gyulladás gyakran egy korábbi hiba vagy egy nem megoldható szituáció talaján alakulnak ki, amely hibák és okok a mikroszkóp nagyítása révén könnyen láthatóvá tehetőek. Amit látunk azt biztosan meg tudunk oldani, amit nem, azt biztos sikerrel nem.
A csatornába tört eszközök szintén nagyítás nélkül nem eltávolíthatóak, így nagy eséllyel a fog elvesztéséhez vezethetnek.

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!