Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

thumbnail

Gyermekfogászat

A gyermekek rendszeres fogászati ellenőrzését fél évente javasoljuk a Dentoplant Fogászati Rendelőben, Szegeden. A gyermekek fogazatában számtalan változás történhet viszonylag rövid időn belül, mint: fogváltás, tejfogak és maradófogak szuvasodása, vagy akár egy rapid gyors fogszuvasodás. A romlásnak indult tejfogakat gondosan be kell tömni, hiszen a környezetükben lévő, később kibújó maradó fogak is károsodhatnak, szuvasodhatnak. A tejfogak épségének megőrzése fontos a fogazat és az állcsontok szimmetrikus fejlődése szempontjából. Korán elvesztett tejfog pedig később fogszabályzással kezelendő problémákhoz vezethet.

A Dentoplant Fogászati Rendelő filozófiája a megelőzés. A megelőzés különösen a gyermekfogászati és szájhigéniai kezeléseknél nyeri el igazi értelmét. Hiszünk abban, hogy személyes példamutatással és rendszeres fél évenkénti kontrollal a gyermekeink fogazata is egészségesen megőrizhető. Egy gyermek úgy viszonyul a fogmosáshoz, ahogy azt a szüleitől látja, úgy viszonyul a fogászati ellenőrzésekhez, amennyire a szülőnek ez fontos. Hogy jó példát mutassunk és jó kedvvel menjünk fogorvoshoz, ezért alkalmazzuk a családi fogászati modellt. A családi fogászati kezelés során megtervezzük, hogy milyen ütemben tudnának együtt a gyermekkel eljönni a kezelésekre. Kiemelten fontos számunkra a szájhigiénia együttes oktatása és betanítása.

  • gyermekfogaszat1
  • gyermekfogaszat2

Mikortól kell gyermekem fogát mosni?
A helyes szájhigiéniára nevelést nem lehet elég korán kezdeni, így felhívnánk a kedves édesanyák figyelmét arra a jól ismert tényre, ahogy a helyes táplálkozás már az anyaméhben kezdődik, a megfelelő szájápolás pedig már csecsemőkorban. Kezdetben a szoptatási időszakban egy pelenka csücskével elég áttörölni a fogatlan íveket, de ahogy az első  tejfogak megjelennek el lehet kezdeni az ismerkedést a fogkefével. Számtalan fogkefetípusból a dentálhigiénikusunk segít Önnek kiválasztani a gyermek életkorának legmegfelelőbbet. Tudjon meg többet milyen fogápolásra van szüksége gyermekének, kérjen tanácsot dentálhigiénikus kolleganőnktől! 
 
Miért fontos, hogy fél évente lássa gyermekem fogait fogorvos?
Nem szabad elmulasztani a megfelelő időt a frissen kibújt maradó őrlőfogak megelőző barázdazárására és idejében fel kell ismerni a fogszabályozó kezelés szükségességét is. Azok a gyerekek, akiket szülei rendszeresen fél évente elhoznak ellenőrzésre mindig szívesebben látogatnak el hozzánk később felnőtt korukban is. Mivel a rendszeresség miatt náluk hamarabb észrevesszük a tisztítási hibákat, vagy egyéb eltéréseket ezek időben kerülnek kezelésre, így általában megelőzhető a fog fúrása, vagy csak minimális kellemetlenséggel megúszható.

Mi az a barázdazárás? Sajnos még mindig kevesen tudják…
Barázdazárás: A maradó őrlő fogakon legkorábban elvégezhető  védőréteg kialakítása. Mivel a kisgyermekkorban a fogmosás még nem tökéletes és gyakran marad lepedék a fogakon, először a bonyolultan barázdált őrlőfogak felszíne és az azokon jelen lévő rizikóbarázdák kezdenek el szuvasodni. Ezeket a frissen előtört és ép maradófogak rágófelületén lévő barázdákat lehet feltölteni  fényre kötő és fluoridot leadó lakkal. Figyelem,  az első előtörő maradó őrlőfog, a 6os kibújásakor, általában 6 éves kor körül kell elvégezni az első barázdazárásokat!