Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A cukorbetegség és a fogágybetegség két olyan krónikus állapot, amelyek külön-külön is jelentős hatással vannak az emberek életminőségére és egészségére. Az utóbbi évek kutatásai azonban arra is rávilágítottak, hogy e két betegség között igen szoros, oda-vissza ható kapcsolat áll fenn. A cukorbetegség növelheti a fogágybetegség kockázatát, és fordítva, a fogágybetegség is rontja a cukorbetegség kontrollálhatóságát.

Világszerte 537 millió felnőtt él cukorbetegséggel, számuk 2045-re 700 millióra emelkedhet. Hazánkban több mint 1,2 millió felnőtt és több mint 5 ezer gyermek él cukorbetegséggel. A felnőtt cukorbetegek 100 lakosra jutó száma hazánkban húsz év alatt megháromszorozódott. Becslések szerint a cukorbeteg felnőttek 36%-át nem diagnosztizálták. A diabetes mellitusban szenvedők közül, szinte kivétel nélkül minden páciensnél jelentkezik a fogágy gyulladása is.

 

A cukorbetegség típusairól

A cukorbetegség, más néven diabetes mellitus, egy olyan krónikus anyagsere betegség, amely az inzulin termelésének vagy működésének zavarával jár, ennek következményeként a megemelkedett vércukorszint jellemzi. Két fő típusa van: az 1-es típusú és a 2-es típusú cukorbetegség.

1-es típusú cukorbetegség: Autoimmun betegség, amelyben a szervezet immunrendszere támadja és elpusztítja az inzulint termelő hasnyálmirigy-sejteket.

2-es típusú cukorbetegség: Gyakrabban előforduló típus, amely inzulinrezisztenciával és az inzulin termelésének csökkenésével jár.

A cukorbetegség hosszú távon számos belgyógyászati komplikációhoz vezethet, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, vesebetegséget, idegkárosodást és látásproblémákat.

 

A fogágybetegségről

A fogágybetegség, vagy parodontitis, a fogakat körülvevő szövetek gyulladásos betegsége. A fogínygyulladás (gingivitis) a fogágybetegség enyhébb formája és annak „előszobájának” is gyakran nevezik-, amely kezelés nélkül súlyosabb állapottá, fogágybetegséggé alakulhat. A betegségben gyakran a fogmosás vagy a fogselyem használata során fogínyvérzés jelentkezik, a csontlebontódás miatt a fogíny a fogak gyökerei felé húzódik. A fogak mozgathatóvá válnak, a fájdalom és a kellemetlen szájszag (foetor ex ore) is gyakran jelentkezik. A betegség multifaktoriális, ám elsősorban bakteriális fertőzés okozza, amely a fogak és az íny közötti lepedékben (plakk) fejlődik ki.
Parodontitis témában számos blogcikket talál weboldalunkon. (Részletesen a fogágybetegségről | Dentoplant Fogászat Szeged)

 

A cukorbetegség és a fogágybetegség közötti kapcsolat

A fogágybetegség és a cukorbetegség közti kapcsolat kétirányú. A nem kontrollált cukorbetegség háromszorosára növeli a fogágybetegség kialakulásának esélyét. Cukorbetegek körében jól ismert a lassabb sebgyógyulás és a gyulladásos betegségekből való lassabb felgyógyulási idő. Ezek a mechanizmusok vezetnek oda, hogy cukorbetegek esetében a fogágybetegség is súlyosabb lehet. Ugyanakkor egy fennálló, kezeletlen fogágybetegség megemeli a vércukorszintet, ezzel megbillentve az anyagcserét, majd hosszabb idő alatt ennek nyomán cukorbetegség is kialakulhat. A kutatások azt mutatják, hogy a cukorbetegek hajlamosabbak a fogágybetegségre, és fordítva, a fogágybetegség is ronthatja a cukorbetegség állapotát. Ennek a kölcsönhatásnak több mechanizmusa is lehet. Számos tanulmány vizsgálta a cukorbetegség és a fogágybetegség közötti kapcsolatot. Az Amerikai Diabétesz Szövetség és az Amerikai Fogorvosi Szövetség egyaránt elismerte a két betegség közötti összefüggést.( Diabetes and Gum Disease | ADA) E kutatások szerint a cukorbetegek kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek fogágybetegségben, mint a nem cukorbetegek.
A fogágybetegség és a cukorbetegség összefüggéséről és patomechanizmusáról Polak & Saphira által 2018-ban publikált systhematic review ad összefoglaló képet: Summary of the evidence for pathogenic mechanisms linking periodontitis and diabetes mellitus (lásd 3. ábra).

  • Gyulladás

A gyulladás központi szerepet játszik mindkét betegségben. A cukorbetegség krónikus gyulladást okoz az egész szervezetben, amely növeli a fogágybetegség kialakulásának kockázatát. A fogágybetegségből eredő gyulladás pedig tovább ronthatja a cukorbetegség kontrollálhatóságát, mivel a gyulladás inzulinrezisztenciát okozhat.

  • Immunrendszer működése

A cukorbetegség gyengíti az immunrendszert, így a szervezet kevésbé lesz képes megküzdeni a fogágybetegséget okozó bakteriális fertőzésekkel. Ez különösen igaz a magas vércukorszinttel rendelkező cukorbetegekre, akiknél a fertőzések gyorsabban terjedhetnek és súlyosabbá válhatnak.

  • Magas vércukorszint

A magas vércukorszint elősegíti a bakteriális növekedést a szájüregben, mivel a baktériumok számára kedvező táptalajt biztosít. Ez növeli a fogínygyulladás és a fogágybetegség kialakulásának esélyét.

  • Sebgyógyulás

A cukorbetegek sebei lassabban gyógyulnak, beleértve a szájüregben keletkező sebeket is. Ez tovább súlyosbíthatja a fogágybetegséget, mivel a fertőzések hosszabb ideig maradhatnak aktívak.

 

Mit tegyen egészségének megőrzése érdekében, ha cukorbetegséggel él együtt?

  1. A vércukorszint megfelelő kontrollja alapvető a cukorbetegek számára. Az optimális vércukorszint nemcsak a cukorbetegség komplikációinak kockázatát csökkenti, hanem a fogágybetegség kialakulásának esélyét is mérsékli. A rendszeres vércukorszint-mérés, az orvosi kezelési tervek betartása és az egészséges életmód mind hozzájárulnak a vércukorszint kontrollálásához.
  2. A megfelelő szájhigiénia kulcsfontosságú a fogágybetegség megelőzésében és kezelésében. A helyes fogmosás, a fogselyem használata és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés mind hozzájárulnak a száj egészségének megőrzéséhez. A cukorbetegeknek különösen ügyelniük kell a szájhigiénia fenntartására, mivel hajlamosabbak a fertőzésekre.
  3. Az egészséges táplálkozás és életmód alapvető a cukorbetegség és a fogágybetegség kezelésében és megelőzésében. Az antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő hatású ételekben gazdag , főleg nyers zöldségeket tartalmazó étrend hozzájárulhat a szervezet általános gyulladásos állapotainak csökkentéséhez. A magas rosttartalmú és alacsony cukortartalmú nyers étrend nemcsak a vércukorszint szabályozásában, hanem a szájüregi mikrobiom kedvezőbb összetételének kialakulására is jelentős hatással van.
  4. Rendszeres mozgás és sport. Napi fél óra közepes intenzitású sportolás a nemzetközi szakirodalom szerint az egészségmegőrzés legfontosabb alappillére, legyen szó cukorbetegségről, szív-és érrendszeri megbetegedések, vagy gyomor- bél rendszeri elváltozások megelőzéséről.

    Az ún. interdiszciplináris megközelítés, amelyben az endokrinológusok, a fogorvosok és a háziorvosok együttműködése segíthet a cukorbetegség és a fogágybetegség együttes kezelésében. A pácienseknek érdemes tudatában lenniük a két betegség közötti kapcsolattal, és ennek megfelelően kell figyelniük mind a szájhigiéniára, mind a vércukorszint kontrolljára.

Rendelőnkben több, mint 15 éve működik egyéni szájhigiéniás és gondozási program, amely a természetes fogak és implantátumok speciális tisztítására specializálódott. Az alapos szájhigiénés kezeléseink és az otthoni megfelelő tisztítás hosszútávú sikerességet eredményeznek, mind a fogágybetegség féken tartásában, mind a cukorbetegség kontrollálhatóságában. Az elért eredményeink hosszútávú megőrzése a pácienssel közös célunk. 

Dr. Maráz Kinga
Dentoalveoláris sebész szakorvos

Dr. Mészáros Csongor
Dentoalveoláris sebész szakorvos jelölt

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!