Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A Dentoplant Fogászati Rendelőben Dr. Roszik Melitta aneszteziológus kollégánk vezetésével rendszeresen alkalmazunk fogászati kezelések kiegészítéseként professzionális fájdalomcsillapítást és nyugtatást, így növelve a fájdalomcsillapítás hatékonyságát. Az eljárást szedo-analgéziának nevezzük, ami annyit jelent, hogy a kezelés során alkalmazott fájdalomcsillapítás és nyugtatás együtt fejti ki hatását. Ajánljuk a szedálást mindazoknak, akik tartanak a fogászati beavatkozásoktól, vagy olyan esetekben, amikor bonyolultabb műtéti beavatkozásokat, csontpótlást, arcüreg emelést tervezünk. Éber szedációval akár több kezelés is elvégezhető egyszerre, kellemetlen élmény és fájdalom nélkül.

 

Hogyan tehetjük könnyebbé a fogorvosi székben töltött kezelést?

A páciensek jelentős része félelemmel és szorongással tekint a fogászati kezelésre. A félelem mértéke, fájdalomtűrő képességünk, a fájdalom megélése sok tényezőtől függ és teljesen szubjektív élmény. Mivel minden ember másként éli meg a fájdalmat, fontos, hogy az első tapasztalatokat kialakító kezelések körültekintően történjenek, barátságos hangulatban fájdalom- és szorongásmentesek legyenek, különösen gyermekkorban.
A szorongó és fájdalmat nehezen tűrő páciens a fogászati és szájsebészeti kezelések során segítségre szorul. A Dentoplant Fogászati Rendelőben Dr. Roszik Melitta aneszteziológus kollégánk vezetésével a fájdalomcsillapítás gondosan megtervezhető és így könnyebben végigvihető egy hosszabb fogászati, vagy szájsebészeti kezelés is.
Szedo-analgéziával egy olyan állapot idézhető elő, amely által csökken a páciens félelme, és szorongása a rá váró fogászati kezeléstől. Ebben az állapotban a fájdalomcsillapítás hatékonysága növelhető és a fájdalomcsillapítás erőteljesebbé válhat.

A szorongó, illetve a fájdalmat (még ha rövid ideig is tart) nehezen elviselő beteg szakszerű támogatásra szorul. Számos lehetőséget ismerünk az egyszerű gyógyszeres nyugtatástól az éber szedáláson át az altatásig. Az optimális megoldást az egyéni igényekhez igazítva alakítjuk ki. A fogászati kezelések során leggyakrabban választandó eljárás a helyi érzéstelenítés, melyet kiegészíthetünk különböző szedációs módszerekkel.

A legfontosabb szedatív eljárások, technikák a fogászati, szájsebészeti beavatkozások közben:

 • gyógyszeres előkészítés
 • intravénás szedálás
 • éber szedálás nitrogénoxidullal (N₂O)
 • kombinált technika (a három együtt alkalmazva)

 

Gyógyszeres előkészítés helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozások előtt:

Helyi érzéstelenítésben végzett fogászati beavatkozások előtt is szükség lehet szedatív hatású gyógyszeres előkészítésre, azaz premedikációra, ha a beteg erősen szorong, vagy ha a beavatkozás hosszú és az átlagosnál nagyobb megterheléssel jár.

Amennyiben a beteg már folyamatosan szed nyugtató hatású szert, legcélszerűbb a szokásos gyógyszerelés folytatása (amiként pl. a vérnyomáscsökkentő és egyéb gyógyszereket is feltétlenül meg kell hagynunk a beavatkozás napján is.)
A szedatív gyógyszer bevitele általában szájon át történik (tabletta, gyermekeknél szirup). A gyógyszer bevétele ideális esetben felnőtteknél egy órával, gyermekeknél legalább fél órával a beavatkozás előtt kell megtörténjen.

 

Intravénás szedálás:

Az intravénás szedálás során a gyógyszerek beadása és adagolása intravénásan történik.
Így olyan mértékű szedációt idézhetünk elő, amely a folyamatos kommunikációt lehetővé teszi. Leginkább a dentoalveoláris sebészetben (pl.: csontpótlás, implantológia) alkalmazzuk. Az intravénás szedálás egyik legfőbb előnye, hogy a hatás szinte azonnal beáll és szükség esetén az orvos kis adagokban, monitorozva a hatást, pótolni tudja a gyógyszert.

Az intravénásan beadott szerek sokkal hatásosabbak, mint a szájon át adagolt gyógyszerek.
Az intravénás szedálás biztonságos és nagyon hatékony technika, főleg a fogászati szorongás súlyosabb eseteiben. Az intravénás szedálás folyamán ellenőrizzük a beteg alapvető életfunkcióit, a kezelést követően a beteget csak kísérővel engedjük haza, a beteg kocsit nem vezethet!

 

Éber szedálás nitrogénoxidullal (dinitrogén oxid, kéjgáz, N₂O/O₂)

A nitrogénoxidul fogászati alkalmazása számos országban elfogadottá és elterjedté vált, napjainkban is egyre többen alkalmazzák. Adagolásához egy speciális orrmaszkot alkalmazunk.
A különböző oktatási elveken működő orvos-fogorvos képzés határozza meg az alkalmazhatóság személyi és tárgyi feltételeit.
Éber szedációval egy olyan állapot idézhető elő, amely által csökken a páciens félelme, szorongása a rá váró fogászati kezeléstől, a fájdalomcsillapítás hatékonysága növelhető, tehát a fájdalomcsillapítás erőteljesebbé válhat, mindemellett a páciens éber és együttműködő marad, követi az utasításokat, a garatreflexek működnek, a betegnek megmarad a spontán légzése.
Mindezek következtében a kezelés a fogorvos számára könnyebben kivitelezhető, a páciens számára sokkal elviselhetőbb, kellemesebb lesz a kezelés és a fogorvosi székben töltött idő a páciens számára lerövidül.

 

Az éber szedálás indikációi:

 • beteges szorongás a fogászati kezeléstől
 • korábbi rossz élmények kezelés közben
 • fokozott garatreflex (hányinger…)
 • hosszú kezelési idő
 • bonyolultabb, fájdalmas beavatkozás
 • gyógyszerallergia

 

Nem végezhető éber szedálás az alábbi esetekben:

 • bármilyen jellegű légúti akadály (nátha, orrpolip)
 • terhesség (az első trimeszterben)
 • közelmúltban lezajlott myokardiális infarktus
 • lázas megbetegedés
 • nem kezelt magasvérnyomás betegség
 • ingadozó vérnyomás
 • nem karbantartott cukorbeteg
 • immunhiánybetegség
 • telt gyomor
 • a kooperáció teljes hiánya.

 

Az aneszteziológus tanácsai éber szedálás előtt:

A N₂O szedálás előtt a páciens 4-5 órával keveset ehet, a kezelés megkezdése előtt 3 órával ihat utoljára 1-2 dl vizet, vagy gyümölcsteát.

 

A kezelés megkezdése előtt a rendelőben:

A rendelőbe való megérkezést követően az ún. anamnézis-adatlapot szükséges kitölteni, majd aneszteziológus kollégánk beszélget a pácienssel. Amennyiben mindent átbeszéltünk és rendben találunk, a páciens a kezelésbe való beleegyezést is aláírja.
A kezelés megkezdése előtt fél-egy órával gyógyszeres előkészítést indítunk. A kezelések menetét, időtartamát, gyakoriságát és a várható hatásait a pácienssel megbeszéljük.
A kezeléseket követően a beteg mintegy fél óra múlva kísérővel távozhat.

Gyógyszeres előkészítést követően a beteget csak kísérővel engedhetjük haza, a beteg kocsit nem vezethet. A módszer megbízható, az eszköz biztonságos, mivel az altatógáz csak oxigénnel együtt adagolható, annak hatása oxigénnel felfüggeszthető.

Tudjon meg többet weboldalunkon: http://dentoplant.hu/betegtajekoztatok

 

Dr. Roszik Melitta 
Aneszteziológus szakorvos

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!