Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A fogágybetegség időben felismerve kezelhető és karban tartható, rendszeres kontroll mellett a fogelvesztés is elkerülhető. A fogágybetegség napjaink egyik népbetegsége, kezelése nemcsak a fogak megőrzése, de általános egészségünk megőrzése érdekében is fontosabb, mint gondolnánk. A fogágybetegség és a szív- és érrendszeri betegségek között számtalan tekintetben találunk hasonlóságot és összefüggést. A kapcsolat kulcsa pedig a gyulladt fogágy tasakok mélyéről a véráramba préselődő baktériumok, toxinok és az általuk kiváltott gyulladásos reakció következményeiben keresendő.

 

Hogyan kapcsolódik a fogágybetegség általános szervezeti egészségünkhöz?

A fogágybetegség kezelése kiemelten fontos, mert a fogágyon keresztül a véráramba kerülő baktériumok több, a szervezetet érintő kórkép és betegség kialakulásáért tehetők felelőssé. A gyulladt fogágy és a kezeletlen fogágybetegség fogászati eredetű gócbetegség kiindulópontja lehet.

A kutatási eredmények ismeretében az Európai Parodontológusok Szövetsége (European Federation of Periodontology) évek óta adatokat gyűjt a további összefüggések feltárására és három éve több munkacsoportot hozott létre annak érdekében, hogy a fő irányok (diabetes, cardiovascularis, terhességi diagnosztika, dementia, Altzheimer kór) szakértői folyamatosan kiértékeljék a legújabb kutatások eredményeit.

Európában a szív- és érrendszeri megbetegedések évi 3,9 millió emberéletet követeltek 2020-ban, az összes halálozás 45%-t teszi ki (az ischémiás szívbetegség, a stroke és a magas vérnyomás betegség következményei) A fogágybetegség pedig a világ népességének 11,2%-ét érinti súlyos formában.

 

A fogágybetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések kapcsolatáról

A fogágybetegség és a hazánkban vezető szív- és érrendszeri betegségek között számtalan tekintetben találunk hasonlóságot. Mindkét megbetegedés világviszonylatban gyakori, krónikus, nem fertőző betegség, melyek jelentős esetszámban fordulnak elő és gyakorisága az életkorral növekszik. Tudományos vizsgálatok sorozata igazolta az összefüggést a két betegség között. A fogágy gyulladása -majd az abból a véráramba jutó kórokozók és toxinjaik- áttételesen növelik a szívinfarktus, a szívelégtelenség és a stroke kialakulásának kockázatát. Olyan páciensek akik stenttel élnek, vagy műbillentyű beültetésen estek át kiemelten veszélyeztetettek a keringő bakteriális komplex káros hatásainak. Nap, mint nap mondjuk el mennyire fontos s szájhigiénia és milyen szoros az összefüggés a szervezetben folyamatosan fennálló gyulladás jelenléte és az eret elzáró thrombusképződés között.

Az alábbi közleményekben ismertetett vizsgálati eredmények támasztják alá az összefüggéseket a fogágybetegség fennállása esetén:

  • nagyobb a valószínűsége, hogy szív- és érrendszeri megbetegedés alakuljon ki. A szívkoszorúereket borító plakk összetétele kedvezőtlenebb lesz. (de Boer et al., 2014).
  • nagyobb valószínűséggel alakul ki myocardiális infarctus, vagy a szívkoszorú ereket érintő betegségek. (systematic review Dietrich et al., 2013)
  • gyakrabban alakul ki cerebrovaszkuláris infraktus és stroke. (Sen et al., 2018)
  • gyakrabban alakulhat ki perifériás artériás megbetegedés (PAD), mint egészséges egyénekben (Yang et al., 2018)

(Periodontitis and cardiovascular diseases: Consensus report Published in the Journal of Clinical Periodontology on Feburary 2020)

 

Fogágybetegségek rizikófaktorai

A dohányzás, a stressz, a kóros elhízás, a cukorbetegség és olyan életmóddal kapcsolatos tényezők, mint az egészségtelen táplálkozás mindkét betegség súlyosbodását eredményezi. Ezért kiemelkedően fontos mind a fogágybetegség, mind a kardiovaszkuláris betegségek korai diagnózisa és megelőzése. A gyógyulási esélyek növelése érdekében fontos előrelépést jelentene a fogorvos és a belgyógyász közös megelőző gyógyító munkája. A téma fontosságát támasztja alá, hogy invazív kardiológiai beavatkozások előtt a szívsebész mindig elrendeli a fogászati szanálást, ez egy ismert rizikócsökkentő protokoll, ugyanakkor miért nem tudjuk még belgyógyászati szintem megelőzni a következményeket? Úgy gondolom ezen a ponton nagyon sok múlik a páciens rendszeres szájhigiéniás gondozásán.

Jelen cikkünk speciálisan a fogágybetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések összefüggéseiről szól. Amennyiben tudni szeretné, hogy mi is pontosan a fogágybetegség, milyen tünetekkel jár, arról a Dentoplant Fogászati Rendelő weboldalán részletes tájékoztatást kaphat:
https://dentoplant.hu/szolgaltatasok/fogagybetegseg-kezelese

Rendelőnkben nyugat európai színvonalon működő dentálhigiéniás gondozási programot hoztunk létre, amely dokumentált visszarendelési rendszerben működik. Itt a megfelelő rendszerességgel és alapossággal elvégzett professzionális szájhigiéniás kezelésen túl szakorvosi ellenőrzést is végzünk. Az általunk kezelt és karban tartott páciensek számára olyan „védőhálót” biztosítunk, ami szájüregi egészségüket alapbetegségek mellett is szinten tartja. Kérem, ne felejtsék, hogy a fogágybetegség kezelhető és karban tartható, a megelőzéssel sok-sok komplikáció elkerülhető.

 

Dr. Maráz Kinga
Dentoalveoláris szájsebész szakorvos

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!