Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban gyermekeinkkel, előkerülnek a biciklik, a görkorcsolyák és a focilabda is. Ennek következtében sajnos sűrűbbé válnak a fogbalesetek, ahol a tejfogak vagy a már maradó fogak jelentősen sérülhetnek. A fogtraumák felnőttek esetében is előfordulnak, funkcionális, valamint esztétikai problémát okozva. Természetesen a legjobb védekezés a megelőzés, azonban, ha az elmaradt, fontos tudnunk hogyan kezeljük a helyzetet.

Az alábbiakban Dr. Vadász Anna kollégánk segít eligazodni a fogak traumás sérüléseinek ellátásában.

 

Mi történik a foggal a sérülés következtében?

A balesetek során nem csak maga a fog, hanem annak tartószerkezete, a lágyrészek és a csont is károsodhat. A fogsérüléseket az International Association of Dental Traumatology DENTAL TRAUMA GUIDELINES egyezményes besorolása szerint osztályozzuk és minden egyes sérülés ellátása ezen ajánlások szerint történik. A balesetek leggyakoribb formája, a fogkorona sérülése, de előfordulhat teljes, illetve részleges kimozdulás is.

A fogkorona sérülése különböző fokozatú lehet, sérülhet:

 • az incisalis harmad (zománc),
 • a középső harmad (a törésvonal eléri a dentint),
 • a gingivalis harmad (a törés eléri a pulpát).

A sérülések kezelése annak fokozatától függ, de minden esetben ajánlott egy fogászati vizsgálat, a későbbi gyulladások és fertőzések megelőzése érdekében. Kisebb hibák, illetve törések korrigálása tömésekkel és élpótlásokkal megoldható, nagyobb mértékű sérülés esetén gyökérkezelés, felépítés és teljes pótlás is lehetséges.

 

A baleseti fogsérülések kockázati tényezői

A leggyakoribb kockázati tényezők közé tartoznak az előre álló (protrudált) metszőfogak, a szájlégzés és a nem megfelelő ajakzáródás (mikor az ajkak nincsenek zárt állapotban, amelyek csökkenteni tudnák a fogakat érő ütés erejét). Küzdősportok, illetve számos kültéri technikai sporttevékenység szintén veszélyforrás lehet.

Diagnosztikai és kezelési szempontból két fő csoportot kell elkülöníteni: a tejfogsérüléseket és a maradó fogak és tartószerkezetének sérüléseit. Mindkét esetben a fejet ért sérülés következik be, így általános traumatológiai elvek mentén kell az első ellátást végezni és pontosan kikérdezni a sérülés módját.

 

Mit kell tennünk, ha baleset következtében sérültek a fogaink?

A fogak traumás sérülései azonnali ellátást igényelnek, az ellátás eredményességét befolyásolja a baleset időpontja és az ellátás között eltelt idő.

Fogat érő baleseti sérülések esetén általános teendők:

 • A letört fogdarabot keresse meg és vigye magával a fogorvoshoz.
 • Amennyiben az egész fog kiesett, keresse meg a helyszínen és helyezze megfelelő transzportközegbe pl.: nyelv alatt a saját szájban, fiziológiás sóoldatba, vagy speciális HBSS transzportfolyadékba.
 • Fotó dokumentációt készítünk a sérült területről.
 • Kétirányú röntgenfelvételeket készítünk, hogy megállapítsuk a sérülés típusát.
 • CT felvételre is szükség lehet a sérülés mértékétől függően.
 • A következő lépés a lágyrészsérülések ellátása.
 • Sínezés: Kevesen tudják, de az ütést elszenvedett fogak tartószerkezete sérül, ha egy fog esetleg nem is törik le, akkor is a fogágy tartószerkezete meggyengül. Ilyenkor gyakori panasz a ráharapásra jelentkező fájdalom és rágási érzékenység vagy az érintett fogak enyhén mozgathatóvá is válhatnak az ütés miatt. Ilyen esetekben azonnali fogsínezésre van szükség. Az ideiglenes sínezés csak pár hétig tart és lehetővé teszi a sérült fogágy panaszmentes regenerálódását, a sín utána pedig maradéktalanul eltávolítható.
 • A fogágyon és az állkapocs csonton keresztül menő törésvonal érintkezik a szájüregben lévő baktériumokkal, nyílt törésként kell kezelni, ilyenkor antibiotikum adása is szükséges.
 • Gondozás, sín eltávolítás, szájhigiénia, röntgen kontroll (2 hét, 4 hét, 6-8 hét, 3 hó, 4 hó, 6 hó, 1 év)

 

Tejfogak baleseti sérülései

Baleseti sérülés az esetek 90 %-ban a metszőfogakat éri, ezek közül is a nagymetszők kétszer gyakrabban esnek áldozatul, mint a kismetszők. A legveszélyesebb kor a 2-3 életév, ekkor történik a balesetek 70 %-a. Óvodás korban klasszikus fogsérülést okoz a lábbal hajtós kismotor, roller, később a bicikli. Gyakrabban sérülnek az előre álló tejmetszők a cumizó, szájlégző kisgyermekeknél. Megelőzésként ajánlott e rossz szokásról való mihamarabbi leszoktatatás!

 

Milyen következményekkel járhat, ha sérül a tejfog?

A tejfogak többféle módon sérülhetnek. Erő hatására a fog mozgathatóvá válhat, részlegesen, vagy teljesen kimozdulhat a csontból, esetleg kieshet. A fog koronájából letörhet egy darabka (amely a sérülés kiterjedésétől függően akár az éles széli részek elpolírozásával, töméssel orvosolható), vagy az ütés hatására a tejfog akár el is halhat.

A korona ilyenkor szürkésbarnán elszíneződik, az ínyen sipolynyílás jelenhet meg. Ebben az esetben a tejfog gyökérkezelése jelenti a megoldást. Eltörhet a tejfog gyökere is, de ez viszonylag ritka. Gyakrabban fordul elő, hogy tengelyirányú erő hatására a fog felnyomódik a csontba. Ennek legfőbb veszélye a maradó fogcsíra károsodása lehet, aminek következményeként alaki rendellenesség, zománcfejlődési-, vagy fogváltási zavar alakulhat ki. Fontos, hogy az (főleg a befelé, ínybe nyomódott) elmozdult fogat semmiképpen se próbáljuk meg a helyére nyomni, mert ezzel még nagyobb kárt tudunk okozni, helyette azonnal gyermekfogászatra, vagy szájsebészetre kell vinni a gyermeket.

 

Hogyan kezeljük a sérült tejfogat?

Tejfogakat ért baleseti sérülések ellátásakor a végső cél nem a tejfog mindenáron való megmentése, hanem a maradó csíra védelme. Nagy esély van rá, hogy a benyomódott fog néhány hónapon belül magától helyére illeszkedik. Néhány napig érdemes pépes étrenden tartani a gyermeket ilyenkor. Teljesen kimozdult tejfogat nem szoktunk visszahelyezni, mert ilyenkor is fennáll a maradó fogcsíra sérülésének veszélye, adott esetben helyfenntartó készülékkel biztosítjuk a maradó fog előtöréséig annak helyét. Fontos az ellátást követően is a rendszeres kontrollvizsgálat, valamint röntgenfelvétellel való nyomon követés.

 

Maradó fogak baleseti sérülései

A maradó fogak a tejfogakhoz hasonló módon sérülhetnek sport, játék, verekedés vagy baleset következtében. A maradó fogak sérülései a 10. életévben a leggyakoribbak, és fiúknál kétszer gyakrabban fordulnak elő. A maradó fogak sérüléseinél nagy szerepe van a sérülés megtörténte és ellátása között eltelt időnek. Ezért nagyon fontos, hogy a lehető leghamarabb vigye a szülő gyermekfogorvoshoz gyermekét.

Ha a fog teljesen kiesik, 60 percen belül jó prognózissal megkísérelhető a visszaültetése. Fontos tehát, hogy ebben az esetben a szülő magával hozza patikában kapható sejtvédő oldatba (HBSS) vagy fiziológiás sóoldatba áztatva. A visszaültetett fogat ezt követően a helyén rögzíteni kell a teljes gyógyulásig.

 

Mi az, amit tilos tennünk a kiesett foggal?

Lemosni, lesikálni, szárazon zsebkendőbe, vagy dobozba tenni és kézzel a foggyökeret megfogni. Csapvízben, vagy alkoholban sem szabad tartani. Ha ezeket elkerüljük, úgy van esély arra, hogy a kimozdult fog visszahelyezhető. Ilyenkor a fogorvos visszahelyezi a fogat a fogágyba és bizonyos időtartamra úgynevezett sínezést alkalmazva, rögzíti a sérült fogat a többihez, amelyet aztán rendszeresen ellenőrizni kell.

Amennyiben a fog nem esett ki, csupán elmozdult, abban az esetben a fogat sínezéssel, illetve fogszabályozási eszközökkel is gyógyíthatjuk. A korona töréseit kompozit tömőanyaggal, végleges porcelán koronával vagy héjjal pótolhatjuk.

 

Baleseti fogsérülések megelőzése

Bár a baleseti fogsérülés számos mindennapos tevékenység során is bekövetkezhet (pl. csúszós úton esés), a kockázati tényezők ismeretében kialakítható egy megelőzési stratégia, akár fogszabályozással, bizonyos sportoknál pedig sportvédő sín viselésével.

Fogat ért traumák esetében rendelőnkben az első ellenőrzést a szájsebész szakorvos végzi, aki megállapítja a trauma súlyosságát, majd gyermekfogorvos és fogszabályzó szakorvos kollégák együttműködésével alakítjuk ki a teljes kezelési tervet, segítve a gyógyulást, és a lehető legkevesebb további megterhelést.

Dr. Vadász Anna

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!