Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Rendelőnkben nagy hangsúlyt fektetünk pácienseink megfelelő szájhigiéniájára. Fontos számunkra, hogy elsajátítsák a helyes szájápolási technikákat és megismerjék azokat a különböző segédeszközöket, melyekkel hatékonyabban tudják tisztítani a fogaikat. Sokéves tapasztalatunk szerint igen gyakori szájápolási hiba a fogközök tisztításának elmaradása. Sokan azt hinnék, hogy ezeket a fogfelszíneket nem olyan fontos ápolni, mint a látható részeket. A fogközök higiéniájának jelentősége abban rejlik, hogy a tisztítás elhanyagolása miatt felhalmozódó lepedék ínygyulladás, fogszuvasodás, vagy akár kellemetlen leheletet kiindulópontja is lehet, így érdemes odafigyelni ezekre a részletekre is.

 

Miért fontos a fogközök tisztítása?

A fogközök olyan rejtett rések, amelyek sok lepedéket és baktériumot tarthatnak vissza. A felnőttkori fogszuvasodások legtöbbje a fogközökben kezdődik. Attól még, hogy a fogközökben lévő lepedéket nem látjuk, sajnos ott van és el kell távolítani. A rejtett rések rendszeres tisztítása nélkül az otthoni fogápolás sem lesz sikeres. Egyéni az a helyzet, hogy a fogköz tág, vagy szűk, illetve az íny még egészséges, vagy már le van húzódva, ezért sok esetben szakember segítsége szükséges ahhoz, hogy a megfelelő tisztító eszközre rátaláljunk. A fogközök tisztítását legtöbbször sem manuális fogkefével, sem elektromos eszközzel sem tudjuk hatékonyan elvégezni.
Amennyiben elmarad a fog közötti területek tisztítása, lepedék felszaporodhat, ebből az okból kellemetlen lehelet, ínygyulladás, fogkő, szuvasodás is kialakulhat.

 

Milyen speciális fogköztisztító eszközöket ismerünk?

 • fogselyem (floss)
 • fogselyem kerettel
 • Superfloss (széles fogközökhöz, fogpótlásokhoz)
 • fogköztisztító szalag (tape)
 • interdentális kefék
 • egycsomós fogkefe
 • műanyag fogköztisztító fogpiszkáló
 • szájzuhany

A speciális fogköztisztító eszközök teljes palettáját megtalálják a CURAPROX™ termékeket forgalmazó oldalon: https://www.sagerdental.hu/fogkoztisztito-kefek

 

Milyen szájhigiéniás eszközöket javaslunk szűk, torlódott fogazathoz?

Ebben az esetben kicsit nehezebb a tisztítás, de fogselyemmel nagyon szép eredményt tudunk elérni. Több fajta fogselyem létezik, több színben és ízesítésben is megtalálható, de mindegyik használata megegyezik. Léteznek viaszolt selymek is, amivel nagyon szépen be tudunk menni a szűk fogközökbe, a viasz miatt könnyebben becsúszik. Helyes használata nagyon lényeges , mivel ha nem megfelelő technikával használjuk akár sérülést is okozhatunk, ami nagyon fájdalmas lehet.

 

Hogyan használjuk megfelelően a fogselymet?

A fogselyem kis adagolóban van, erről kell letépni kb. 30-40 centi hosszúságú selymet. Egyik végét az egyik, másik végét a másik kezünk mutatóujjára tekerjük , amit hüvelykujjunkkal megfeszítünk. A megfeszített részt óvatosan visszük be a két fog közötti résbe, fontos figyelni, hogy ne hirtelen mozdulatot alkalmazzunk, mert akár sérülést is okozhatunk. Tehát mikor bevezettük a szűk résbe, ráfeszítjük az egyik fog felszínére és kihúzzuk, majd ugyanabba a fogközbe visszük a selymet , újra megfeszítjük csak most a másik fog felszínére és kihúzzuk. Tekerünk az ujjunkon a selymen és egy tiszta résszel folytatjuk tovább és így haladunk szépen sorba minden fognál. A fogselyem használata minden este fogmosás után javasolt!

 

Mit tehet az a páciens akinek kissé nagyobbak a fogközei?

Kissé nagyobb résekbe, fogköztisztító kefét szoktunk javasolni. Nagyon fontos, hogy a páciensek az ő fogközeiknek megfelelő méretű kis interdentális kefét használjanak. Ezért használatuk előtt mindig kérjük ki fogorvosunk vagy dentálhigiénikusunk tanácsát. Ezek a kis kefék nagyon hasonlítanak az üvegmosó kefékhez csak sokkal kisebbek.

Több méretben megtalálhatóak a boltok, drogériák polcain. Kis drótszál amihez kis sörték vannak rögzítve és van egy része amit meg tudunk fogni, így könnyebb a bevitel. A kefét a két fog közötti kis résbe kell behelyezni, vízszintesen kell bevezetni a fogak között majd kihúzni és kész is. Ezt a folyamatot minden fogköznél el kell végezni.

 

Réses fogazatom van, hogyan tudnám hatékonyan ápolni?

Nem kell kétségbe esni, itt is van megoldás! Ebben az esetben egycsomós fogkefét javasolunk. Kis sörtéket helyezzük az ínybarázdába, óvatos mozdulatokat alkalmazzunk. Nagyon szépen tisztíthatóak vele a nagyobb, réses fogazati típusok is.

 

Fogpótlások tisztításáról

A fogpótlások, implantátumok fogközeinek tisztítása ugyanolyan fontossággal bír, mint az egészséges fogazat esetében.

 • Ha koronák és saját fogak vannak a szájüregben ugyanolyan fontos a fogközötti területek tisztítása. Ápolásukat hasonlóan kell végezni mint akinek saját fogaik vannak.
 • Hosszabb hidak esetében nagyon fontos a hídtag alatti terület, azaz íny és a pótlás alatti részek tisztítása. Ebben a helyzetben speciális fogselymet szoktunk javasolni. Ez a speciális selyem 3 részből áll, egy merevebb végből, egy szivacsos fogselyemből és egy hagyományos fogselyemből. Ezzel nagyon könnyen tudjuk tisztítani az a hidak alatti területet. A merevebb véget be kell vezetni a pótlás mellett egészen addig amíg a szivacsos rész kerül a fogközökhöz, majd ezt ráfeszítjük a pótlás nyaki részére és így szépen áttisztítjuk vele, majd óvatosan a hídtag alatt is átvezetjük, így nagyon szépen el tudjuk távolítani a lepedéket ételmaradékot.
 • Implantátumos fogpótlásoknál is ezt a technikát kell alkalmazni, amit még kiegészíthetünk speciális teflon bevonató fogköztisztító kefével.
 • Hídpótlásoknál még használható a fogközök és a híd test alatti részek tisztítására a szájzuhany. Ez egy elektromos készülék, áll egy víztartályból és egy kis fúvókából ami nagynyomású vízsugárral a fogközökben eltávolítja a lepedéket.

A fentiek alapján láthatjuk, hogy minden esetben megoldható fogaink tisztán tartása! A szükséges eszközök rendelkezésünkre állnak, már csak az időnket kell rászánjuk a mindennapi folyamatra.
Ha hosszú ideig szeretnénk megtartani fogaink és szájüregünk egészségét érdemes megfogadni a szakemberek tanácsait a helyes szájápolásról és a fogközök tisztításáról.
Bármilyen kérdése lenne a témával kapcsolatban keressen bizalommal, legjobb tudásom szerint próbálom segíteni pácienseinket!

 

Dobó Huanita
Vezető klinikai fogászati higiénikus

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!