Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Különösen a meleg nyári napokon okozhatnak kellemetlenséget hideg étel, vagy ital fogyasztását követően megfájduló fogaink. A hidegre való érzékenységet azonban sok tényező okozhatja.
Számunkra, diagnosztikai értelemben a hidegre adott reakció jó jel, mert azt jelenti, hogy az érzékeny fog még élő, azaz nem kell gyökérkezelni, mégis a páciens számára a fájdalom sok kellemetlenséget okozhat. Olvassa el alábbi blog cikkünket, melyben tájékozódhat a fogérzékenység legmodernebb kezelési formáiról is.

 

Milyen esetekben lehetnek hidegre érzékenyek fogaink?

Tekintettel arra, hogy a fogak hidegre való érzékenységének számtalan oka lehet, azt javasoljuk, ilyenkor érdemes mielőbb fogorvoshoz fordulni. A klasszikus fognyaki kopások, ínylehúzódások mellett sajnos a fogszuvasodás is hasonló tünetekkel jár, a szuvas fogat pedig mielőbb kezelni kell.

 

A fogak fokozott hideg érzékenységének lehetséges okai:

 • fogszuvasodás,
 • fognyaki kopások,
 • íny lehúzódás fognyaki kopás nélkül,
 • erózió pl.: túlzott gyomorsav termelődéssel járó reflux betegség esetén,
 • bruxizmus, fogcsikorgatás miatt meggyengült fogzománc,
 • stressz és fogszorítás,
 • túl erős fogmosási technika, vagy túl erős fogkefe használata,
 • abrazív fogkrém hosszú távú használata,
 • fogágybetegség,
 • nem megfelelően használt otthoni fogfehérítő termékek.

 

Hogy alakul ki a fognyaki érzékenység?

Felnőttek esetében igen gyakori, hogy a fogíny visszahúzódását követően alakul ki a fognyaki érzékenység. Az egészséges, ép fogíny beborítja a fogak gyökerének külső felszínét, ezáltal védi az alatta lévő dentint és gyökér cementet a szájüregben jelentkező hatásoktól.

Az íny visszahúzódásával a foggyökeret borító cement és a dentinállomány felszíne is szabaddá válhat, és így nyitottá válnak a dentincsatornák.

A nyitott csatornákat pedig, mint mikro- hajszálcsövekként kell elképzeljük, azokban folyadékoszlop mozdul el hideg-meleg, édes-sós ingerek hatására, ezt pedig a szervezetünk éles fájdalomként realizálja.

J Clin Periodontol 2015; 42 (Suppl. 16): S256–S302 doi: 10.1111/jcpe.12336

 

Hogyan kezelhető a fognyaki érzékenység?

 • Rendelőnkben első körben professzionális fluoridos pakolásokat alkalmazunk az érzékeny fogakon, mellyel a zománcfelszín erősítése és az érzékenység minimalizálása a cél. A fluoridos kezelés során a meggyengült fogszövet visszanyeri a mineralizáltságot, és a fluoros pakolás a megnyílt dentintubulusok lezárását is elősegíti.
 • Fognyaki érzékenység kezelésére jó eredménnyel alkalmazzuk rendelőnkben a Curasept™ Biosmalto remineralizáló pakolást, amely a hazai piacon éppen bevezetés alatt álló termék. A Curasept Biosmalto fluoriddal dúsított amorf kálcium-foszfátot (ACP) tartalmaz, amely biomimetikus hatása révén aktív ionokat szabadít fel. Az eredeti fogfelszínnel folytatólagos új réteget hoz létre, amely ellenállóbbá teszi a fogfelszíneket.
 • Fognyaki érzékenységet már azonnal csökkenti a Tokuyama Shield force fényrekötő lakkozás, amelyet nagy eredményességgel alkalmazunk.
 • A rendelőben elvégzett érzékenységet csökkentő kezelést minden esetben javasoljuk otthoni kezeléssel kiegészíteni: pl.: Elmex szenzitív fogkrém használatát, kúra szerűen fogmosás után Elmex gél helyi alkalmazását, Curasept™ Biosmalto Mousse Pro otthoni pakolást, vagy a GC™ Tooth Mousse Pluss pakolását.
 • A fognyaki érzékenység kezelése akkor sikeres, ha megtaláljuk a fogérzékenység pontos okát. Pl.: szuvas fogat esztétikus töméssel el kell látni, ép fognyakról lehúzódott ínyt ínyplasztikai műtéttel vissza lehet állítani. A tünetek jelentkezésekor minden esetben javasolt szakemberhez fordulni.

 

Amíg a fogérzékenység fennáll, érdemes betartani a következő tanácsokat:

Tartózkodjunk a túl hideg és túlzottan meleg ételek, valamint a savas gyümölcsök, gyümölcslevek fogyasztásától.
Váltsunk puha fogkefére és érzékeny fogakra való fogkrémet használjunk, nem feledve a helyes fogmosási technikát.

Dobó Huanita
vezető dentálhigiénikus

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!