Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A fogközök olyan rejtett rések, melyekben lepedék és baktériumok tömege marad vissza, ha elmulasztjuk a tisztítást. A fogközök tisztításának a mindennapos szájápolási rutinban kell szerepelnie és elmondható, hogy pont olyan fontos, mint a fogmosás. Érdemes tudni, hogy a felnőttkori fogszuvasodások legtöbbje a fogközökben kezdődik. Attól még, hogy nem látjuk a fogközökben lévő lepedéket, sajnos ott van és ki kell tisztítani. A rejtett rések rendszeres tisztítása nélkül az otthoni fogápolás nem lesz sikeres. A fogközök formája egyedi, illetve a kézügyességünk is különböző, így gyakran szakember segítsége szükséges ahhoz, hogy a megfelelő fogköztisztító eszközt megtaláljuk. Mindenki azt válassza, amelynek használatát el tudja sajátítani és alkalmazni is fogja a mindennapokban.

A fogközök tisztításának többféle eszköze létezik: ismerünk különféle fogselyemeket (floss), valamint kapható fogselyem kerettel, vagy speciális kialakítású, mint a pl.: Superfloss (széles fogközökhöz, fogpótlásokhoz készült tisztító selyem) Készül fogselyem szélesebb kivitelben is, amit már fogköztisztító szalagnak (tape) nevezzük. A fogközök tisztításának további eszközei az interdentális kefék, az egycsomós fogkefe, a műanyag fogköztisztító fogpiszkáló és a szájzuhany.

Milyen összefüggés van a fogínyvérzés és a fogselyem helyes használat között?

A fogínyvérzés gyakran arra utal, hogy a fogíny gyulladt állapotban van. Helyes fogselymezéssel eltávolíthatóak a fogak közötti lerakódások és az íny alatti plakk is, ami mindig hozzájárul a gyulladáshoz. A fogselyem helyes használata, segít megelőzni a fogínyvérzést és fenntartani az íny egészségét. Tehát a fogselyem rendszeres és helyes használata mellett a fogközök tiszták maradnak és megelőzhető az ínygyulladás.

Mi a leggyakoribb oka annak, hogy elmarad a fogselymezés?

Nagyon gyakori panasz a fogselyemmel szemben, hogy nem megfelelő technika esetén „beleszalad” az ínybe és így megsérti a papillát, ezért alakul ki ínyvérzés. Ez könnyen elveszi a kedvet a használatától. Ezért javasoljuk személyre szabott szájhigiéniás programunkat, melynek során szakképzett dentálhigiénikus segít betanítani a lépéseket.

A fogselyem használatának professzionális lépései:

 1. Válassz megfelelő hosszúságú fogselymet (kb. 50 cm).
 2. Tekerd körbe az ujjaidat, hogy könnyebben irányíthasd.
 3. Lágyan vezessd a fogselymet a fogak közé, óvatosan mozgatva, hogy ne sértse az ínyt.
 4. Formáld a fogselymet C-alakú ívet képezve, és gyengéden siklasd a fogak között fel-le.
 5. Használj külön fogselymet minden fogpár között, hogy ne terjedjenek át a baktériumok.
 6. Ne erőltesd, és kerüld az átütő mozdulatokat, hogy ne okozz sérülést.
 7. Ismételd meg minden fogpárnál, és ne felejtsd el a hátsó fogakat sem.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fogselymet ?

Az ideális fogselyem kiválasztása az egyéni igények és preferenciák függvénye. Fontos szempontok:

 • Fogtávolság és típus:

Különböző típusú fogselymek elérhetők, mint például lapos, kerek vagy szalagszerű. Válassz olyat, amely megfelel a fogközeid méretének és alakjának.

 • Anyag:

Fogselymek kaphatók műanyagból, selyemből, nylonból vagy más természetes anyagokból. Az érzékeny fogínyűk lehet, hogy a puha selyemmel jobban járnak.

 • Íz:

Néhány fogselyem ízesített, ami élvezetesebbé teheti a tisztítási rutint.

 • Kényelem:

Próbáld ki különböző típusokat, hogy megtaláld, melyik a legkényelmesebb neked és könnyen kezelhető a fogmosásod részeként.

A helyes fogselyem kiválasztása kulcsfontosságú az optimális fogápoláshoz, így érdemes kísérletezni, mielőtt megtalálod a számodra legmegfelelőbbet.

Az újszegedi Dentoplant Fogászati Rendelő megelőző szemléletével kiemelkedik a hazai fogászatok sorából, ugyanis rendelőnkben a minőségi szájsebészeti, parodontológiai és implantológiai munkánk mellett egy egyedülálló gondozási programot is megvalósítunk. Egyéni szájhigiéniás programunk keretében dentálhigiénikusaink a legkorszerűbb szájápolási tanácsokkal látják el pácienseinket.

A szájhigiéniás gondozás hosszú távú eredményességének feltétele az Ön szép és egészséges mosolya.

Tóth Emese Ajándék
Fogászati asszisztens és dentálhigiénikus

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!