Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Sokakban él az a téves elképzelés, miszerint a fogszabályozó kezelés csak a fogak mozgatásából és esztétikus mosoly kialakításából áll. Azonban ez nem egészen van így, hiszen a fogszabályozással gyermekkorban még az állcsontok szimmetrikus növekedése is befolyásolható, amit felhasználva sokkal hatékonyabb fogszabályozási módszerekre nyílik lehetőség.

Felnőtt korra sok esetben már rögzül egy torlódás, vagy rossz harapási forma, aminek korrekciója lényegesen bonyolultabb és időigényesebb folyamat. A gyermekek fogszabályozó kezelése már a kialakult rossz szokások korrekciójában is jelentős segítséget jelent, később pedig a harapási rendellenességek kezelésének és az állcsontok szimmetriájának visszaállításának legfontosabb eszköze. Látható, hogy a fogszabályozó kezelés időzítése és korrekt időben történő megkezdése nagy hatással lehet a végleges esztétikai eredményre és a teljes kezelés időtartamára is.

 

Milyen életkori szakaszai vannak a gyermekek fogszabályozó kezelésének?

A gyermek fogszabályozás jellemzően három korszakra különíthető el:

  1. a tejfogak idejére,
  2. a vegyes fogazat szakaszára -amikor már a maradók is sorban előbújnak,
  3. a maradó fogazati szakaszra.

 

Hogyan járulhatunk hozzá a fogak megfelelő fejlődéséhez?

Már az első fogak megjelenése előtt fontos feladata a szülőknek, hogy odafigyeljenek a gyermekük szájhigiéniájára, a fogak és állcsontok fejlődésére. A cumisüvegből való táplálást ajánlott mellőzni, vagy mihamarabb elhagyni, valamint a cukor tartalmú táplálékot kerülni, mivel rontja a fogakat, és a száj körüli izmok nem fejlődnek megfelelően.

Fontos a rossz szokásokról való leszoktatás: ujjszopás, cumizás elhagyása.
Mindig az életkornak megfelelő, kellő szilárdságú, rágást igénylő ételeket fogyasszon a gyermek, ami segíti az állcsont helyes fejlődését. Az első fogak előbújása után nem sokkal kezdjük el a gyermek fogorvos látogatását, hogy megelőzzük a gyermekkori félelmet és kellemetlen élményeket.

Fogszabályozás témában a Dentoplant Fogászati Rendelő weboldalán további részletekkel állunk rendelkezésre: https://dentoplant.hu/fogszabalyozas

 

Rendszeres vizsgálatokkal az egészséges fogakért!

A fentiek alapján elmondható, hogy fontos a gyermekek rendszeres fogorvosi vizsgálata, hiszen így korán kiszűrhetőek az olyan elváltozások, amelyek szükségessé tehetik a fogszabályozást.
Arra, hogy el kell kezdeni a fogszabályozást, figyelmeztető jel lehet a nyitott szájtartás, gátolt orrlégzés és akár a beszédhiba is.

Érdemes tehát a gyermekét már 6-7 éves korban egy első konzultációra elvinni. Ekkor felmérjük a növekedési tendenciát, a fogak előtörésének várható idejét, valamint kiszűrjük a gyermekkori rossz szokások miatt kialakuló esetleges rendellenességeket. Be tudjuk állítani a megfelelő harapást, és a kedvezőtlen állcsontviszonyokat rendezzük.

Nem kell ugyanis megvárni, hogy az összes tejfog leváltódjon, még az előtt el lehet kezdeni akár a kivehető fogszabályozó készülékes kezelést. Ez a leghatékonyabb időszak, mivel befolyásolhatjuk és irányítani tudjuk az állcsontok növekedését. Az adott esettől függően számos típusú készülék alkalmazható, melyeket általában helytelenül éjszakai készülékeknek hívnak, azonban hordásuk nem csak az alvás során nélkülözhetetlen, ugyanis minimum 12-14 órát igényel viselésük, hogy hatásukat kifejtsék. Ezután következik a kezelés második szakasza, amikor rögzített készülékekkel beállítjuk a hibátlan fogsorzáródást, viszont elegendő lehet adott problémák megoldására csupán a kivehető készülék is.

Ezek a mindkét állcsontra ható vagy más néven funkcionális kezelések, állcsont-ortopédiai kezeléseknek is mondhatók. Ha ezt elmulasztjuk, akkor egyes rendellenességek a későbbiekben már csak sebészi módszerekkel korrigálhatók.

 

Dr. Vadász Anna
Fogorvos
Fogszabályozó szakorvos jelölt

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!