Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A fogszuvasodás tünetei közé tartoznak a:

 • matt fehér, vagy barna foltok a fogakon.
 • a fogközök „összenyomódása” és elszíneződése.
 • mélyedés, vagy barna lyuk a fogon.
 • rövid ideig jelentkező fájdalom hideg-meleg, édes-sós hatásokra.
 • rágási érzékenység.

Megfelelő megvilágítás mellett, fogászati tükörrel, professzionális nagyítóval, fluorescens mikroszkóppal vehető észre legjobban a fogszuvasodás. A kezdődő fogszuvasodás akár évekig nem okoz semmi panaszt úgy, hogy közben a szuvasság egyre mélyebbre hatol a fogban. A lyukas fogat minél később vesszük észre és minél később fordulunk fogorvoshoz, annál nehezebb feladat lehet a fog megmentése, mert az idővel arányosan egyre nagyobb roncsolódás alakul ki a fogon.

 

Hogyan kezelhető a lyukas fog?

A fogszuvasodás kezelése a kialakult szuvasság típusától, mélységétől függ, az ecseteléstől az inlay-ig sokféle megoldás létezik. A legkisebb problémától a jelentősebb felé haladva az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésünkre a fogszuvasodás megoldására:

 • A fogszuvasodás megelőzhető pl. megfelelő fogmosási technikával, fluoridos ecseteléssel, Elmex gél használatával, gyermekeknek remineralizáló krémekkel pl.: GC Tooth Mouse pluss.
 • A legkisebb felszíni zománckioldódások, fehér foltok kezelésére rendelőnkben sikeresen alkalmazzuk az úgynevezett ICON™ nevű anyagot, melyet fúrás nélkül és fájdalommentesen helyezünk a fogra.
 • A fognyaki cement szuvasodást speciális esztétikus töméssel kezeljük.
 • Kisebb és közepes szuvasságokat, melyek üregképződéssel járnak, szintén esztétikus töméssel látunk el. Rendelőnkben esztétikus tömések készítésére a frontfogakba a GC Essentia™, Tokuyama Omnichroma™ tömőanyagait, őrlőkba a nagyobb kopásállóságú Gradia és Tokuyama molaris kompozitjait használjuk.
 • Nagy szuvasságok kezelésére, melyek az őrlőfogak jelentős részét érintik biomimetikus felépítést követően gyakrabban a fogtechnikus által készített inlay – töméseket javasoljuk.
 • Amennyiben a fogszuvasodás eléri a fogbelet és a gyökércsatorna befertőződik, akkor a tömés behelyezését megelőzően gyökérkezelést szükséges elvégezni.

 

A lyukas fog kezelése mindig megúszható egy töméssel?

Sajnos, egy lyukas fogat nem mindig elegendő töméssel kezelni. A mély szuvasságok esetében, még akkor is előfordulhat, hogy baktériumok jutnak a fogbélbe, ha előtte nincs kínzó fogfájdalom. Illetve az is előfordulhat, hogy egy fog panaszmentesen elhal és már úgy érkezik a fogorvoshoz, hogy egyből gyökérkezelni kell, pedig csak szuvasnak vélte a fogat.

A fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy a legjobb amit tehetünk a mindennapos fogápolás mellett, hogy rendszeresen ellátogatunk a fogorvosunkhoz az éves ellenőrzés céljából.

 

Dr. Tintor Kinga
Fogorvos

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!