Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A Dentoplant Fogászati Rendelőnkben kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a szakorvosaink által végzett kezelések tartósak, esztétikusak, és hosszú élettartamúak legyenek. A fogászatban elérhető legkorszerűbb technikákat alkalmazzuk úgy, hogy a jól bevált módszereket megtartjuk. Ilyen kiváló eredménnyel alkalmazott izolációs technika a kofferdám alkalmazása a gyökérkezelések során és esztétikus tömések készítésekor, így a kezelés folyamata kontrollált, a készült gyökérkezelés, vagy tömés élettartama pedig jelentősen meghosszabodik.

 

Miért fontos a fog izolálása a kezelés alatt?

A kofferdám izolálás elengedhetetlen számos fogászati ​​eljárás sikeréhez, mert kiküszöböli a szájüregben található nyállal és baktériumokkal történő szennyeződés kockázatát. Használatával biztonságosan szigetelhetjük el a beteg fogat a szájüreg egyéb területeitől, védjük a felcsapódó nyáltól, kilélegzett párától, ezáltal száraz körülményeket biztosíthatunk az erre érzékeny eljárásaink számára.

A helyreállító fogászati eljárások két fő kezelési kategóriája magába foglalja, mind az endodonciai (gyökérkezelés), mind a restauratív eljárásokat. Ez utóbbi konzerváló fogászati terület pedig minden olyan kezelést, amellyel egy fog felépíthető és helyreállítható, azaz a direkt töméseket és az indirekt készülő koronákat, betét (overlay) helyreállításokat.

A direkt, szájban elkészülő fogfelépítési eljárások, azaz az esztétikus tömések népszerűségüket a kedvező áruk és az egy alkalommal történő kivitelezésük miatt nyerték el, ám ezen beavatkozások kifejezetten technikaszenzitívek és elképesztően körültekintő, valamint komplex kivitelezést igényelnek.

 

Az esztétikus tömések készítésekor miért fontos száraz körülményeket biztosítani?

Bizonyos fogászatban használatos anyagok hidrofób, azaz a nedvességet nem kedvelő összetevőket is tartalmazhatnak. A legegyszerűbb példa a világszerte leggyakrabban használt esztétikus tömőanyag, a kompozit. A kompozit tömőanyag nedvességgel találkozva veszít a mechanikai és fizikai ellenállóképességéből, így kisebb százalékban köt az anyag, illetve szignifikánsan csökken a foganyaghoz való kötőereje is. Azaz a tömés élettartama is csökken, és ezáltal a fog esélyei is a későbbi panaszmentességre. A Dentoplant Fogászati Rendelőben az esztétikus tömések készítésekor a legnagyobb körültekintéssel járunk el, és a kofferdám izolálást alkalmazzuk.

 

Miből áll egy kofferdám felhelyezése?

Az izolálás alapját egy a szájüreget lefedő gumilepedő adja, amin egy lyukat ejtve átbújtatjuk a kezelni a kívánt fogat/ fogakat, majd ezt az egészet egy kapoccsal rögzítjük a fogon/fogakon, hogy megfelelő pozícióban maradjon. Ezt követően rögzítjük a gumilepedő széleit egy kereten, hogy ne boruljon rá a munkaterületre.

 

Mi a kofferdám szerepe a gyökérkezelések során?

Az izoláció nélkül végzett gyökérkezelések sikertelenségre vannak ítélve. Gondoljunk csak bele, a gyökérkezelések során az a célunk, hogy baktériumoktól mentessé tegyük a gyökércsatornákat, ha viszont nem izoláljuk a munkaterületet a nyáltól, ami köztudottan hemzseg a baktériumoktól, akkor gyakorlatilag pont az ellenkezőjét érjük el, mint ami a célunk. Továbbá, fontos megemlíteni a páciens-védelemben betöltött elengedhetetlenül fontos szerepét is. A gyökérkezelések során véd a kezelések során használt eszközök garatba kerülésétől, és a fertőtlenítő folyadékok lenyelésétől is, amik egyes esetekben komoly veszélyekkel is járhatnak.

 

Mit vesz ebből észre a páciens a kezelés során?

Alapvetően nincs különbség, mivel a szájüreg nyitva tartása továbbra is elengedhetetlen részét képezi a kezelésnek, ez a kofferdámban történő kezelés során is ugyanúgy igaz. A lágyrészek enyhe eltartásával akár még kényelmesebbé is tehet egy kezelést, mert védi azokat a mechanikai irritációtól. A fúró használata során használt hűtővíz sem folyik a garat felé, ami sokkal nyugodtabb és komfortosabb érzést nyújt a kezelések során.

A kofferdám izoláció használata tehát védi a pácienst a kellemetlen behatásoktól, valamint a fogakon végzett kezelés eredményességét is nagyban növeli. A Dentoplant Fogászati Rendelőben éppen ezért minden szükséges esetben elvégezzük a kezelt fog izolálását a kezelés megkezdése előtt.

 

Dr. Néma Viktória
Gyökérkezelés és konzerváló fogászat

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!