Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A tejőrlők infraokklúziója (rágósík alatti pozíciója) nem ritka a gyermekek esetében, korai felismerése az általános fogászati praxisokban is fontos szereppel bír. Előfordulása az alsó fogívben gyakoribb, akár mindkét oldalon megjelenve és főként az első tejőrlőket érinti.

A fogváltás során azt a jelenséget észlelhetjük, hogy míg a környező maradó fogak normál előtörést mutatnak, bizonyos tejfogak stabilan helyükön maradva, hozzájuk képest relatív „süllyednek”.

 

Miért alakulhat ki a tejfogak süllyedése?

Kialakulásának többféle oka lehet, a genetikai tényezőkön túl, a tejfog ankilózisa illetve a maradó fog csírahiánya is szerepet játszhat. Diagnózisa szempontjából a klinikai vizsgálaton túl (vizuális vizsgálat, kopogtatásra fémes hang hallatszik) röntgenfelvétel (panorámafelvétel) készítése is szükséges. Az ilyen fogak esetében a fogmedernyúlvány csontdefektusa, annak vertikális irányú fejlődésbeli lemaradása, valamint a környező fogak bedőlése is tapasztalható. Mindezek az állcsont asszimetrikus növekedéséhez, fogazati rendellenességhez és a bedőlt pozíció -nehezítve a tisztíthatóságot- fogszuvasodáshoz vezethet. Megkülönbözetünk enyhe, közepes és súlyos infraokklúziót a rágósíkhoz való viszonya alapján. Fontos a rendszeres, 3-6 havonkénti ellenőrzés és ha szükséges, a tejfog eltávolítása.

Abban az esetben, ha az infraokklúzióban lévő tejfog alatt van maradó fogcsíra a kutatások szerint 96,7%-ban az exfoliációt követően normál fogelőtörés tapasztalható. Legfeljebb 6 hónapos késéssel az ellenoldali fogakhoz képest.

A tejfog eltávolítása abban az esetben lehet indokolt, ha:

  • a maradó fog előtörési útvonala eltérő kezd lenni a normálistól,
  • a tejfog gyökérfelszívódása zavart szenved,
  • késleltetett a tejfog elvesztése (több, mint 6 hónappal van lemaradva a fogváltás az ellenoldalhoz képest),
  • a szomszédos fogak dőlése tapasztalható okklúziós (harapási) eltéréseket okozva.

Marie Medio, Muriel de la Dure Molla, Traitement des molaires temporaires en infraclusion chez des patients qui présentent des agénésies dentaires, Int. Orthodontics, Volume 12, Issue 3, September 2014, Pages 291-302
https://doi.org/10.1016/j.ortho.2014.06.004

 

Mit kell tennünk, ha nincs maradandó fogcsíra?

Ha a tejfog alatt nincs maradó fogcsíra több szempontot együttesen figyelembe véve (gyökérfelszívódás mértéke, páciens életkora, szükséges-e fogszabályozás) kell dönteni annak megtartásáról vagy eltávolításáról.

Az enyhe és közepes súlyosságú esetekben, ha nincs a fogívben torlódás megtarthatóak az ilyen tejfogak, ha biztosítjuk akár restaurátumokkal, fogpótlással a megfelelő szélességbeli dimenziót a szomszédos fogak dőlését megelőzve, illetve a rágófunkcióhoz szükséges ideális klinikai korona magasságot (tejfogra való korona, overlay, direkt felépítéssel).

Amennyiben mégis a fog eltávolítása mellett döntünk, a helyfenntartást követően felnőtt korban fogbeültetéssel pótolható a hiányzó fog.

 

Mi a megoldás torlódott fogazat esetén?

Torlódott fogazat esetében, ahol fogszabályozás szükséges, a tejfog eltávolítására kerülhet sor. Bizonyos esetekben az eltávolított tejfog helyére, ha fogpótlást terveznek szükséges lehet helyfenntartó készülék alkalmazása, ameddig pl. a páciens életkorából adódó korlátok lehetővé nem teszik az implantációt.

Bár az átlag életkor 8-9 év között tapasztalható az infraokklúzióban lévő tejfogak esetén, minél korábban és progresszívebben jelentkezik a probléma annál komolyabb következményei lehetnek, s emiatt az időben való közbeavatkozás rendkívül fontos.

Dr. Vadász Anna

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!