Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A tejfogazati időszak

A tejfogak 6 hónapos kortól kezdenek előbújni és kb. 6 éves korig a 20 db tejfog biztosítja a rágást a kisgyermekek számára. A tejfogaknak épségben ki kell bírnia, hogy a gyermek megtanulja elsajátítani a szájápolást és a szülő segítségével ekkor alakulnak ki a megfelelő szájhigiénés szokások is. A tejfogaknak nem csupán a rágásban, de az állcsontok növekedésében kiemelt jelentősége van. Azt szintén kevés szülő tudja, hogy a tejfog szerkezetileg nem csupán egy „kisebb fog” hanem jóval vékonyabb zománcréteg védi, azaz a maradó fogaknál kevésbé ellenálló a koronai része, így jelentősen sérülékenyebb is.

 

A tejfogak szuvasodásáról

A tejfogak szuvasodása könnyebben bekövetkezik, többek között azért, mert a zománc vastagsága feleakkora, mint a maradó fogak esetében. A fogszuvasodás akár már fél-egy évvel a fogáttörés után is bekövetkezhet. Megjelenési formáit tekintve megkülönböztetünk lassabb progressziójú (cariessicca) formát, amely esetében viszonylag kemény, barna felszínek láthatók, illetve gyors progressziójút (carieshumida), amelynél a kemény szövetek fellazulnak és puhává válnak. Időbeliségét tekintve is két kimenetel lehetséges, az I. típusú korai tejfog szuvasodás, ami 3 éves kor előtt jellemző, és II. típusú korai tejfogszuvasodás, ami pedig 6 éves kor előtt.

 

Tejfogak a vegyes fogazati időszakban is fontosak

A tejfogak egészségének megtartása nem csak 6 éves kor előtt fontos, hanem amiről kevesebbet beszélünk, az úgynevezett vegyesfogazati időszakban is. A vegyesfogazati időszak 6 éves kortól veszi kezdetét, amikor az első maradó fog megjelenik a szájban. Ettől a ponttól már tej és maradó fogak egyszerre vannak jelen a szájüregben, azaz vegyes a fogazat. Ebben az időszakban mindenki a maradó fogakra koncentrál, pedig a tejfogaknak még ki kell tartaniuk a teljes fogváltásig, változó, hogy ez milyen hosszan tart, de kb. 14-16 éves korig. Ez nem is olyan könnyű feladat, a szülőknek pedig fokozott odafigyelést igényel.

A tej- és maradó- fogazati egészség megőrzésének alappillérei:

  • Helyes táplálkozás, amely már az anyaméhben kezdődik. A csecsemő hozzátáplálásával és az egészséges étrend kialakításával folytatódik.
  • Megfelelő szájhigiénia kialakítása, melyet a szülő felügyelete mellett gyermekfogorvos tanácsaira alapozva közösen lehet megtanítani gyermekeinknek. Ebben sokat segíthet a rendelőnkben is alkalmazott „családi fogászati modell”, amikor a beszoktató ülések mellett a szülőt is elkísérheti a gyermek.
  • Megelőzés rendszeres fogászati szűrővizsgálatokkal érhető el. Gyermekeknek fél évente javasolt a fogászati kontroll vizsgálat.
  • Kezelés: A szuvas tejfogakat kezelni kell, ugyanolyan gondossággal el kell látni, mintha maradó fog lenne. Így biztosítható, hogy helyfenntartó szerepe is kitart a fogváltásig és nem kell idő előtt eltávolítani.

 

Mit okoznak az édességek a tejfogakon?

Lepedék gyerekek és felnőttek szájában egyaránt képződik. Ez egy ragacsos réteg ételmaradékból, baktériumokból, hámsejtekből, nyálból…stb. áll. A lepedék azaz a plakk megtelepszik a fogínyen, a fogakon, a benne lévő baktériumok pedig az általunk elfogyasztott ételekben található cukrokból táplálkoznak. A baktériumok savat termelnek, ami még hosszú idővel az étkezés befejezése után is megtámadhatja a fogat, még több idő elteltével pedig megkezdődik a fogzománc eróziója. A cukros ételek fogyasztásával a szájüreg baktériumait is tápláljuk. Ahogy már sokszor hallottukk: fokozott cukortartalmuknak köszönhetően nem tanácsos cukorkát, cukros üdítőt, cukrozott gyümölcsleveket, kekszeket és süteményeket fogyasztani, étkezések között pedig kerüljük a nassolást!

Egyes tápanyagok tartalmaznak a fogszuvasodás (caries) kialakulását gátló, protektív faktorokat. Így pl. a tej, bár laktózt tartalmaz, fogszuvasodást megelőző hatású, mivel kalcium-, foszfor-, casein- és zsírtartalma ellensúlyozni képes a tejcukor (laktóz) fogszuvasodást előidéző hatását. Számos vizsgálat bizonyította, hogy a sajtok is anticariogen – fogszuvasodást megelőző – hatással rendelkeznek. Az étkezés végén fogyasztott sajt a nyál-pH megemelésével kedvező hatású az elfogyasztott édességek, ill. gyümölcsök után. Sokat tehetünk tehát gyermekünk tejfogazatának épségéért, ha az elfogyasztott finomságok után egy pohár tejjel vagy egy kis sajttal is megkínáljuk.

 

A kifejezetten fogszuvasodást eredményező táplálkozási szokások:

  • a tapadós szénhidrátok: kekszek, kukorica alapú ragacsossá váló ropogtatnivalók,
  • a karamella és cukrok,
  • a cukrozott italok, cukrozott gyümölcslevek,
  • a szénsavas üdítőitalok.

Gyermekeinket arra tanítsuk meg, hogy ha szomjasak csak tiszta vizet igyanak, ne adjunk nekik cukrozott teát és gyümölcslevet! Az édesített tea vagy gyümölcslé fogyasztása nem jár egészségügyi előnnyel, a víznél semmi nem oltja a szomjat természetesebben.

 

De akkor mi legyen az édességekkel, hiszen mégis itt a karácsony?

Gyermekeink édességfogyasztását mindenképpen célszerű ellenőrzés alatt tartani, teljesen megvonni azért nem kell. A legjobban működő módszer, ha kijelölünk egy napot, vagy akár egy-egy kiemelt napszakot a finomságok elfogyasztására és akkor szabadon engedjük édességeket enni, majd azt követően egy alapos fogmosással rendezzük a szájhigiéniát. A tejfogakra nézve a legkárosabb folyamatosan csak egy kicsit csipegetni az egész nap folyamán. Inkább egy alkalomra érdemes irányítani a nassolást, majd utána fogat mosni.

Ha többet szeretne olvasni gyermekfogászat témakörben, kattintson az alábbi linkre:
https://dentoplant.hu/szolgaltatasok/gyermekfogaszat

 

Dr. Vadász Anna
Fogorvos
Fogszabályozó szakorvos

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!