Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Az állkapocs ízületben jelentkező kattogás, vagy a rágóizmokban jelentkező fájdalom gyakran előfordul. Egy nagy ásítást követő roppanás és fájdalom, vagy a rágóizmomban keletkezett fájdalmas duzzanat mindannyiunkat utolérhet. Sokakban persze nem tudatosul, hogy az állkapocsízület okozza a panaszt, csak a kialakult fájdalommal fordulnak orvoshoz. Ezek a problémák néha maguktól is megoldódhatnak, de bizonyos esetekben szükség van orvosi segítségre.

 

Hol helyezkedik el az állkapocsízület?

Az állkapocsízület vizsgálható és tapintható az arcunk mindkét oldalán a fülkagyló előtt, pontosabban a hallójárat előtt. Ha ujjainkkal mindkét oldalon kitapintjuk, majd nyitó-záró mozgást végzünk, jól érezhető az ízület mozgása, sokszor ropogása és kattogása.

 

Mik okozhatnak zavart az állkapocsízület működésében?

Sok esetben valóban az állkapocs ízület gyulladása, működészavara okozza a panaszokat, míg más esetekben a rágóizmok működési zavarai állnak a háttérben. Az állkapocs fájdalom sok más betegség tünete is lehet (arcüreg, fog eredetű problémák stb.), így néha nehéz megállapítani, hogy az állkapocsízület fájdalmát valóban magának az ízületnek a betegsége okozza, vagy valami más.

Az állkapocs ízületi betegségnek sokféle tünete lehet:

 • járhat valamilyen hangjelenséggel, mint súrlódás, kattogás.
 • lehet az állkapocs mozgása korlátozott: a beteg nem tudja megfelelően nagyra nyitni vagy oldalra mozgatni a száját.
 • Előfordulhat nyitás-zárásra jelentkező éles fájdalom.
 • legsúlyosabb esetben szájzár alakulhat ki.
 • Ízületi betegség miatt fájdalmas lehet az állkapocs mozgatása is, de sokszor előfordul, hogy a betegnek állandóan fáj a feje.

 

Kihez forduljak, ha a fenti panaszokat észlelem magamon?

Minden esetben érdemes szájsebész, vagy arc- állcsont ortopédiai szakrendelést, vagy arc- állcsont sebész szakrendelését felkeresni.

Mik okozhatják az állkapocs ízületi panaszt?

Az állkapocs ízület panaszait okozhatja:

 • (sport-)sérülés, baleset,
 • éjszakai fogcsikorgatás
 • a napi stresszel, szorongással összefüggő fogsor szorítás,
 • a rágóizmok nem megfelelő terhelése,
 • az ízület fokozott terhelése,
 • gyulladás,
 • az ízületi porckorong rendellenes helyzete.

A betegség másik gyakori oka az lehet, hogy a fogtömés, vagy fogpótlás nem engedi az állkapocs szabad mozgását és amennyiben a fogak nem szabályosan állnak, a két állcsont nem természetes módon viszonyul egymáshoz, szabálytalanul, rosszul mozog, az állandó felemás megterhelés megbetegítheti az ízületet.

A klinikai tapasztalatok szerint az ízületi problémákkal küzdő betegek nagy részének helytelen a testtartása, előre görnyednek, a fejük, nyakuk is előre tolódik, így az állkapocs helyzete sem megfelelő, ami okozhat állkapocs ízületi panaszokat. Ha valaki folyamatosan rágózik, az állandóan megterheli a rágóízületet, így az is okozhat betegséget.

 

Hogyan kezelhetők az állkapocs ízületi betegségek?

A betegség kezelésére a pontos diagnosztika után többféle megoldás lehetséges a kiváltó tényezőtől, októl függően: a régi fogpótlások lecserélésével, a harapás beállításával, átfogó fogászati kezeléssel, fogszabályozással, sebészi beavatkozással.

Az egyénre szabott fogpótláson túl szükség lehet harapásemelő sín alkalmazására, amely a kóros, rossz pozícióból kihozza a páciens állkapcsát, így az ízület a megfelelő, kényelmes helyzetbe kerülhet. Azonban kiemelkedő fontosságú a fizioterápia szerepe, legtöbb páciensünk a betanított, szakszerű „szájtornát” követően jelentős javulásról számol be.

A szakszerű mozgatás, tornáztatás hatása abban rejlik, hogy az állandó fogszorítás folyamatos izomfeszülést okoz, az váltja ki a fájdalmat és az ízületi megbetegedést. A feszülés kilazításával, erősítő gyakorlatokkal, valamint a helyes testtartásra való odafigyeléssel megszűnhet a betegség. Sokszor azonban, ha megmarad a kiváltó ok (például a stressz) hiába igyekeznek a beteget fizioterápiával gyógyítani, a panaszok visszatérhetnek.

A fentiek alapján elmondható, hogy a néha apró fájdalomként, vagy kattogásként induló állkapocs panasz is okozhat komoly kellemetlenséget, ha kezeletlenül hagyjuk, így amennyiben a fentiek valamelyikét tapasztalja ajánlott a tünetek alapos kivizsgálása.

 

Dr. Vadász Anna
Esztétikai fogászat és mosolytervezés

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!