Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A bölcsességfogak jellemzően az utolsóként előtörő maradófogaink. 18-25 éves kor körül várható megjelenésük, viszont már jóval korábban okozhatnak gondot. Bölcsesség helyett inkább panaszokkal nehezítik meg napjainkat, mivel gyakran fordul elő, hogy nem férnek el az állkapocsban, ferdén vagy egyáltalán nem törnek elő, nyomják a szomszédos fogat vagy egyszerűen fájdalmat okoznak. Problémás bölcsességfoggal érdemes időben fogorvoshoz fordulni, így sok álmatlan éjszakától és kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

Olvassa el blogcikkünket, amelyben a Dentoplant Fogászati rendelő dentoalveolaris szájsebész szakorvos kollégája, Dr. Maráz Kinga összefoglalja, amit a bölcsességfogról, az általa okozott panaszokról, valamint a bölcsességfog műtéti eltávolításáról tudni érdemes!

 

Miért különlegesek a bölcsességfogak?

Bölcsességfogaink a régmúlt maradványai. Az ősidőkben az emberek többnyire olyan nyers táplálékon éltek, melyek elfogyasztásához erőteljes rágásra, így minél több és erősebb őrlőfogra volt szükség. Az ősember életmódja mellett a bölcsességfogak a fogív teljes értékű tagjai voltak.

A civilizáció azonban a táplálkozásunkat is jelentősen megváltoztatta. Ma sokkal több olyan főtt, előkészített ételt fogyasztunk, melynek megrágásához már nincs szükség akkora örlőmunkára, nincs szükség olyan erős állkapocsra és rágóizomzatra. Az evolúció során ehhez a fordulathoz fogazatunk úgy alkalmazkodott, hogy az állkapocs mérete, izomzata csökkent és lassan a bölcsességfogak is “fölöslegessé” váltak.

A bölcsességfogak formailag is a legváltozatosabb maradófogaink. Alakjuk nagyon különböző, gyökereik formavilága és a gyökércsatorna lefutása szintén sokféle lehet. Ha pedig ez nem lenne elég: a legextrémebb helyzetekben is találkozunk vele az állkapocsban.

 

Az a szerencsés 20%

A Berni Egyetemen 2020-ban készült tanulmány szerint az európai populációban 20%-ban hiányzik valakinek legalább egy bölcsességfoga. Azok között pedig, akiknél egyéb fog csírahiánya is kimutatható volt, 50%-ban a bölcsességfog csírahiánya is jelen volt.
(Forrás : https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33240669/ )

 

Milyen panaszokat okozhat a nem megfelelően növő bölcsességfog?

A leggyakoribb panaszokat a nehezített fogelőtörés okozza, vagyis az a helyzet, amikor a bölcsességfog növekedés közben megakad a csontban, vagy szomszédos fogban, és egy nem természetes helyzetben megáll az előtörése. Ezt nevezzük a szaknyelvben impakciónak.

A legtöbbször látott ilyen helyzet az alsó bölcsességfogak impakciója az alsó állcsontban, amikor a bölcsességfog a 7-es őrlőfog gyökere és az állkapocs között reked beszorulva.

Egy ilyen fog sokáig lehet panaszmentes, olyan is előfordulhat, hogy csak időszakonként okoz fájdalmat. A tünetek attól is függenek, milyen mélyen helyezkedik el a fog, csonttal, vagy csak ínnyel fedett, illetve befolyásolja a szájhigiénia is.

Nem megfelelően növő bölcsességfog esetén a gyulladásos panaszok a leggyakoribbak, melyeket, mint a fog körüli lágyrészek gyulladása, a szomszédos fogak fájdalma, szájnyitási korlátozottság, szájzár vagy a fej különböző területeire kisugárzó fájdalomként írnak le a páciensek. Szájzár esetén, vagy fokozódó duzzanat és nyelési nehézség jelentkezésekor azonnal forduljunk szakemberhez, mert egyes gyulladások, különösen az alsó őrlőfogakból kiindulva súlyos gyulladásos folyamatokat okozhatnak.

Előfordul olyan eset is, amikor éveken keresztül áll egy bölcsességfog „bedőlt„ rendellenes helyzetben és a szomszédos fog szuvasodni kezd, vagy gyökérfelszívódás indul meg.
Ritkábban a fog környezetében kialakulhat ciszta is, illetve okozhat általános ízületi panaszokat, és fogászati eredtű gócbetegséget is.

 

Mikor kell eltávolítani egy bölcsességfogat? És mikor nem?

Hogy egy bölcsességfogat el kell-e távolítani, azt a szakirodalmi ajánlások alapján dönti el a szájsebész szakorvos. Mindig mérlegelni kell a páciens szempontjából jelentkező érveket és ellenérveket.

El kell távolítani a bölcsességfogat, ha:

  • az gyulladást okoz és a normális előtörésére nincs remény
  • a páciens nem tudja tisztítani, illetve nagyon szuvas
  • ciszta vagy daganat kiindulópontja.

Másik gyakori indok az eltávolítás mellett, ha fogszabályzó kezelés tervezésekor már látszik, hogy a megfelelő eredmény eléréséhez szükséges eltávolítani a bölcsességfogakat, ilyenkor a fogszabályzó szakorvos külön kéri a bölcsességfog eltávolítását.

A bölcsességfogak eltávolításáról tudjon meg többet honlapunkon:
http://dentoplant.hu/szolgaltatasok/bolcsessegfog.

Nem távolítunk el olyan ép bölcsességfogat:

  • ami elfér a fogívben, a páciens tudja tisztítani és azzal szemben is van a rágásban résztvevő bölcsességfog
  • ami panaszmentes és műtéti szempontból kritikus pozícióban elhelyezkedő.

 

A bölcsességfog nem tolja előre a fogainkat!

A páciensek egy része gyakran panaszok nélkül is kéri a bölcsességfogainak eltávolítását, mert hallotta valahol, hogy „előre fognak tolódni“ a fogai. A szakirodalmi adatok azonban azt mutatják, hogy fogaink előrevándorlása, azaz a mesialisálódás egy olyan folyamat, amely életkorunk előrehaladtával megtörténik a bölcsességfogaktól függetlenül is.

 

3 dimenziós CBCT diagnosztika kiemelten fontos

A bölcsességfog műtéti eltávolításának megtervezésében nélkülözhetetlen segítséget jelent, hogy rendelőnkben 3 dimenziós CT felvételen tudjuk kiértékelni a pontos anatómiai helyzetet. A bölcsességfogak radiológiai vizsgálatához a hagyományos panoráma röntgen felvételek nem adnak elegendő adatot. Előfordulnak olyan 90 fokos görbe gyökérhelyzetek, mikor az ideget körbeveszik a gyökerek, vagy a bölcsességfog gyökere belóg az arcüregbe, vagy az alsó állcsont esetében a canalis mandibularis idegcsatornába. Ezek megítélésében tapasztalt szakemeber is a 3 dimenziós felvétel kiértékelésével tud megfelelő döntést hozni.

 

Bölcsességfog húzás, vagy műtéti eltávolítás?

A bölcsességfogak eltávolítása lehet egy egyszerű foghúzás, de bonyolultabb esetben akár egy hosszabb műtéti feltárás is. Az eltávolítás módja és a beavatkozás nehézségi foka attól függ, hogy az eltávolítandó bölcsességfog milyen mélyen helyezkedik el az állcsontban, milyen pozícióban és milyen anatómiai képletek közelében fekszik. A képen bemutatott rendellenes helyzetű bölcsességfogak eltávolítása szájsebészeti műtéti beavatkozás volt, melyet rendelőnkben Dr. Maráz Kinga végzett el. Az ilyen nehézségi fokú fogeltávolításokat gyakran éber szedálással egészítjük ki, hogy páciensünk számára
megkönnyítsük a műtét perceit.

Rendelőnkben csúcstechnológiás eszközök és felkészült, nagy tapasztalattal bíró szájsebész specialisták biztosítják a professzionális szintű bölcsességfog eltávolítást, legyen szó húzásról vagy műtéti beavatkozásról.

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!