Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Mit nevezünk fogszuvasodásnak?

A fogszuvasodás (szaknyelvben: caries) a szájüregben jelentkező olyan összetett, idült folyamat, amikor a fogak keményszövetei, azaz a fogzománc és a fog dentinállománya felpuhul, töredezik és véglegesen roncsolódik.
Ennek a folyamatnak az eredménye, hogy lyuk képződik a fogon, amely kezelés nélkül egyre nagyobb lesz, mert a felpuhulást és letöredezést csak szakszerű fogorvosi ellátás tudja megállítani. Napjainkra a fogszuvasodás a népesség leggyakoribb idült betegségének tekinthető, a fogágybetegség (parodontitis) mellett. A caries előfordulási gyakorisága 95%.

 

Mitől szuvasodik a fogunk?

A fogszauvasodás kialakulásának a legfőbb oka a fogakon lerakódó plakk, azaz a lepedék.
A fogakon megtapadt ételmaradék kiváló táptalaj a szájüregben lévő megannyi baktériumtörzs számára. A témában legjellegzetesebb Streptococcus sanguis, mitis , salivarius baktériumok a cukrok lebontása közben savas kémhatású anyagot termelnek, melyek a lepedékben olyan magas koncentrációt érhetnek el, hogy a fog szervetlenanyag tartalma elkezd kioldódni. Amennyiben ez a savas hatás hosszabb ideig fennáll, akkor a fogzománc leggyengébb területén a maró sav mélyebb rétegekbe jut és a puhább dentin állományt kezdi puhítani. A száj pH értéke nem csak a fogszuvasodás kialakulásában jelentős, hanem az ún. saverózió kialakulásában is fontos szerepet játszik. A saverózió szintén a fogak felszínén okoz zománc kioldódást, melynek időben történő észrevétele fontos és így megelőzhető a fogak romlása.

 

Milyen típusai vannak a fogszuvasodásnak?

A fogszuvasodás helye alapján elkülöníthetünk:

 • rágófelszíni, vagy más szóval barázda cariest.
 • a fogközök találkozásánál, ún. approximalis cariest.
 • a fogak külső (vestibularis) és belső (oralis) felszínén kialakuló szuvasságokat.
 • a fognyaki területen a lehúzódott íny alatt ún. gyökércement szuvasodást.
 • a fentiek kevert formáit.
 • a fogszuvasodás előrehaladott formái a fogbél gyulladáshoz, vagy a fogbél elhalásához is vezethetnek.

Minél bonyolultabb, és minél több fogfelszínt érint a fogszuvasodás, annál nagyobb felületű töméssel tudja a fogorvos a fogat helyreállítani. Érdekesség, hogy gyermekkorban, amikor a fogak előtörése miatt sok rés található a fogak között, jellemzően először a fogak rágófelszíne szuvasodik, míg felnőttkorra a nehezen tisztítható fogközök szuvasodása meghatározóbb.

 

Mit tehetünk a fogszuvasodás megelőzésére?

A fogszuvasodás megelőzése érdekében a legtöbbet otthon, mindennapi szájhigiéniánk és életmódunk alakításával érhetjük el. Gyermekeinknek pedig a szülői példa lesz meghatározó.

A fogszuvasodás megelőzésének lépései otthon:

 • Megfelelő szájápolás. Rendszeres, napi minimum 2X történő alapos fogmosás.
 • Cukros, édes ételek fogyasztása után mindig mossunk fogat.
 • Egészséges táplálkozás kialakítása: zöldségek, rostdús ételek fogyasztása javasolt, ásványi anyagokban és nyomelemekkel kiegyensúlyozott étrend. Kerülendők a cukrok, tapadós fehér szénhidrátok és a nassolás, mint rossz szokás.
 • Az alma fogyasztása például rosttartalma miatt igen kedvező, viszont az almasav tartalma kedvezőtlen irányba tolja el a száj ph értékét. Így az almát sajtokkal javasoljuk fogyasztani, mert a sajtok kifejezetten lúgos kémhatású élelmiszer csoportot képviselnek.

A fogszuvasodás megelőzése a fogorvosi rendelőben:

 • Rendszeres, alapos fogászati szűrővizsgálat.
 • Megfelelő megvilágítás, nagyító, mikroszkóp használata.
 • Rendelőnkben a legkorszerűbb Zeiss mikroszkóp áll rendelkezésre, amelyen speciális fluorscens program segíti a szuvasságok felismerését.
 • A szuvasságokat minden páciensnél vezetni kell és a kezelést megtervezni.
 • Rendszeres fogkőeltávolítás, amely nem hagyja, hogy az elmeszesedett fogkő alatt a fog romlásnak induljon. És szájhigiéniai kezelések, melyet egészséges felnőttnél évente 1X javasolt elvégezni
 • Ecsetelő, remineralizáló pakolásokat is alkalmazunk -különösen saveróziós eseteknél- ezek egy része kizárólag rendelői használatra készültek, preventív alkalmazása szintén sokat segíthet

 

Dr. Tintor Kinga
Fogorvos

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!