Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Rendelőnk Dr. Maráz Kinga vezetésével az “Egészséges Íny Napja” alkalmával csatlakozott az Európai Paradontolóusok Szövetsége (EFP) és a Magyar Paradontológiai Társaság által indított prevenciós népszerűsítő kampányhoz. A kezdeményezés célja, hogy mindenkiben tudatosuljon a helyes szájápolás fontossága és a fogágybetegségek korai felismerésének jelentősége egészségünk megőrzésében.

A fogágybetegségeket 2010 óta már a világ 6. leggyakoribb megbetegedéseként tartják számon, becslések szerint világszerte több mint 700 millió embert érint. A mindennapi gyakorlat szempontjából kiemelnénk a fogágybetegségek megelőzésének fontosságát.

A hazai kép igencsak elkeserítő, Magyarországon a felnőtt lakosság közel 80 százalékának van fogágybetegsége. A hazánkra az is jellemző, hogy a páciensek többsége már csak akkor keresi fel a rendelőt, amikor elkerülhetetlen a fogvesztés, és többnyire költséges fogpótlásokkal állítható vissza a rágóképesség.

A fogágybetegség az ínyt és a fogak körüli csontot pusztító baktérium okozta betegség, amely a legtöbb fogelvesztésért okolható. A fogágybetegség kezelése azért is kiemelten fontos, mert a véráramba kerülő baktériumok több, a szervezet egészét érintő kórkép és számtalan betegség kialakulásáért felelős. Szakirodalmi adatok támasztják alá, hogy a fogágybetegség növeli a cukorbetegség, a szív és érrendszeri megbetegedések, a koraszülés és a kisebb magzati súly kialakulásának kockázatát növelik.

A Dentoplant Fogászati Rendelőben Dr. Maráz Kinga rendelését hetente keresik fel igen előrehaladt állapotú fogágybetegséggel érintett páciensek. Sokan tájékozatlanok e témában, pedig a fogágybetegség gyógyítható, viszont későn felismerve vagy kezelés nélkül fogelvesztéshez vezet. Ezért szeretnénk hangsúlyozni a prevenció fontosságát és a betegség korai felismerését mind a páciensek, mind a fogorvos kollégák részére. Az egészség érték, együtt többet tehetünk! Jelenjen meg évente fogászati szűrővizsgálaton és vegye igénybe professzionális szájhigiéniás kezeléseinket!