Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Az implantátumos fogpótlás hosszú távú sikeressége jelentős mértékben függ a megfelelő szájhigiénia kialakításától. Az egészséges fogágy és a fogak tisztasága egy olyan alap, ami nélkül sem tartós esztétikai eredmény, sem hosszú távon jól funkcionáló implantátum nem tartható fenn. A megfelelő szájápolási rutin elsajátítása és alkalmazása a fogbeültetések zavartalan működésének is egyik feltétele.

Már a fogbeültetés tervezésekor kiértékeljük a szájhigiénia szintjét és ennek megfelelően iktatjuk be a műtétet megelőző fogkőeltávolításokat. A dentálhigiénikus szorosan együttműködik a szájsebésszel és előkészíti a pácienst már a fogbeültetés előtt, betanítva a szükséges egyéni szájápolási lépéseket.

A szegedi Dentoplant Fogászati Rendelőben évente több száz fogbeültetést végzünk el. A minőségi szájsebészeti és implantológiai munkánk mellett Dobó Huanita dentálhigiénikus kollégánk vezetésével egy egyedülálló gondozási programot is megvalósítottunk és fenntartunk. Ennek a szájhigiéniás gondozási programnak a keretében a fogbeültetéssel élők rendszeres kontroll és tisztítás mellett őrizhetik meg egészségüket.

Dobó Huanita dentálhigiénikus kollégánk blogcikkéből megismerkedhet az implantátum beültetés előtti szájhigiéniás előkészítés, valamint az implantátumok higiéniás gondozásának jelentőségével.

 

Mindent a fogbeültetés előtti szájhigiéniás előkészítésről

Az implantációs műtétet megelőző szájhigiéniás előkészítés és fogászati szanálás jelentőségét a szakma olyannyira igyekszik hangsúlyozni, hogy a 2022.04.13-án megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelve „A fogászati implantátumok behelyezésének diagnosztikájáról, sebészi irányelveiről” (Egészségügyi Közlöny 6. szám, 1078. oldal).

A fenti szakmai összefoglaló az alábbiak szerint részletezi az implantátum beültetés előtt álló páciensek előkészítését:

„Az implantációt megelőzően teljes körű fogorvosi beavatkozást igényel a páciens. Azokat a fogakat, gyökereket, amelyek az implantáció sikerességét rontják vagy gócként szerepelnek, eltávolítani szükséges. Tömések, koronaszélek korrekcióját az implantáció előtt el kell végezni. Supra- és subgingivalis fogkövet, plakkot el kell távolítani. Ha szükséges, akkor fogszabályozó kezeléssel elő kell készíteni a befogadó állcsontot. A beteget fontos magas szintű egyéni szájhigiénére instruálni és motiválni. Bizonyított, hogy a hiányos szájhigiénié, gyenge plakk-kontroll hajlamosít az implantátumok körül kialakuló gyulladásokra. A megfelelő szájhigiéné fenntartása mind az implantációs beavatkozást megelőzően, mind azt követően fontos a megfelelő sebgyógyulás, valamint az implantátumok hosszú távú sikeressége érdekében.

A beteget tájékoztatni kell, hogy az implantációt csak plakkmentes, parodontológiai szempontból szanált szájban érdemes elvégezni. Ez alapvető feltétele az implantációs fogpótlás rövid, valamint hosszú távú sikerességének.”

 

Az implantációt követő utókövetés és gondozás

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy másik egészségügyi szakmai irányelve pedig – Egészségügyi Közlöny 6. szám, Az implantátum elhorgonyzású és megtámasztású fogpótlások alkalmazásáról a foghiányok gyógyításában címmel – részletesen leírja a fogbeültetést követő szájhigiénia fontosságát és az utógondozást.

„Nagyon fontos az implantátumokkal rendelkező páciensek szájhigiénéjének rendszeres (alapos) monitorozása, a megfelelő egyéni plakk-kontroll fenntartására irányuló optimális feltételek megteremtése és a folyamatos motiválás. Nemcsak a páciens szájhigiénéjére (egyéni plakk-kontroll felelőssége) való felhívása, hanem bizonyos sebészi és protetikai tényezők figyelembevétele és követése is szükséges az implantátum behelyezése előtt.”

 

Fenntartó terápia és a gondozás

„Az implantátumok és az implantátumelhorgonyzású fogpótlások hosszú távú sikerének eléréséhez jól tervezett szupportív terápiára van szükség, amely magába foglalja a preventív méréseket és a vizsgálatok protokollját.”

Radiológiai értékelés 

Mivel a peri-implantitis az implantátumbehelyezést követő időszakban nagyobb valószínűséggel fordul elő, ezért az első öt évben ajánlott évente röntgenfelvételt készíteni, majd háromévente, illetve egyéb esetekben, amikor a klinikai paraméterek változásai miatt szükséges. 

Professzionális eszközök 

Tanácsolt a supragingivális, supramucosalis polírozás (és közölni a páciensssel mennyire fontos a fogpótlás tisztán tartása). Szükség esetén submucosalis tisztítás, titán scalerrel. Chlorhexidines fertőtlenítés is alkalmazható. 

Szájhigiénés instrukciók 

Mindig szorgalmazzuk és hívjuk fel a páciensek figyelmét a tökéletes egyéni szájhigiéné fontosságára. Amennyiben szükséges, ismételjük meg az instrukciókat és motiváljuk tovább a pácienst. 

„Az implantációs terápiának tehát nemcsak az implantációra és a fogpótlás készítésére kell korlátozódnia, hanem ki kell egészülnie a szupportív parodontális terápiával, amely elősegíti a tökéletes szájhigiéne fenntartását [8, 189, 213-219]. Az irodalmi eredmények alapján úgy tűnik, hogy azok a páciensek, akik az első években részt vesznek a rendszeres utógondozásban, azok a hosszú távú parodontális szupportív terápiában is aktívan részt vesznek. Az aktív kezelési fázis végén nagyon fontos szerepe van a páciensekkel folytatott kommunikáció és motiváció javításának [220]. Már az implantátumbehelyezés előtt be kell mutatni a pácienseknek a szupportív terápiás fázist, amely az implantációs kezelések nélkülözhetetlen, szükséges része.”

Anamnézis 

Az anamnézisnek mindig aktuálisnak kell lennie. A pácienst ki kell kérdezni az egészségében és a gyógyszerszedésben történő változásokról. 

A lágyszövet állapota 

A marginális lágyszöveti szél stabilitásának és a keratinizált mucosa szélesség változásának kontrollálása. 

Plakk, vérzés, suppuratio (genny) jelenléte 

Ajánlott feljegyezni a plakk, vérzés, suppuratio mértékét az összehasonlíthatóság érdekében. Ismételt szájhigiénés instruálás válhat szükségessé. A vérzés és suppuratio jelenléte gyulladás jelenlétére utalhat. 

Szondázás 

Az implantátum vizsgálata legalább 4 felszínen történik, speciálisan kialakított rugalmas műanyag szondával. A szondázási mélység növekedése feljegyzendő minden alkalommal, és el kell kezdeni a terápiát szükség esetén. 

Okklúzó 

Az implantátummal elhorgonyzott fogpótlás, a szomszédos és az antagonista fogak okklúziójának ellenőrzése, hogy megelőzhető legyen az okklúzális túlterhelés. 

Mobilitás (mozgathatóság) 

A fogpótlás mozgathatósága következhet be csontveszteség, implantátumtörés vagy protetikai jellegű komplikáció (csavar, implantátumfej-lazulás vagy -törés) miatt. 

Kontaktpont 

A kontaktpontokat fogselyemmel kontrolláljuk. A laza kontaktpont kedvez a plakkfelhalmozódásnak. 

Rendelőnkben a rendszeres kontroll és szájhigiéniai kezelések során a dentálhigiénikus ellenőrzi az implantátumok melletti íny állapotát és jelzi a kezelőorvosnak, amennyiben kis eltérést észlel. Az implantátumok körüli gyulladás kezdeti fázisát periimplantitisnek nevezzük, amely még csupán az implantátumot körülvevő íny gyulladását jelenti. Ha ezt a dentálhigiénikus időben jelzi a kezelőorvosnak könnyen kezelhető és megoldható a gyógyulás.

Az implantátumra készített fogpótlások sokkal alaposabb gondozást igényelnek, mint gondolnánk. Ezért ilyen esetekben rendelőnkben a speciális tisztítási trükkök betanításán túl kifejezetten implantátumok tisztítására kifejlesztett eszközökkel dolgozunk. Szerencsére már minden fogorvos kolléga tudja, hogy az implantátumok tisztítása hagyományos fém eszközökkel tilos, mert olyan sérüléseket okoznak a implantátum nyaki felületén, ami a lepedék lerakódásának nagyban kedvez, és ez végső soron gyulladáshoz vezethet.

Az implantátumok tisztításához kifejezetten erre kialakított, csúcstechnológiájú teflonbevonatú fejeket használunk a piezo fogkőeltávolító készülékhez, így az implantátumokat gyengéden, ám mégis hatékonyan tudjuk tisztítani.

Az implantátumok hosszú távú követését is a dentálhigiénikus végzi. A beültetett implantátumok kontrolljának kritériumaira elsőként Prof. Albrektsson tett tudományos javaslatot, melynek menete ma is jól alkalmazható.

Implantátumos fogbeültetések követésének első lépése, hogy röntgenfelvételt készítünk a beültetett és becsontosodott implantátumról, majd amikor a fogpótlás rákerül közvetlenül, illetve egy következőt arra 1 évre. A fogbeültetést követő években a terhelés hatására a kezdeti csontmintázat mindig változik, de ennek állapotát évről-évre követjük. A követés a radiológiai vizsgálat mellett természetesen szondázást és az íny állapotának vizsgálatát is magába foglalja.

 

Miért fontos az egyéni szájhigiéniás program?

Az egyéni szájhigiéniás programot a specialista fogorvos és a dentálhigiénikus közösen alakítják ki. Mivel minden eset más és más, így csak egy személyre szabott program lehet elég alapos ahhoz, hogy hosszú távon az egészséges fogágy fenntartását támogassa. Ennek során felhívjuk a páciens figyelmét a nehezen tisztítható „kritikus” területekre, melyek időről-időre visszatérő gyulladásos panaszokat okoztak.

Más tisztítási technikát igényelnek a hidak, fogpótlások, más eszközöket kell használnia azon páciensnek, aki implantátummal él, és másként szükséges tisztítani az ínyplasztikán átesett fogakat is. Csak egy közös vonás van az előbb felsoroltakban, mégpedig az, hogy hozzáértő szakértelemmel kell kiválasztani és betanítani a tisztításukhoz használandó technikákat.

Szívesen olvasna részletesebben is a rendelőnkben végzett professzionális dentálhigiéniai kezelésekről? Ajánljuk figyelmébe alábbi blogcikkünket: 
https://dentoplant.hu/korszeru-dentalhigieniai-kezelesek-a-dentoplant-fogaszati-rendeloben !

 

Mit nevezünk Recall-nak?

A recall angol eredetű szó, amely visszahívást, visszarendelést jelent. A fogászatban ez megegyezik a páciens megfelelő időszakonkénti visszarendelésével, a gondozással. Egy kezelés sorozat lezárását követően nem veszünk véglegesen búcsút páciensünktől, hanem a kezelés típusától és a páciens állapotától függően rizikóanalízist végzünk. Fogágybetegsék esetén ezt a rizikóbesorolást a berni Egyetemen alkalmazott risk assessment koncepció szerint végezzük.

 

Dr. Maráz Kinga és Dobó Huanita 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!