Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Az irányított biofilm kezelés -vagy Guided Biofilm Therapy® (GBT)- a dentálhigiéniai kezelések ma elérhető legkorszerűbb változata. A kezelés célja az íny feletti és íny alatti biofilm alapos és fájdalommentes eltávolítása egy protokoll által leírt lépésekben. A kezelési folyamat egyéni diagnosztikán és parodontológiai kockázatértékelésen alapul, ami maximálisan figyelembe veszi az egyéni, speciális igényeket.

 

Mit nevezünk biofilmnek?

Mindennapjaink során folyamatosan képződik a fogak, fogpótlások felszínén egy többféle baktériumot tartalmazó összetett lepedék réteg. Ezt a plakk réteget a mindennapi szájápolás során el kell távolítani, mert ha nem tesszük, akkor ez elmeszesedik és fogkővé alakul. Amíg korábban ezt a lepedékréteget plakknak neveztük, úgy napjainkban az összetételének és szerepének ismeretében a kutatók inkább a „biofilm” kifejezést részesítik előnyben. A biofilm a lepedék baktériumokban gazdag rétege, mely felelőssé tehető a fogszuvasodástól az ínygyulladásig. A biofilmben lévő baktériumok fajtájától függően egy részük fogszuvasodást, más baktériumok pedig az ínygyulladástól a parodontitisig különféle szájüregi betegségeket okozhat. A biofilmben található baktériumok a véráramba kerülve a szervezetben máshol is megjelenhetnek és arra hajlamos egyéneknél növelhetik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát (pl.: szív és érrendszeri megbetegedések, ízületi gyulladások, cukorbetegség). A biofilm idővel elmeszesedik, így alakul ki a fogkő.

 

Mi mindenre lehet megoldás az irányított biofilm kezelés?

 • Megőrizzük fogaink egészségét

A káros baktériumflóra letisztításával a saját, egészséges szövetek védelmét biztosítjuk. A lepedék okozta gyulladásos epizódok megelőzésével az AIRFLOW® hosszú távon eredményes a szájüregi egészségünk megőrzésében. minimálisan invazív mindenféle fogászati szövetre: dentin, cement, zománc és íny.

 • A fogszuvasodást még korai fázisban felismerjük és megelőzzük

A bakteriális biofilm nem látható szabad szemmel, de a plakkfestő tabletta alkalmazásával mindenki számára láthatóvá tehető. A fogszuvasodás gyakran olyan helyen alakul ki, amely nem elérhető a fogkefével, beleértve a fogközi területeket és repedéseket. Az AIRFLOW® még a nehezen elérhető helyekről is eltávolítja a biofilmet. A tiszítással megelőzhető az ínybetegségek kialakulása gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. A cariogén baktériumok eliminálásával pedig a fogszuvasodás is megelőzhető.

 • Rögzített fogszabályozó kezelés során történő fogtisztításra

Az rögzített fogszabályozó készülékek növelik a biofilm kialakulását olyan területeken, amelyek nem érhetők el a mindennapi fogmosáskor. Az el nem távolított biofilm eleinte fogínygyulladást és fogszuvasodást okoz. Az AIRFLOW® Master és a PLUS por együttes hatásának köszönhetően könnyedén eltávolítható ez a réteg, mivel teljes mértékben hozzáfér a kritikus területekhez, biztonságos és hatékony a fogakra nézve. A megfelelően gondozott páciensnél nem alakul ki ínyhyperplázia.

 • Ínylehúzódások, ínyrecessziók tisztántartása és kezelése
 • Ínygyulladás, azaz gingivitis kezelése

AIRFLOW® PLUS por könnyen és biztonságosan távolítja el az éretlen biofilmet a korona és sulcus felületekről. PIEZON® PS NO PAIN eszköz minimálisan invazív módon távolítja el a fennmaradó fogkövet.

 • Fogágybetegségek kezelése és gondozása

Rendelőnk profiljának megfelelően sok fogágybeteg pácienst gondozunk rendszeresen. A jól kezelt fogágybetegség megfelelő gondozási programmal jól karban tartható. Az EMS Airflow hatékony és kiemelkedő eredménnyel eltávolítja a subgingivalis biofilmet a mély tasakokból úgy, hogy közben sérülés nem alakul ki.

 • Implantátumok egészségének hosszú távú megőrzése

Az implantátumok felületén megtapadó baktériumok eltávolítása mindig is kiemelt felkészültséget és figyelmet igényelt. Évtizedek óta tudjuk, hogy implantátumokon nem szabad hagyományos fogkőeltávolító eszközöket alkalmazni, amikor az implantátumok felületén megtapadó plakkot tisztítjuk, mert azok összekarcolják a felépítmény felszínét. Korábban az implantátumokat az ajánlások szerinti Teflon bevonatú műszerekkel tisztítottuk. Az elmúlt évben azonban a megújult a nemzetközi standardoknak megfelelő szénszálas EMS Piezon® Pi Max fej alkalmazását. A PERIOFLOW® PLUS por alkalmazása megfelelő eredményekkel rendelkezik a periimplantáris terület tisztítása során. Célzottan és a felületek károsodása nélkül távolítja el a szennyeződéseket, hosszú távra biztosítja az implantátumok egészségét.

 • Fogpótlások esztétikus megőrzése hosszú távon

A kerámia koronák, hidak, héjakról szintén rendszeresen el kell távolítani a biofilmet, hogy a fogágy és a fogpótlás épsége hosszú távon megmaradjon. Az irányított biofilm terápia különösen alkalmas arra, hogy fogpótlások mellett gyengéden, a felületek sérülése nélkül távolítsuk el a biofilmet.

 

A irányított biofilm terápia előnyei a hagyományos fogkőeltávolítással szemben:

 • Fájdalommentes
 • Minimálisan invazív
 • Gyengéd és biztonságos
 • Nincs többé polírozó gumi
 • Nincs többé polírkefe
 • Nincs többé paszta

 

Melyek az irányított biofilm kezelés lépései?

 1. Felmérés, vizsgálat és parodontológiai kockázatértékelés
 2. Plakkfestés
 3. Motiválás
 4. Airflow ®
 5. Perioflow ®
 6. Ultrahangos és kézi fogkőeltávolítás
 7. Ellenőrzés
 8. Gondozásba vétel.

A gondozás a páciens szempontjából a legfontosabb befejező fázisa egy lezárt fogászati kezelésnek. Munkánkra garanciát vállalunk és megfelelő időszakonként visszarendeljük pácienseinket. A gondozási program során kerül betanításra és ellenőrzésre egy új fogpótlás tisztításának módszere, melyet személyre szabottan kell kialakítani és begyakorolni. Dobó Huanita vezető dentálhigiénikus kollégánk vezetésével a régió legsikeresebben működő professzionális szájhigiéniás programja valósult meg rendelőnkben.

 

Csató-Dobó Huanita
Vezető dentálhigiénikus

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

 

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!