Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A Dentoplant Fogászati és Implantológiai Rendelőben, Szegeden ingyenes 𝗖𝗹𝗲𝗮𝗿𝗖𝗼𝗿𝗿𝗲𝗰𝘁™ nyílt napot tartunk 2023. április 27-én, csütörtökön Dr. Vadász Anna vezetésével és a Straumann Group támogatásával. A nyílt nap keretei között szűrővizsgálatot és tanácsadást nyújtunk mindazoknak, akik a láthatatlan fogszabályozás csúcskategóriás rendszerét, a ClearCorrect™ sines fogszabályozást szeretnék megismerni! A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Érdeklődni és előszűrésre jelentkezni: ☎️ +36 302645024 számon, vagy info@dentoplant.hu emailcímen lehet, a „ClearCorrect nyílt nap”-ra hivatkozva lehet.

Bár sokan úgy képzelik el a fogszabályozást, hogy ha felkeresnek egy fogszabályozó szakorvost, akkor már az első adandó alkalommal fogszabályozó készülékkel távoznak. Azonban ez a valóságban nem így történik. A legfontosabb lépés a kezelés tervezése és az az alapos háttérmunka, melynek során a kezelési terv elkészül. Ha már gondolkozott azon, hogy belekezdjen a láthatatlan fogszabályozásba, akkor itt az idő, hogy ingyenesen pontos képet kapjon a kezelésről, annak költségeiről és a kezelés várható időtartamáról.

 

A 𝗖𝗹𝗲𝗮𝗿𝗖𝗼𝗿𝗿𝗲𝗰𝘁™ láthatatlan fogszabályozás menete lépésről lépésre:

1. Előszűrés, az első lépés egy személyes konzultációval kezdődik

A nyílt nap során ez a fázis lenne az úgynevezett „előszűrés”, amit szintén ingyenesen vállalunk. Erre azért lenne szükség, mert minden reklámmal ellentétben nem minden fogszabályozási eset alkalmas arra, hogy láthatatlan fogszabályozóval kezeljék. Vannak olyan kifejezetten jól kezelhető eltérések, amit egy éven belül ilyen sínekkel is jól lehet kezelni. Ezeket az eseteket keressük első sorban, ezeknek a megoldására ideális a „láthatatlan„ fogszabályozás.

A konzultáció előre egyeztetett időpontban történik az első konzultáció, amely során figyelembe vesszük a páciens igényeit, és az elérendő célt. Az alapos fogászati vizsgálat alkalmával sor kerül a funkcionális vizsgálatra is, felmérjük a szájhigiéniát és a fogak állapotát. Ahhoz, hogy egy fogszabályozó kezelést el lehessen kezdeni alapfeltétel a tökéletes szájhigiénia és a meglévő szuvasságok, kérdéses, panaszos fogak ellátása. Nem minden eltérés korrigálására alkalmas az aligner rendszer, ennek eldöntése fogszabályozó szakorvosi feladat.

2. Második találkozás, fotózás, dokumentáció és szkennelés

Ekkor fotókat, lenyomatokat/intraorális scan-t valamint röntgeneket készítünk, mely mind elengedhetetlen eleme a diagnosztikának. Kiértékelésük hozzásegít a kezelési terv meghatározásához. A dokumentáció során gyűjtött információkat (rtg, fotó, lenyomat vagy intraorális scan) továbbítjuk a síneket gyártó cégnek. Az aligner rendszerrel végzett fogmozgatás pontos lemodellezése központi laboratóriumban megtervezett számítógépes szimulációvak történik. A tervet szakorvosi kontroll mellett tudjuk módosítani a legtökéletesebb eredmény elérése céljából. Fontos, hogy ekkorra már rendezett szájhigiéniával és fogazattal rendelkezzen a páciens, mert ennek hiányában nem mehet végbe a dokumentáció.

3. Kezelési terv megbeszélése, 3D virtuális fogmozgatási terv

Ekkor kerül sor a személyre szabott kezelési terv részletes megbeszélésére az árajánlat ismertetésére. A központi laboratóriumban megtervezett 3D-s modell bemutatásával jól szemléltethetőek az egyes fogmozgatások és a kívánt végeredmény. Fontos, hogy a páciens számára minden érthető legyen, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a kommunikációra. Ha a páciens beleegyezik a kezelésbe, elindul a készülékrendelés folyamata vagyis legyártatjuk a kellő számú átlátszó fogszabályozó ”sínt”.

4. Az aktív kezelés kezdete: fogszabályozó készülék átadása, felhelyezése

Az eset bonyolultságától függően eltérő számú aligner sorozatból állhat a kezelés. A különböző keménységű készülékeket a fogszabályozó szakorvos utasításai alapján 1-2 hétig kell napi legalább 22 órát viselni. Csak evéshez, fogmosáshoz szabad kivenni. A fogszabályozó készülék felhelyezését követően olyan praktikus tanácsokkal látjuk el a pácienst, mint: milyen érzékenység várható, hogyan kell tisztítani a fogszabályozó készüléket, illetve milyen gyakran kell cserélni az alignert. Nagyon fontos a viselési idő betartása, ennek hiányában ugyanis a kezelés nem hozza meg a kívánt eredményt.

5. A rendszeres kontrollvizsgálat fontossága

Az átlátszó sínek cseréje a kezelőorvos kontrollja mellett általában 2 hetente szükséges.

6. A fogszabályozó kezelés befejezése

Amikor a kezelés elérte célját és létrejött a megfelelő fogérintkezés, a fogszabályozó szakorvos fix retenciós készüléket készít az előzőleg vett mintákra, amely általában szemfogtól szemfogig a nyelv felől alul és felül rögzül. Ez az ívdarab arra szolgál, hogy az elért állapotot megőrizzük. A fix retainerre ugyanúgy vigyázni kell, megfelelő tisztítást igényel. Ennek rögzítése után készül még egy-egy lenyomat, amelyre a fogtechnikus elkészíti a kivehető retenciós készüléket, amelyet éjszakánként kell hordani általában 1-1,5 évig az aktív fázis befejezését követően. A kezelés végén ismét fotók és befejező minták készülnek.

7. A kezelés végeztével sem ”engedjük el a páciens kezét” azonnal: a passzív, retenciós fázis és annak ellenőrzése:

A kivehető és fix retainerek ellenőrzése is fontos, hiszen ha bármi probléma van velük a fogszabályozó szakorvos korrigálni tud rajtuk, szükség esetén cserélni tudja őket. A retainer sérülésének időben történő felismerése és korrigálása segít megelőzni a fogak nem kívánt visszamozdulását. Fontos az elért eredmény nyomon követése, amelyet további felvételek elkészítésével és összehasonlításával is tudunk analizálni.

Ha szeretne többet megtudni a rendelőnkben elérhető láthatatlan fogszabályozásról, akkor itt az alkalom, hogy jelentkezzen 𝗖𝗹𝗲𝗮𝗿𝗖𝗼𝗿𝗿𝗲𝗰𝘁™ nyílt napunkra, amely keretében átbeszéljük az Ön igényeit, és az azokhoz igazított legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

 

Dr. Vadász Anna
Fogszabályozó szakorvos

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!