Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A nyelv felől rögzített „belső” fogszabályozó készülékekről

A láthatatlan fogszabályozó készülék utáni vágy gyakorlatilag egyidős a fogszabályozással. Mindennapi praxisunkban is igen nagy az igény egy hatékony, ugyanakkor „láthatatlan” fogszabályozó készülékre. Sokan szeretnének harmónikus, szép mosolyt, sorbarendezett fogakat, de ha lehet úgy, hogy sem mi, sem a környezet ne vegye észre a fogszabályzót. Napjainkban egyre több olyan belső, illetve átlátszó fogszabályozó rendszer létezik a piacon, amelyeket a mindennapi életben külső szemlélő nem, vagy csak nehezen vesz észre, így megvalósíthatóvá válik oly sokak álma: a szinte láthatatlan fogszabályozás. Láthatatlan fogszabályozás még sajnos nem létezik, de egyre több technikai újítás visz közelebb az elvárásokhoz.

 

Mit nevezünk belső fogszabályozásnak?

Annak ellenére, hogy ritkán találkozunk vele, a rögzített fogszabályozó készülékek elrejtése régóta megoldott probléma. Ezt a típusú fogszabályozást hívja a köznyelv belső fogszabályzónak. Ekkor a fogszabályozásban használatos bracketek nem a fog külső, hanem belső, azaz nyelv felőli (lingualis) oldalán helyezkednek el, mellyel bizonyos eltéréseket sikeresen lehet kezelni. Nem minden harapási rendellenesség megoldására alkalmas, elengedhetetlen hozzá a tapasztalt fogszabályozó szakorvos által végzett alapos dokumentáció és diagnosztika.

 

Milyen részekből áll a lingualis fogszabályozó készülék?

Ennek a technikának is léteznek különféle típusai, vannak előre gyártott illetve egyedileg gyártott készülékek, amit a páciens bescannelt fogaira digitális módszerrel terveznek, lemodellezve a szükséges fogmozgatásokat.
Belső fogszabályozás esetén mind az ív, mind a bracket fémből készül, s mivel a nyelv felől rögzített, szinte tökéletesen láthatatlan marad a készülék.

 

A belső fogszabályozó rendszerek előnyeiről

  • Mivel a linguális készülék a fogak belső oldalán helyezkedik el, így nem lehet észrevenni.
  • A lingualisan elhelyezett készülék biomechanikai tulajdonságaiban is eltér a külső rögzített fogszabályozó készülékektől, emiatt általában a fogmozgatások gyorsabban végbemennek.
  • Mivel a fogív belső oldalához van rögzítve, nem sérti fel az ajkat, mint a hagyományos fogszabályzók és nem igényel speciális védelmet sem sportolás közben.
  • Ha a fogkő mellett kialakulnának dekalcifikált fehér foltok (white spot) azok csak a fog belső felszínét érinthetik, így nem okoznak esztétikai problémát.

 

A belső fogszabályozó viselésének nehézségeiről

  • A kezelés elején, amíg a lágyrészek hozzá nem szoknak, felsértheti a nyelvet.
  • A beszéd és hangképzés során kezdetben akadhatnak nehézségek, de a nyelv gyors adaptációjának köszönhetően ezen hamar túllendülnek a páciensek.
  • A fogak, illetve a fogszabályozó tisztítása kezelés közben nem egyszerű feladat, nagy odafigyelést igényel. Ez különösen igaz abban az esetben, ha a felső fogíven nem is látjuk magát a fogszabályozót, hiszen belül helyezkedik el. Ezen kívül az alsó metszők belső felszínén képződő lepedék gyorsan fogkővé válhat, melyet már csak a fogorvos tud eltávolítani.

 

Dr. Vadász Anna
Fogszabályozó szakorvos

A láthatatlan fogszabályozás korszakában kevesen tájékozódnak arról, hogy nem érdemes és nem is lehet minden fogszabályozó kezelést átlátszó sínekkel megoldani. Jelenleg kicsit háttérbe szorult  a „belső” fogszabályozás kérdése, pedig az alignereknél sokszor hatékonyabb és biztosabb fogmozgatást lehet elérni vele és bonyolultabb eseteket rövidebb kezelési idővel lehetséges megoldani. Amennyiben felkeltette érdeklődését a belső fogszabályozás, további információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!