Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Sokaknak erőt kell venni magukon ahhoz, hogy korábbi rossz élményüket leküzdve ismét fogorvosi székbe üljenek. Több páciensünk számol be arról, hogy évekig győzködte magát, mire meg tudta osztani panaszait kezelőorvosával. A páciens és a fogorvos viszony erős bizalmon alapul, így egy évek óta bizonytalankodó beteg megjelenése mindig kiemelt figyelmet és elismerést jelent a fogorvos számára.

 

Páciens érkezése sürgős fogászati panasszal

A fogorvosi rendelőben a pácienssel történő első találkozáskor kerül megbeszélésre, hogy milyen fogászati problémára vár tőlünk kezelési tanácsot, továbbá, hogy milyen sürgős és milyen komplikált a panasza. A sürgős panasz felülírja a kezelési terv normál menetét. Természetesen a sürgős fogászati panasszal érkező páciensek is ki kell töltenie a kezelés megkezdéséhez szükséges nyomtatványokat és beleegyező nyilatkozatot.

 

Anamnézis felvétel

Az első alkalommal a személyes adatok rögzítését követően minden esetben szükséges kitölteni az anamnézis felvételi lapon a belgyógyászati megbetegedésre, gyógyszerszedésre, korábbi műtétekre és allergiára vonatkozó részeket, mellyel a kezelés biztonságosságát állítjuk be:

  • Kiemelten fontosak a szív- és érrendszeri betegségek, állapotok, szívműtét előtti, vagy utáni élethelyzetek, stent behelyezés és stent megléte, végtagprotézissel élők, daganatos, korábban daganatos betegek dokumentálása, illetve kiemelten kezelendőek a pszichiátriai kórképekkel jelentkező páciensek is.
  • Minden korábbi és jelenlegi gyógyszerszedés, továbbá gyógyszeres és egyéb kezelés rögzítése: véralvadásgátlók, kemotherápiás készítmények, korábbi sugárkezelés, Bisz-foszfonát tartalmú csontritkulást csökkentő készítmények, iv. vagy per os még évek távlatából is jelentőséggel bír.
  • Gyógyszerallergiák, fém és egyéb allergiás tünetek szintén feljegyzésre kerülnek, hiszen egy tervezett fogpótlás kapcsán szintén fontosak lehetnek.

 

Segítségnyújtás szorongó páciensek részére

A támogató, bíztató környezet mellett számtalan professzionális lehetőség van a kezelések előtti szorongás feloldására. Az első vizsgálat során kerül az is felmérésre, hogy milyen mértékű szorongást kell kezelnünk és azt gyógyszeresen, vagy anesztheziológus kollégánk segítségével fogjuk megoldani. Premedikációnak nevezzük a kezelések előtti enyhe gyógyszeres előkészítést, mellyel már jelentős eredmények érhetőek el. Anesztheziológus közreműködése is kérhető, illetve a beavatkozás mértékétől függően mi is javasoljuk pácienseink számára.

 

Röntgen és CBCT felvételek szerepe a diagnosztikában

Az úgynevezett előzetes kezelési terv a vizsgálat időpontjában készül, ez gyakorlatilag egy vázlat arról, hogy a páciens számára milyen kezelésekkel tudjuk a gyógyulást biztosítani. Ahhoz, hogy az első időpont alkalmával egy előzetes kezelési tervet készíthessünk, szükséges legalább egy orthopantomogramm (OPT) röntgen felvétel, amelyet rendelőnkben kiemelkedő minőségben készítünk el. A digitális röntgenfelvétel a hozzá tartozó program segítségével élesen, sok esetben mérésekre és szerkesztésre kerül. A diagnózis pontosításához a panaszos területről készített helyi röntgenfelvételekkel, gyökérkezelés esetén endo CBCT felvétellel, vagy implantációs terv készítésekor CBCT felvétellel egészítjük ki a vizsgálatot.

Rendelőnkben a leginnovatívabb 3 dimenziós röntgen diagnosztika áll rendelkezésre, így helyben tudjuk biztosítani pácienseink számára a legkorszerűbb vizsgálatokat. A cone beam CT felvétel segítségével orvosaink pontosabb diagnózist tudnak felállítani. Az ilyen korszerű 3D felvételeken keresztmetszeti képen is vizsgálni tudjuk a kérdéses területet. Szájsebészeti és implantológiai indikációja mellett a bonyolultabb gyökérkezelésekhez extra nagy felbontású minidózis felvételt is tudunk készíteni. A technikai háttér korszerűsödése mellett a korábban alkalmazott röntgenfelvétel típusnak is megvan a maguk szerepe, így nem feltétlenül egy CT felvétellel kell kezdeni a vizsgálatot.

 

A korábbi röntgen felvételek kérdéséről

Sokan említik, hogy hoznak korábbi röntgen vagy CT felvételt. Természetesen ezeket áttanulmányozzuk, de legtöbb esetben a felvételek minősége és időbelisége nem megfelelő a pontos tervezéshez. A jelen helyzet rögzítéséhez a jelen állapotot rögzítő röntgenfelvételre van szükség, valamint arra, hogy a saját digitális felvételezési rendszerünkön készüljön el a felvétel, mert így a CBCT-t az eredeti programmal, sokkal jobb minőségben tudjuk kiértékelni.

 

Fotódokumentáció

Az első vizsgálat alkalmával is készülhet fotó egy esztétikai tervezéshez vagy egy ritkább szájnyálkahártya elváltozás dokumentálása miatt. Ugyanakkor olyan munkák előtt, mint mosolytervezés vagy fogszabályozás előtti dokumentáció, külön egyeztetünk fotózásra időpontot a kezelőorvossal, ezeket a képeket nem az első vizsgálat alkalmával készítjük el.

 

Baktérium tenyésztés levétele

Fogágybetegségre gyanús esetekben, vagy külön kérésre már az első vizsgálat során sor kerülhet a parodontopathogén baktériumprofil levételére. Ennek eredménye kb. 2 hét múlva érkezik meg rendelőnkben, a további kezelésekről ennek birtokában tudunk döntést hozni.

 

Vérkép eredmények kiértékeléséről

A fentiekben részletezett röntgen és CBCT felvételeken túl műtéti tervezés alatt vérképet is kérünk bemutatni. Sok esetben egy 3 hónapnál nem régebbi véreredmény bemutatása elegendő lehet, vannak azonban olyan állapotok, amikor friss, aznapi véreredménnyel várjuk páciensünket.

 

További vizsgálatok az első találkozás során

Az első vizsgálatot és a szükséges röntgenek elkészítését követően különböző árfekvésű kezelési lehetőségeket mutatunk be problémájának megoldására, melyek közül Ön választhat. A választott kezelést a következő egyeztetésre már végleges kezelési tervként dolgozzuk ki Önnek.

Minden új pácienssel való első találkozás egyben egy szájhigiéniás állapotfelmérés is, melynek során áttekintjük az íny és fogkő pillanatnyi állapotát, melyet fotókon rögzítünk és a be is mutatjuk, mint kiindulási állapotot. Minden fogászati kezelés alapja egy jól felépített és megtartott szájhigiénia, ez egy alap, melyre a fogpótlásokkal, vagy fogbeültetéssel már sikeresen lehet építkezni.
Minden alkalommal végzünk szájüregi rákszűrést is, majd az összes fog körül átvizsgáljuk az esetlegesen meglévő “tasakokat”. Fogágybetegség esetén egy következő vizsgálat alkalmával a tasakmélységek értékeit későbbi összehasonlító vizsgálat céljából reprodukálható módon regisztrálunk.

 

Dr. Maráz Kinga
Dentoalveoláris szájsebész szakorvos

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!