Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A fogak közötti rés nem csupán esztétikai kérdés. Egyes esetekben a megoldás roppant egyszerű, és akár egy alkalommal elvégezhető a megoldást nyújtó kezelés, míg más esetekben akár fogszabályozás is szükséges lehet. Minden páciens esete eltérő, így fontos a körültekintő előzetes vizsgálat, hogy megállapítsuk mi a legmegfelelőbb eljárás a rések bezárására.

 

Diasztéma, a fogak közötti rés

A diasztéma, azaz két fog közötti rés legtöbbször a két felső középső metszőfog közötti rés esetén kerül szóba, de előfordulhat oldalsó fogak között is az alsó és felső fogívben egyaránt. Felnőtt korban a diasztéma kezelésére akkor van szükség, ha az esztétikai problémát okoz. A gyermekek 97%-nál előfordul kisebb vagy nagyobb rés a fogváltás során és az azutáni időszakban, azonban ezek a természetesen megjelenő rések normál esetben később maguktól záródnak.

 

Mitől alakulhat ki a diasztéma?

Ha nincs elég hely a fogak számára akkor torlódás alakul ki, ha pedig túl sok a hely, abban az esetben keletkeznek a rések a fogaink között.

  • Résesség esetén a fogak kisebbek, esetleg hiányosak is lehetnek, és így nem töltik ki a rendelkezésre álló területet.
  • A felső nagymetszők közötti rés oka lehet akár örökletes eltérés, vagy fejlődési zavar, csapfog, vagy esetleg számfeletti fog jelenléte is.
  • A felső ajakfék lenövése is eltávolíthatja egymástól a két középső metszőfogat.
  • A frontfogak közötti rések megjelenésében azonban olyan tényezők is szerepet játszhatnak, mint az ujjszopás vagy a nyelvlökéses nyelés, amelyek előre álló (protrudált) metszőfogakat eredményeznek, ilyenkor fogszabályzó kezeléssel is ki kell egészíteni a kezelést.
  • Az oldalsó fogak közötti rés kialakulásának is több oka lehet, mint például a fogak méretbeli diszkrepanciája vagy a fogelvesztés.

 

A résesség szájüregi következményei

Amennyiben a felső metszők közötti diasztémáról van szó, ez általában esztétikai problémát jelent. Fogszabályozó kezelés után fennmaradt résességet (amely, a fogak méretbeli eltéréséből adódik) a kezelés eredményének megőrzése érdekében szükséges direkt vagy indirekt felépítéssel (kerámia héjakkal) bezárni. Ennek elmulasztásával a fogak visszamozdulhatnak korábbi helyükre, s elvész a kezelés eredménye.

Emellett oldalsó fogak közötti rések esetében is igaz, hogy ételbeékelődéssel számolhatunk, és ha a páciens nem ügyel az alapos fogköztisztításra fokozott fogkőképződés, ínygyulladás, fogszuvasodás alakulhat ki, amely később akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

 

Résesség kezelése, harapási rendellenesség fennállása esetén

Amennyiben a résesség mellett harapási rendellenesség is fennáll, kivehető, vagy rögzített fogszabályozó készülékes kezelés válhat szükségessé. A diagnózis, illetve a kezelési terv pontos meghatározásához ilyen esetben alapos dokumentáció (fotók, röntgenek, lenyomatok) szükséges. Túlnőtt, vongáló ajakfék esetében fájdalommentes szájsebészeti beavatkozás is szükséges lehet, a gyógyulást követően pedig következhet a rések korrekciója.

A rések eltűntetése előtt szükséges az állapotfelmérés és a tervezés. A legjobb előkészítő módszer a mosolytervezés, amely során az alsó, felső fogívről vett lenyomatok mellett részletes fotódokumentációt készítünk. Speciális DSD program (Digital Smile Design) segítségével megtervezzük a fogak részárást követő alakját, méretét és színét. A mosolytervezés egyik óriási előnye, hogy a páciensek előre látják a kezelés várható végeredményét, ezáltal tudják, hogy mire számíthatnak. Emellett hatalmas előnnyel jár a kezelőorvos számára is, hiszen megkönnyíti a kommunikációt a fogorvos és a fogtechnikus között. Ezzel kizárható a félreértés lehetősége.

 

Diasztema kezelése, ha nincs harapási rendellenesség

  • esztétikus tömés
  • direkt héj
  • héjkerámia fogpótlás
  • kerámia korona

A rések zárása restauratív úton történhet direkt felépítéssel vagy indirekt módon (koronákkal, héjakkal). A direkt felépítés esetében a rendelőben a kezelőorvos kiváló minőségű esztétikus tömőanyaggal építi fel a fogakat, alakítja át méretüket, formájukat. Ennek előnye amellett, hogy általában egy ülésben történik a kezelés az, hogy nem szükséges a fogak lepreparálása, csak adott esetben a felszínének minimális felérdesítése, amely nem jelent foganyagelvételt, így a későbbiekben a páciensnek van lehetősége akár másfajta
megoldást is választani.

Kerámia héjak esetében a minimálinvazív előkészítés 0,3-0,7 mm mélységű preparációval történik a főként a fogak külső felszínét érintően. A lenyomatvételt követően a fogtechnikus elkészíti a kívánt resturációt, amelyet egy másik alkalommal a fogorvos az előkészített fogakon rögzít.

Koronakészítéshez a fogak körbecsiszolása szükséges. Nagymértékű foganyag hiány, defektus, csapfogak esetén tartós, ideális megoldás lehet, amellyel nemcsak a résesség szüntethető meg, hanem lehetőség van a fogak alakjának jelentős megváltoztatására.

 

A fentiek alapján láthatjuk, hogy a fogak közötti rés zárására több megoldás is rendelkezésünkre áll a páciens elvárása és a rést kiváltó okok függvényében. Rendelőnkben alapos vizsgálat elvégzése után az Ön igényei szerint készítjük el a kezelési tervet, a minőségi eredmény elérése érdekében.

 

Dr. Vadász Anna

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!