Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Rendelőnkben elsődleges szempont, hogy minden páciensünk számára a lehető legmagasabb esztétikai és funkcionális igényt kielégítő megoldásokat nyújtsunk. Ezt a célt szolgálják az úgynevezett inlayek, azaz a fogbetétek is.

Olvassa el blogcikkünket, és tudjon meg többet a fogtechnikai laboratóriumban csúcstechnológiával készült esztétikus betétekről, amelyeket a hiányzó fogszövetek professzionális pótlására alkalmazunk!

 

Esztétikus betét — a legtartósabb fogtömés a saját foganyag megőrzése mellett

Esztétikus betétek (inlayek) alatt olyan fogszínű kerámia vagy kompozit restaurátumokat értünk, melyeket adhezív technikával ragasztunk a fogba/fogra. A koronákhoz hasonlóan a fogtechnikán készülnek el, viszont elkészítésük sokkal kevesebb ép foganyag veszteséggel jár, mint a teljes borítókoronák esetében. A minimál invazív technikák és biomimetika fejlődésével lehetőség nyílik olyan fogakat is hosszútávon esztétikusan felépíteni, megmenteni, melyek korábban rögtön teljes borítókoronát kaptak, vagy a kiterjedt tömés miatti repedések, törések miatt jutottak erre a sorsra rövid időn belül.

 

Biomimetika, avagy utánozzuk a természetet

A rágóerőket legjobban toleráló anyag az, amit a természet alkotott: az erős, merev zománc amely kompresszióban tartja az őt alátámasztó rugalmas dentint. Ha ezek sajnos már nem állnak rendelkezésre (fogszuvasodás, azaz caries vagy egyéb okok miatt), akkor a célunk, hogy olyan anyagokkal pótoljuk ezeket a rétegeket, amelyek fizikai tulajdonságaikban legjobban hasonlítanak az eredeti fogszövethez. A jelenlegi biomimetikai kutatások alapján a dentint a használatos kompozit tömőanyagokkal, és üvegszálas kompozitokkal jól rekonstruálhatjuk, a zománc részt pedig bizonyos kerámia anyagokkal vagy laborban használatos kompozittal lehet jól pótolni. És fontos, hogy adhezív technikát alkalmazzunk a ragasztásukkor. Így a betéttel restaurált fog hasonló módon viseli el a rá ható rágóerőket, mint az eredeti ép fog.

 

Van-e különbség az élő és a gyökérkezelt fogak helyreállítása között?

A válasz természetesen igen, hiszen a gyökérkezelt fogak elvesztik élő szövettartalmukat, a pulpát, így másképp reagálnak az őket rágás során érő mechanikai ingerekre. Többek között az eredeti gyulladást okozó kiterjedt caries (fogszuvasodás) miatt sokkal kevesebb ép foganyaggal rendelkeznek, másrészt veszítenek nedvesség tartalmukból és a rágónyomás erejét érzékelő propriocepció is sérül. Emiatt a nagy töméssel rendelkező gyökérkezelt fogak könnyen törnek, sokszor menthetetlenül.

Alapvetően gyökérkezelt fogat mindig érdemes adhezíven ragasztott betéttel ellátni, a rágóerőt viselő csücsköket beborítva restaurátumunkkal, viszont a lehető legtöbb saját zománcot és foganyagot megőrizve.

Élő fogak esetében betétkészítés indikációja lehet:

  • kiterjedt caries/tömés,
  • megfelelő kontaktpont hiánya a szomszédos foggal, a
  • brázió (fogfelszín kopása), erózió miatt sérült rágófelszínek pótlása,
  • harapásemelés.

 

A betét előnyei hagyományos esztétikus töméssel szemben:

Mivel a betétek fogtechnikai laborban készülnek kialakításra, nem pedig a szájüregben, esztétikájuk és anatómiai pontosságuk kiváló, széli záródásuk, illeszkedésük a foganyaghoz rendkívül precíz. A tökéletes érintkezés a szemközti és a szomszédos fogakkal könnyebben kialakítható, így még kiterjedt fogközi hiány pótlása esetén sem lesz ételbeékelődés, fogínygyulladás. A fenti jellemzőkből adódóan a helyreállított fog hosszabb élettartama várható, mint hagyományos tömés esetében.

 

Hogyan készül egy betét?

Első alkalommal a fogorvos helyi érzéstelenítésben a szuvas, vagy sérült fogszövetet távolítja el, úgy, mint egy hagyományos tömés esetében. Ezt követően kialakítja a megfelelő felszíneket és formát a betét elhorgonyzásához. Hangsúlyozandó, hogy a fogorvos a preparálást nagyításban végzi, mert csak a nagyítás teszi lehetővé az inlay üreg nagy precizitású kialakítását. Jelentős előnye az inlaynek, hogy az adhezív ragasztás miatt ép fogszövetet csak a fog mechanikai stabilitásának megőrzése céljából, optimálisabb forma érdekében kell esetleg elvenni, nem pedig a retenció fokozása miatt, mint koronáknál. Ezután ha szükséges, az üreg alapját, az eredeti dentint (különösen gyökérkezelt fogak esetében) üvegszálas megerősítésű kompozit anyaggal építi fel, és a felszínt előkészíti a későbbi adhezív ragasztáshoz, majd lenyomatot vesz a technikai munkákhoz. Minden esetben ideiglenes töméssel látja el a fogat a következő alkalomig.

A fogtechnikán számítógépes technológiával néhány nap alatt elkészül a betét. Második alkalommal a fogorvos bepróbálja a betétet, majd asszisztense segítségével előkészíti a ragasztáshoz. A fogat kofferdám izolálás mellett szintén előkészíti, majd a betét adhezív technikával beragasztásra kerül.

Az eredmény egy a modern fogászati elveknek megfelelő, esztétikus, tartós restaurátum, mellyel pácienseink hosszú távon elégedettek lehetnek!
Látogasson el a Dentoplant Fogászati Rendelőbe és tudjon meg többet az Önnek megfelelő legjobb kezelési lehetőségekről specialista fogorvosainktól!

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!