Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Ha implantációról van szó, akkor a Dentoplant Fogászati és Implantológia Rendelőben készülő munkáink nem a legolcsóbb megoldásokkal, hanem implantációink hosszú élettartamával, fogpótlásaink rendkívüli tartósságával és csavarozhatóságával versenyzünk.

Ezért is tettünk le voksunkat a világviszonylatban is vezető Nobel Biocare implantátum rendszerek, azon belül is az On1 fogbeültetési koncepciója mellett. Hogy miért fontos az implantátum körüli íny épsége, és pácienseink hogyan profitálnak az általunk alkalmazott csúcstechnológiás fejlesztésből? Blogcikkünk mindenre választ ad!

 

A fogbeültetés már 70 éves múltra tekint vissza

A fogbeültetés olyan korszerű eljárás amellyel az elvesztett fogat tudjuk pótolni úgy, hogy a foghiány helyén a csontba helyeztett implantátumra készítünk koronát. A fogászati implantáció története közel 70 éve kezdődött, azóta sok tapasztalatot és ennek kapcsán sok változtatást sikerült elérni. A modern implantológiát Per-Ingvar Branemark Professzor indította útjára azzal, hogy 1952-ben felfedezte és tudományosan is igazolta, hogy az implantátum titán felszíne és a csont között erős kapcsolat jön létre. Ezt a folyamatot osszeointegrációnak nevezzük. Az eltelt évek alatt a fogbeültetés eljárása egyre inkább kifinomult, a tapasztalatokat pedig a Nobel Biocare cég az implantátumok fejlesztésében is kamatoztatta.

Részletes információk az implantátumokról: https://dentoplant.hu/szolgaltatasok/implantatum

 

Az implantátum körüli íny épsége

Az implantátum körüli íny, azaz a periimplantáris szövetek épsége a fogbeültetés hosszú távú sikerének meghatározó eleme. Az implantátumot körülvevő feszes íny az elsődleges védővonal, ami megvédi a csontban lévő implantátum felületet a baktériumoktól, sérülésektől. A periimplantáris szöveteknek a minősége (keratinizált, feszes íny) és a vastagsága is meghatározhatja egy implantátum sorsát évekkel a fogbeültetést követően.

Mivel a fogbeültetés műtéti eljárás, érthető, hogy az implantátum körüli íny sérül és újra épül, mindez a folyamat része. Később azonban a fogpótlás készítésekor több fázisban is sérülhet az íny, mivel több alkalommal ki-be kell csavarni a gyógyulási csavarokat, vagy lenyomatvételi elemeket. A ki-be csavarás pedig minden alkalommal baktériumokat „pumpál” az implantátum körüli térbe, ami az íny további sérülésének, gyulladásának lehetőségét hordozza magában.

 

Miért jó az Nobel Biocare On1™ koncepciója?

A Nobel Biocare On1™ koncepciója védi az ínyt azzal, hogy már a fogbeültetés műtét alkalmával behelyezésre kerül egy On1™ Base köztielem, ami a későbbi fogpótlás készítésének mozzanatait az íny szintje fölé emeli. Az On1™ Base magasságát a műtétkor pontosan meg kell határozni és 35Ncm nyomatékkal „véglegesen” behúzni, ez a mozzanat az új koncepció kulcsa. Előnye, hogy megspórolunk egy implantátum felnyitó műtétet, valamint a lenyomatvétel és a próba során történő „csavarozások” már az íny szintje föltött, annak sérülését elkerülve végezhető el.
(Forrás: Wang QQ, Dai R, Cao CY, et al. One-time versus repeated abutment connection for platform-switched implant: A systematic review and meta-analysis. PLoS One 2017;12(10):e0186385.
Read on PubMed)

Ép implantátum körüli ínyszövet mellett a periimplantitist okozó baktériumok sem jutnak az íny alá, így az implantátum-csont kapcsolat védettebb és egészséges marad. Az implantátum körüli ínyszövet épsége pedig az implantátum hosszabb élettartamát biztosítja.

Az On1™ másik nagy előnye, hogy felcsavarozható fogpótlás készítését teszi lehetővé. Ezzel kiküszöbölhető a ragasztott felépítmények rögzítéséhez használt ragasztóanyag által okozott gyulladás, ami hosszú távon szintén az implantátum körüli szövetek pusztulásához vezethet.

Részletes információk a koncepcióról: https://www.nobelbiocare.com/en-int/on1-concept

 

Mukointegráció™ és a Xeal™ felületkezelés a Nobel On1™

A Nobel Biocare™ cég szintén új fejlesztése a felületkezelések területén a Xeal™. Ez egy olyan felszíni réteg, mellyel az On1™ köztielemet is bevonják. A másik kiemelkedő fejlesztés a korábbi Ti Unite™ implantátum felszín újragondolása a Ti Ultra™, valamint egy teljesen új felületi struktúra kialakítása az implantátum csúcsától felfelé haladva az ínyszélig. Ez az új felületkezelés a felépítményen (Xeal™), valamint az új TiUltra™ implantátum struktúra együttesen segítik az implantátum beépülését. Mint koncepció ezt nevezik „Mucointergation concept™”, azaz Mukointegrációnak .

Az On1™ rendszerhez használt speciális On1™ Base köztielem is ezt az új, Xeal bevonatot kapta és igen jó eredményekkel működik az íny gyógyulása és stabilitása szempontjából is. Tehát az On1™ koncepció nem csak egy korai közti elem behelyezéssel módosítja kedvezően a fogbeültetés végeredményét, hanem egy új Xeal felületkezelés is támogatja a szövetek épségét.

 

Összegezve, a rendelőnkben is alkalmazott Nobel Biocare implantátum rendszerek biztosítják a mai legmodernebb és leghatékonyabb technológiai lehetőségeket az elvesztett fogak pótlására.

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!