Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Egy fog elvesztése nagyban ronthatja életminőségünket, azonban a fejlett technika és az orvostudomány segítségével ma már kiváló minőségű, tartós és esztétikus megoldásokat nyújthatunk pácienseink számára. Dr. Maráz Kinga Dentoalveoláris szájsebész szakorvos bevezet minket a fogbeültetés megtervezésének és a kezelés folyamatának rejtelmeibe aktuális blogcikkünkkel.

 

Miért fontos a fogbeültetés megtervezése?

Sok páciens telefonál rendelőnkbe, hogy a fogbeültetések ára felől érdeklődjön. Ebben az esetben a telefonban csupán az árlistát tudjuk felsorolni az érdeklődőnek, azonban fontos megjegyeznünk, hogy a fogbeültetés komplexebb mivolta miatt további egyeztetés és vizsgálat szükséges a végleges ár és az egyéni kezelési terv megállapításához.

 

Mire van szükségünk a fogbeültetési terv elkészítéséhez?

A tervezéshez tudnunk kell, hogy páciensünk egészséges-e, vagy valamilyen rizikófaktor mellett kell tervezzünk. Minden esetben szükséges egy jó minőségű OPT röntgenfelvétel és egy 3 dimenziós CT felvétel is, valamint tisztában kell lennünk azzal, hogy mik a páciens elvárásai a készülő fogpótlással szemben.

Kevesen gondolnak bele abba, hogy miután a fenti adatok a kezelőorvos rendelkezésére állnak, mennyi időt tölt majd el a számítógép előtt a sebészi kezelési terv kidolgozásával. Tehát a telefonáló megkaphatja az 1 db implantátumra vonatkozó számokat telefonon is, de azt, hogy az ő esetében hova és hány db implantátum beültetésével milyen fogpótlást lehet készíteni és az mennyibe kerül, azt csak egy alapos sebészi tervezést követően tudjuk megadni.

 

Miért szükséges fogbeültetés előtt a konzultáció?

  • hogy a kezelőorvos megismerje a pácienst és az elképzeléseit a fogbeültetésről
  • hogy a páciens megtudja, milyen lehetőségek vannak a foghiánya megoldására
  • hogy anamnézist vegyünk fel, azaz pontosan tisztában legyen kezelőorvosa a korábbi beavatkozásokkal, korábbi és jelenlegi gyógyszer allergiákkal, a jelenleg szedett gyógyszerekkel, korábbi egyéb betegségekkel, műtétekkel, esetlegesen korábbi kemoterápia, sugárkezelés, vagy csontritkulásra felírt injekciók és egyéb gyógyszerek alkalmazásáról
  • áttekintsük a legutóbbi vérkép eredményét
  • hogy kiértékeljük az OPT röntgenfelvételt
  • hogy a 3 dimenziós CT felvételen meg tudjuk mérni a csontmennyiséget
  • hogy kiértékeljük az állcsontok viszonyait, a sorvadás mértékét és azt, hogy van-e elegendő hely a fog behelyezéséhez
  • fotódokumentáció készítése: a kiindulási helyzet rögzítése mellett az arc esztétikai viszonyainak a felmérését is elvégezzük
  • hogy eldöntsük szükséges-e csontpótlás
  • hogy megmutassuk páciensünknek, milyen implantátum típusok és milyen fogpótlások közül választhat.

 

Mit jelent a sebészi tervezés?

Mielőtt páciensünkkel közösen eldöntjük, mi lenne a legkedvezőbb megoldás számára, a fogbeültetést a kezelőorvos a szerzett adatok alapján megtervezi. Rendszerint több árfekvésben és több fogpótlással próbálunk megoldani egy esetet. De ahhoz, hogy a páciens részére lehetőségeket soroljunk fel mindenképpen foglalkozni kell a lehetőségekkel és meg kell vizsgálni, milyen nehézségeket jelenthet egy-egy megoldás.

 

Milyen technikai eszközök állnak rendelkezésünkre?

Nagy segítség a szájsebésznek a számítógépes sebészi tervező program. Rendelőnkben a Nobel Biocare™ DTX Studio tervező programjával dolgozunk. Szerencsére a fogbeültetéseket is egyre pontosabbá teszi a digitális technikák fejlődése.

 

A frontfogak pótlására történő implantátumok beültetését különösen sok tervezőmunka előzi meg. Rendelőnkben Dr. Maráz Kinga a Nobel Biocare™ DTX Studio tervező programjával digitálisan is modellezi az ilyen esztétikai zónában lévő foghiányokat, hogy az ideális helyzet meghatározható legyen. A szoftver segítségével „előre elvégezzük “az implantációs műtétet, majd sebészi fúrósablont is tervezünk. A digitális modellünket a 3D CBCT felvétel és a szkennelt minták, valamint a fogtechnikus által előre elkészített ún. wax up (modell fogfelállítás) képi adatainak összeillesztésével állítjuk össze. Így digitálisan elkészíthető a jelenlegi helyzet már a képi valóságban, és a program segítségével az implantátumok és a felépítmények, valamint a kész fogpótlás is modellezhető. http://dentoplant.hu/szolgaltatasok/fogbeultetes

 

Mi a sebészi fúrósablon?

A sebészi fúrósablon egy olyan műtétek során használt segédeszköz, melynek segítségével a tervezett implantátum helye a műtéti területen pontosan meghatározható. A sablon rendszerint a tervezési folyamat részeként digitális CAD/CAM frézeléssel a sebészi tervező program egy funkciója által, zárt rendszerből készül el. A NobelBiocare sebészi sablonjai svédországban működő központból kerülnek rendelőnkbe.

 

Mikor van szükség csontpótlásra?

Csontpótlás olyan esetben szükséges, amikor az elvesztett fogak helyén az állkapocs sorvadt, a csontmennyiség pedig nem elegendő egy megfelelő méretű implantátum behelyezéséhez. Ha az állkapocs vékony, akkor sok esetben nem lehet megfelelő biztonsággal implantátumot beültetni, illetve vékonyabb, kisebb implantátum behelyezése lehetséges, ami nem fogja hosszú távon a rágóerőt elbírni.

 

Milyen anyaggal pótolható a csont?

Az elmúlt években a regeneráció a fogászat -szájsebészet területén az irányított csontregeneráció, azaz a Guided Bone Regeneration (GBR) rengeteget fejlődött, aminek köszönhetően több megbízható technika és csontpótló anyag is sikeresen használható. A csonthiány típusától függően saját csontot, vagy szintetikus csontpótlók keverékét alkalmazzuk membránokkal. Sikereink mögött nemcsak szaktudásunk áll, hanem az a tény, hogy rendelőnkben csak helytálló klinikai eredményekkel igazolt prémium kategóriás csontpótlót és membránt építünk be!

 

Melyek a fogbeültetés lépései?

1. Első találkozás: anamnézis felvétel, OPT, CT, vérkép kiértékelése.

2. A fogbeültetés megtervezése: sebészi tervezés, kezelési terv készítése több implantátum típussal, több árkategóriában, több fogpótlás típussal.

3. Második konzultáció: A második konzultáció során a kezelőorvos ismerteti a pácienssel a lehetőségeket és az árakat. Majd a páciens eldönti, melyik megoldást választja. Ha a páciens a fogbeültetés mellett dönt, akkor megbeszélhető a műtéti időpont és műtéti előkészítést és annak dokumentációját is ekkor el lehet végezni. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy a műtéti időpontot egy későbbi dátumra tesszük, ilyenkor a műtéti előkészítés miatt szükséges még egyszer találkozni.

4. Műtéti előkészítés: szájhigiéniai kezelés a szájsebészeti beavatkozást megelőző napokban. A bakteriális biofilm eltávolításával a szájban biztonságosabb körülményeket termethetünk és minimálisra csökkenthetjük a műtéti rizikót.

5. Implantáció műtét: A fogbeültetés műtéti beavatkozás, amelyet leggyakrabban helyi érzéstelenítésben végzünk el. Előfordulnak olyan bonyolultabb csontpótlással kombinált esetek is, amikor javasoljuk igénybe venni az aneszteziológusunk által végzett éber szedálást rendelőnkben.

6. Ínyformázás és az implantátumok felnyitása 2 fázisú fogbeültetések esetén. Ez a fázis kimarad a Nobel Biocare™ On1 típusú implantációk esetén. Mert ilyenkor a műtét időpontjában behelyezésre kerül az On1 Base köztielem, ami már az íny szinje fölé emeli a fogpótlás készítését elkerülve ezzel a felnyitási műtétet.

7. Lenyomatvétel a fogpótláshoz.

8. A fogpótlás próbája.

9. A végleges fogpótlás átadása.

10. A fogpótlás visszarendelése korrekcióra, avagy a „finomhangolás”: Mikor átadásra kerül egy új fogpótlás -különösen teljes foghiány esetén- az első napokban megszokása kihívásokkal jár. Teljesen normális helyzet, ha egy átadott nagyobb hidat csak pár nap után érez gazdája valóban a sajátjának. Ezért az új fogpótlás átadását követő 2-3 nappal mindig visszarendeljük pácienseinket, hogy ekkor már a kialakult harapást, megszokást, vagy esetleg korai érintkezéseket korrigáljuk.

11. Gondozásba vétel, a szájhigiénia ellenőrzése és a speciális tisztítási trükkök betanítása. Az implantátumra készített fogpótlások sokkal alaposabb gondozást igényelnek, mint gondolnánk. Ezért ilyen esetekben rendelőnkben a speciális tisztítási trükkök betanításán túl kifejezetten implantátumok tisztítására kifejlesztett eszközökkel dolgozunk. Szerencsére már minden fogorvos kolléga tudja, hogy az implantátumok tisztítása hagyományos fém eszközökkel tilos, mert olyan sérüléseket okoznak az implantátum nyaki felületén, ami a lepedék lerakódásának nagyban kedvez, és ez végső soron gyulladáshoz vezethet.

Az implantátumok tisztításához kifejezetten erre kialakított, csúcstechnológiájú teflonbevonatú fejeket használunk a piezo fogkőeltávolító készülékhez, így az implantátumokat gyengéden, ám mégis hatékonyan tudjuk tisztítani. Az implantátumok hosszú távú követését is a dentálhigiénikus végzi. A beültetett implantátumok kontrolljának kritériumaira elsőként Prof. Albrektsson tett tudományos javaslatot, melynek menete ma is jól alkalmazható, kiegészítve az azóta aktuális nemzetközi guideline-okkal.

Dr. Maráz Kinga

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!