Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Fogbeültetés sablonnal, avagy a navigált implantátum behelyezésről

A fogbeültetés vagy fogászati implantáció tartós és esztétikus megoldást nyújt az elvesztett fogak pótlására.  A sikeres fogbeültetés alapja a precíz tervezés és a gondosan felállított kezelési terv lépésről-lépésre történő követése. Napjainkra a számítógépes tervezés és a digitális munkafolyamatok (digital workflow) érdemi módon alakították át és vitték egy pontosabb irányba a sebészi sablonok tervezését is. A sebészi sablonnal behelyezett implantátumok pozíciói a végleges fogpótlás terve alapján kerülnek kialakításra, ami precízebb és esztétikusabb fogpótlások kivitelezését teszi lehetővé. A navigált implantátum behelyezést minden páciensünknél megtervezzük, a sebészi sablon rendelőnkben az implantátum beültetés hétköznapi kellékévé vált.

 

Mit nevezünk az implantológiában navigált sebészeti beavatkozásnak?

Navigált vagy irányított sebészetnek nevezzük, amikor a páciensről készült CBCT felvétel alapján előre megtervezett pozícióba történik az implantátumok beültetése. A navigált implantációs sebészetnek két fő típusát ismerjük: a statikus és dinamikus navigációt.
A dinamikus navigáció szenzorok segítségével, valós időben monitorozza a páciens anatómiája és a kézidarab közötti relációt. Egy valós idejű képalkotással és visszajelzéssel ellátott monitor-kézidarab visszacsatolással működő rendszer, pl.: Nobel Biocare X-Guide® rendszere.
A statikus navigáció során három dolog elengedhetetlen összhangjának kell meglennie. Ezek az implantációs sablon, a navigációs műtéti tálca és az őket összekötő sebészi protokoll. Ezek harmóniája teremti meg a pontos, kiszámítható és biztonságos vezérelt beavatkozást. pl.: NobelGuide®, vagy a SmartGuide rendszerek.

 

Mit nevezünk implantológiai sebészi sablonnak?

A sebészi sablon a statikus navigáció egy olyan eszköze, amely tartalmazza a műtéti tervünket, azaz az implantátumok egyedi helyzetét. A sebészi sablon segítségével visszük át a tervünket a műtét alkalmával a „páciensre”, azaz a sablonunk az implantátumok pontos pozícióit rögzíti. Rendelőnkben évek óta sikerrel használjuk a tervezéshez és a diagnosztikához a NobelBiocare DTX Studio programját.

 

Milyen előnyökkel jár a sablonnal történő fogbeültetés?

 • Alaposság és pontosság

A számítógépes tervezésű sablonnal való fogbeültetés a ma elérhető legkorszerűbb technológia és a legkorszerűbb diagnosztikai tervezés előzi meg. A tervezés során ma már az alsó és felső fogíveket és lágyrészeket is leképezzük (scanneljük), majd ezeket az információkat egy tervező programban „összefésülve” kapjuk meg a páciens 3D modelljét, melyre sebészi sablont tervezük. Számítógépes műtéti tervezéshez a keményszöveti és lágyszöveti anatómiai struktúrák mérethelyes leképezése és vizualizációja szükséges egy tervező felületen.

 • Kockázatok minimalizálása

A precíz tervezésnek és kivitelezésnek köszönhetően elkerülhetőek a hagyományos implantáció nem kívánt kockázatai és szövődményei.

 • Rövidebb műtéti idő

A gördülékeny rendszernek köszönhetően a sebész csak visszaellenőrzi az implantátum pozíciókat, nem megkeresi és kijelöli. Az egyedi műtéti segédeszköznek köszönhetően pedig a beavatkozás ideje jelentősen csökken.

 • Elkerülhetőek kiegészítő beavatkozások

A pontos tervezéssel a csontkínálat és a meglévő anatómiai adottságok figyelembe vételével elkerülhetőek pozicionálási hibák és néha kiegészítő műtétek.

 • Minimálinvazív sebészeti beavatkozás lehetősége

A hagyományos, szabad kézzel végzett implantációval a sablonos fogbeültetés megadja a lehetőségét annak, hogy kis metszés mellett történjen a kezelés. Ennek köszönhetően sokszor nincs szükség varratokra, és jelentősen csökken a fájdalomérzet.

 • Digital workflow

 

Hogyan történik egy fogbeültetés műtéti tervezése?

A fogbeültetést megelőzően a pácienssel történő beszélgetés során tájékoztatjuk, milyen fogpótlási megoldások jöhetnek szóba az ő speciális esetében. Tudnunk kell azt is, hogy milyen elvárásai vannak a tervezett fogpótlással kapcsolatban. A protetikai szemléletű implantátum pozíció tervezés azaz az un. backward planning az optimális tervezési mód a fogászati implantációs kezelések során, avagy először a megfelelő fogpótlást választjuk ki és ahhoz tervezzük meg az implantátumok helyét és a felépítményeket.
A tervezéshez tudnunk kell, hogy páciensünk egészséges-e, vagy valamilyen rizikófaktorral kell terveznünk. Minden esetben szükséges egy jó minőségű OPT röntgenfelvétel és egy 3 dimenziós CBCT felvétel, vérkép labor eredmény is, valamint elindítunk egy speciális, implantológiai SAC kiértékelési protokollt. Kevesen gondolnak bele abba, hogy miután a fenti adatok a kezelőorvos rendelkezésére állnak, mennyi időt tölt majd el a számítógép előtt a sebészi kezelési terv kidolgozásával.

 

Miért fontos a fogbeültetés előtti konzultáció?

 • hogy a kezelőorvos megismerje a pácienst és az elképzeléseit a fogbeültetésről
 • hogy a páciens megtudja, milyen lehetőségei vannak a foghiánya megoldására
 • hogy pontosan tisztában legyen kezelőorvosa a korábbi beavatkozásokkal, korábbi és jelenlegi gyógyszer allergiákkal, a jelenleg szedett gyógyszerekkel, korábbi egyéb betegségekkel, műtétekkel, esetlegesen korábbi kemoterápia, sugárkezelés, vagy csontritkulásra felírt injekciók és egyéb gyógyszerek alkalmazásáról
 • áttekintsük a legutóbbi vérkép eredményét
 • hogy kiértékeljük az OPT röntgenfelvételt
 • hogy a 3 dimenziós CT felvételen meg tudjuk mérni a csontmennyiséget
 • hogy kiértékeljük az állcsontok viszonyait, a sorvadás mértékét és azt, hogy van-e elegendő hely a fog behelyezéséhez
 • hogy megismerjük a rendelkezésre álló csont mennyiségét és minőségét
 • fotódokumentáció készítése: a kiindulási helyzet rögzítése mellett az arc esztétikai viszonyainak a felmérését is elvégezzük, szükség esetén mosolytervezéssel
 • hogy eldöntsük szükséges-e csontpótlás
 • hogy megmutassuk páciensünknek, milyen implantátum típusok és milyen fogpótlások közül választhat.

 

A rendelőnkben alkalmazott korszerű 3D CBCT diagnosztikai háttér és számítógépes tervezési lehetőségek, amit a Nobel Biocare DTX Studio programja biztosít a ma elérhető legkorszerűbb tervezési módszerek a fogbeültetéshez. A Nobel Biocare implantátum rendszerek pedig biztosítják a mai legmodernebb és leghatékonyabb technológiai lehetőségeket az elvesztett fogak pótlására.

Dr. Maráz Kinga
Dentoalveoláris sebész szakorvos

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!