Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Hazánkban a 65 év felettiek több, mint 25%-a teljes fogatlansággal él. A hiányzó fogak pótlása nem csupán esztétikai kérdés, hiszen a fogazat épsége a teljes emésztőrendszer egészségére kihat.

A fogatlanság rehabilitációjának különböző fokozatai vannak a teljes kivehető fogsortól kezdve egészen a kerámia körhídig. A meglévő csontállomány mennyisége és minősége, a páciens általános állapota és anyagi szempontok is befolyásolhatják egy kezelési terv véglegesítését. Szerencsére a fogászati implantológia fejlődésével már sokféle lehetőség közül választhatnak pácienseink.

Alábbi blogcikkünből megtudhatja, hogyan hat a fogak elvesztése az állcsont csontmennyiségre, az arc egészére, valamint részletesen megismerheti a teljes fogatlanság rehabilitációjának egyes módjait.

 

Teljes fogatlanság esetén a csontmennyiség csökken

Minden egyes fog elvesztésével az állkapocs csontmennyisége csökken. Mire valaki teljesen fogatlanná válik, a sorvadás sokszor anatómiai képleteket „közelít meg”: a felső fogsor esetében az arcüreg, az alsó állcsontban az idegcsatorna közelsége miatt sokszor nehézségekbe ütközik a megfelelő méretű implantátum behelyezése. A fogatlanná válás során a leépülés az állcsontokat más módon érinti. Míg a felső fogatlan fogív átmérője kisebb, addig az alsó állcsont inkább szélesebbé válik.

Amellett, hogy a csontmennyiség nem megfelelő, egy igen fontos probléma az is, hogy az állcsontok dimenziói és egymáshoz viszonyított helyzete is változik.

(Forrás: Berossian E et al. Fixed Prosthetic Implant Restoration of the Edentulous Maxila A Systhematic Pretreatment Evaluation Method J. Oral and Maxillofacial Surgery 2008; 66: 112-122.
Malo P et al. The rehabilitation of the completely edentulous maxilla with different degrees of resorption a 5 ys retrospective study, new classification Eur J Oral Implantol 2011;4 (3) 227-43)

Az állcsontok egymáshoz viszonyított pozíciója pedig az úgynevezett arcmagasságot is befolyásolja, amelynek csökkenése felelős az időskori ráncok elmélyüléséért és a beesett arc megjelenéséért. Ezért teljes fogatlanság esetén a kezelési terv a teljes száj és a rágóképesség rehabilitációját jelenti. Nem túlzás azt mondani, hogy egy sikeres fogpótlás a mosolyunkat és önbizalmunkat változtatja meg.

 

Implantátumokhoz lokátor elemmel rögzített fogsor

A lokátor elemmel rögzített fogsor a legegyszerűbb fix fogsor. Nem tévesztendő össze a mini implantátumokkal, vagy még vékonyabb ideiglenes implantátumokkal rögzített és reklámozott fogsorokkal, amelyek csak ideiglenes pótlásra való megoldások, hosszú távon nem működnek megfelelően.

A klasszikus lokátorral stabilizált fogsor esetén szabályosan behelyezett normál implantátumokhoz csatlakozik a lokátor elem. Alsó fogsor pótlására elegendő 2 db implantátum, de a felső fogsor rögzítésére minimum 4 db implantátum szükséges. Ez egy hagyományos kivehető műanyag protézis, ami a lokátorra felkapcsolható. A lokátor elem egy speciálisan az implantátumba rögzített fejrész, mely lehetővé teszi, hogy a fogsor patent szerűen rákapcsolódjon.

Alsó foghiány esetén ez a legegyszerűbb és jól viselhető megoldás, de ne felejtsük el, hogy ez kivehető fogpótlás, és a fogsorok tisztítása és ápolása miatt rendszeresen el is kell távolítani.

További részletes információk: http://dentoplant.hu/szolgaltatasok/fogbeultetes

 

All-on-4® kezelési koncepció

A sokat emlegetett All-on-4® (all on four) a Nobel Biocare cég által kialakított kezelési protokoll. Már sok egyéb implantációs rendszer is próbálja követni ezt a kezelési módszert, de a szabadalmaztatott eredeti megoldás a Nobel Biocare™ nevéhez kapcsolódik.

Az All-on-4® implantológiai kezelés, amely definíció szerint azt jelenti, hogy egy fogíven belül 4 db Nobel implantátumot speciális pozícióban helyezünk el, 2db meziális egyenes tengelyállásban, a 2 db disztális implantátum pedig 45°-os szögben döntve kerül beültetésre, majd erre fémvázas felcsavarozható fogsort helyezünk.

(Forrás: Maló P, de Araújo Nobre M, Lopes A, et al. The All-on-4 treatment concept for the rehabilitation of the completely edentulous mandible: A longitudinal study with 10 to 18 years of follow-up. Clin Implant Dent Relat Res 2019; doi: 10.1111/cid.127692019 )

Legnagyobb előnye, hogy az implantátumok helyzete a megmaradó csontmennyiséget követi, így ezzel a módszerrel idősebb korban csontpótlás nélkül lehet rögzített, felcsavarozott fogsort készíteni. Az implantátumokba úgynevezett muiltiunit felépítmény kerül behelyezésre, amely a szögben elfordított implantátumokba történő csavaros rögzítést is meg tudja oldani.

Részletes információk a All-on-4® kezelési koncepcióról: https://www.nobelbiocare.com/en-int/all-on-4-treatment-concept

 

Rögzített kerámia leplezésű híd – a tökéletes megoldás

Alsó állcsontra 6 db implantátum, a felső fogív esetén 6-8 db implantátumra lehet olyan híd pótlást készíteni, ami a teljes ép fogsor érzetét hozza mind esztétikai, mind funkcionalitás téren. Az, hogy hány db implantátum kerül behelyezésre a fogív méretétől, ívétől, a csontminőségtől, a szemben lévő fogpótlás típusától is függ.

Régen ezeket a hidakat még felragasztották a felépítményekre, de az utóbbi években napvilágot látott kutatások egyértelművé tették, hogy a csavar rögzítés kevesebb biológiai komplikációval jár.

Kompromisszum nélküli esetben a 6-8 implantátumra a felcsavarozható Nobel Procera™ hidat javasoljuk, vagy multiunit felépítményekre helyezett felcsavarozható fémkerámia hidakat.

A Dentoplant Fogászati és Implantológia Rendelőben a legmodernebb és leghatékonyabb technológiai lehetőségeket alkalmazzuk az elvesztett fogak pótlására. Személyre szabott kezelési tervvel biztosítjuk, hogy fogpótlásaink évtizedeken át pácienseink hűséges társai legyenek.

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!