Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Gyakran ébred fájó állkapoccsal vagy fejfájással? Állkapcsa ropog vagy kattog, amikor kinyitja és becsukja a száját? Amennyiben igen, Ön feltehetően fogcsikorgatásban érintett.

A fogcsikorgatás problémája a felnőtt lakosság közel 15%-ánál jelentkezik, de gyerekek is gyakran szenvednek a tünetektől, ami hosszú távon az őrlőfogak természetellenes kopásához, az állkapocsízületek elhasználódásához és akár a fogágy “meglazulásához” is vezethet.

Alábbi blogcikkünkben Dr. Vadász Anna fogorvos kollégánk foglalta össze mindazt, amit a fogcsikorgatásról tudni érdemes.

 

Mit nevezünk fogcsikorgatásnak?

A fogcsikorgatás – más szóval bruxizmus – során, legtöbbször akaratunktól függetlenül, tudat alatt, nagy erővel összeszorítjuk fogainkat, súlyosabb esetben csikorgatjuk is őket. A fogcsikorgatás leginkább éjszaka, alvás közben fordul elő, amelyről a páciensek gyakran nem is tudnak. Nemcsak a felnőttek, hanem a kisgyermekek és a kamaszok is rendszeresen csikorgathatják a fogaikat.

 

A fogcsikorgatás okai

Bár sokszor kapcsolják össze a stresszel, a bruxizmust alvászavar vagy a fogsor mechanikai problémái is okozhatják. Ilyen mechanikai probléma lehet akár a hiányzó vagy letört fogak, illetve a szabálytalan harapás. Bizonyos esetekben a fogcsikorgatást nem a stressz vagy a rossz harapás okozza, hanem lehet olyan neurológiai betegségek tünete, mint például a Huntington-kór vagy a Parkinson-kór. Bizonyos pszichiátriai gyógyszerek, például az antidepresszánsok szintén okozhatnak bruxizmust. Amennyiben hosszan, éveken át, nagyon intenzíven csikorgatunk, az az életminőséget is nagyban lerontja és hozzájárulhat különféle betegségek kialakulásához.

 

Melyek az éjszakai fogcsikorgatás tünetei?

Éjszakai fogcsikorgatás esetén a tünetek a reggeli ébredés után a legerősebbek. A tünetek között szerepelhet: zavart alvás, többszöri, ok nélküli felébredés, fáradt ébredés, levertség, nyak-, váll-, hát- és derékfájás, reggeli fejfájás, kattogó rágóízület, fognyaki kopások, letöredezett fogak, karzsibbadás, esetlegesen migrén, ismeretlen eredetű fülzúgás és ismeretlen eredetű arcüregi fájdalmak.

Fontos, hogy éjszakai fogcsikorgatásáról tájékoztassa fogorvosát, aki így felmérheti a fogzománc esetleges károsodását. Sok embernek van enyhe, konkrét kezelést nem igénylő bruxizmusa, de ha a fogcsikorgatás súlyos, akkor fogorvosa fogai védelmére és a további károsodások megelőzésére éjszaka viselendő harapásemelő sínt adhat.

Hosszútávon a bruxizmus miatt extrém módon elkophatnak a fogak, valamint károsítja a rágóízületet és a rágóizmokat is.

 

Hogyan károsítja fogainkat a fogcsikorgatás és milyen következményei lehetnek, ha nem kezeljük időben?

Miért káros a bruxizmus? Sem a rágószervünk, sem az állkapocsízületünk sem fogainktól, de még a fogtöméseink és a fogpótlásaink sem ilyen roppant nagy erő elviselésére vannak megalkotva. Idő kérdése, hogy hol történik az első maradandó károsodás:

  • kipattant fognyaki zománc miatt úgynevezett nyaki kopások alakulhatnak ki (ami gyakran érzékenységgel is jár);
  • az őrlőfogak rágófelszíne lekopik, lecsiszolódik, eltűnnek a csücskök és a barázdák;
  • fogelhalás történhet a nagy erők hatására, az íny vagy később a fogágy indul sorvadásnak (aminek a hosszú távú következménye foglazulás, akár fogelvesztés lehet);
  • állkapocsízületi panaszok jelentkeznek: kezdetben pattogás, recsegés, ropogás, majd egyre gyakoribb a fájdalom rágáskor, ásításkor;
  • elrepedhetnek, kieshetnek a meglévő tömések, sérülhetnek a fogpótlások.

 

Milyen kezelés szükséges, hogy az éjszakai fogcsikorgatást megszüntessük? Mit tegyünk, ha felmerül -vagy egyértelmű- a fogszorítás gyanúja?

Mindenekelőtt keressük fel a fogorvosunkat. Egy részletes állapotfelmérés során ő pontosan diagnosztizálni tudja a problémánkat. A kezelésnek több szintje van, és minél mélyebben keressük a megoldást, annál hatékonyabb lesz a gyógyulás. Ha beigazolódik a fogcsikorgatás fennállása, minél hamarabb meg kell kezdeni a megfelelő kezelést a helyzet javítása és a súlyos következmények megelőzése érdekében. A terápia az okoktól függően történhet fogszabályozással, vagy szigorú mérések alapján kidolgozott harapásemeléssel, illetve különféle harapásemelő, fogvédő sínekkel. Összetettebb esetekben több szakterület orvosának összehangolt munkájára van szükség.

Az éjszakai szilikon védősín nem engedi, hogy a fogívek összeérjenek, ezáltal védi a fogakat, a fogpótlásokat és az állkapocsízületet. Több hónapos viselés után -a legtöbb esetben- hatékonyan segít a csikorgatás elmaradásában.

Ha a fogcsikorgatás kiváltó oka a stressz, akkor azt mindenképpen meg kell tanulni kezelni, oldani. Erre a célra hasznosak a relaxációs gyakorlatok. Ugyanakkor fontos megkeresni a stressz okát, és például állkapocs-specifikus fizikoterápiával, meditációval és testmozgással, izomlazítók alkalmazásával oldani.

Ha tapasztalja magán a fogcsikorgatás bármely tünetét ne hezitáljon, forduljon hozzánk bizalommal! A Dentoplant Fogászati Rendelőben szakképzett orvosok alapos állapotfelméréssel és személyre szabott kezeléssel várják.

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!