Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Esztétikailag kiemelt területeken érdemes alaposan megtervezni még egy egyszerűbb feladatnak tűnő foghúzást is.
Különösen egy frontfog eltávolítása előtt fontos eldöntenünk, hogy milyen végleges fogpótlást választunk, mert nem mindegy, hogy azonnali fogbeültetést, vagy hagyományos híd fogpótlás a cél. Amennyiben szeretnénk elkerülni a fogeltávolítást követő csontleépülést, akkor a fogeltávolítást úgynevezett alveólus prezervációs technikával egészítjük ki.

Rendelőnkben többféle alveólus prezervációs technikát alkalmazunk és így a foghúzás helyén a szövetek összeesése megelőzhető. Így az implantációs fogpótlások stabilabbak, az esztétikus fogpótlások harmónikusabbak lesznek.

 

Mi történik fogeltávolítást követően?

Minden egyes fog elvesztésével az állkapocs csontmennyisége csökken. Szakirodalmi adatok szerint a foghúzást követően a fogat közvetlenül körülvevő, úgynevezett „köteges” csont már az első pár hétben elkezd felszívódni, ami jelentősen hozzájárul az üres alveólus (fogeltávolítás helye) leépüléséhez és az állcsont több dimenzióban történő zsugorodásához. Ez a „köteges” csont egy foggal összefüggő marginális struktúra, amely fogeltávolítást követően mindenképpen felszívódik.
(Huynh-Ba G, et al.: Clin Oral Implants Res 2010; 21: 37-42., Januario AL, et al.: Clin Oral Implants Res 2011; 22(10): 1168-71., Araujo MG, Lindhe J: Journal Clin Periodontol 2005; 32: 212-18.)

A fogeltávolítást követően az esetek 50%-ban az állcsont felszívódása az állkapocs gerinc vastagságát érinti jelentősebben, ami az esetek 2/3-ban már az első 3 hónapban kialakul. (Schropp 2003.)

 

Hogyan előzhető meg a fogeltávolítást követő csontleépülés?

Amikor a szájsebész fogat távolít el, gondolni kell arra, hogy megakadályozza egy későbbi csonthiány kialakulását. Mindenekelőtt leginkább a fogeltávolítás módja számít, mert úgynevezett minimál invazív extrakcióval, óvatos fogeltávolítással megőrizhető a csontfal.
Ez a minimál invazív fogeltávolítás lenne a prezerváció alapja, így marad, amit megvédhetünk. A fogeltávolítást követően pedig szükséges a megfelelő „támogatás” a csont részére, amely lehet egy időben elvégzett azonnali fogbeültetés, csontpótlás, vagy egy alveólus prezervációs beavatkozás.
Különösen, ha a páciens implantátumot szeretne, de valamilyen okból nem helyezhető be azonnali fogbeültetéssel, akkor a kihúzott fog helyét el kell látni, mert csonthiány alakulhat ki.

A csontleépülés megelőzhető:

  • minimál invazív fogeltávolítással,
  • azonnali implantációval,
  • alveólus prezervációval,
  • vagy csontpótlással.

A fogeltávolítás helyén közvetlenül kialakult alveoláris „csonthiányokat” az EDC klasszifikációs rendszerbe foglalt külön csoportokba soroljuk. EDS 1-4. csoportokba. (Extraction Defect Assessment Classification and Management: Nicholas Caplanis, DMD, MS; Jaime L. Lozada, DDS; and Joseph Y.K. Kan, DDS, MS)

 

Mit nevezünk alveólus prezervációnak?

Az alveólus prezerváció egy olyan szájsebészeti beavatkozás, melynek során a fogeltávolítást követően az eltávolított fog alveólusát megfelelő regeneratív „támogatásban” részesítjük. A leépülő köteges csontot visszaépíteni nem lehet, de a fog helyének megőrzésével jelentős mértékben kompenzálható a bukkális dimenzió.
Az alveólus prezervációjára műtéttechnikailag többféle módszert ismerünk és alkalmazunk. A kiválasztott módszer függ az alveólus állapotától, a helyétől, és hogy milyen végleges pótlást tervezünk. Az alkalmazott módszer során a kihúzott fog helyét azonnal kezeljük.

 

Mennyi a gyógyulási ideje az alveólus prezervációnak?

Az alkalmazott technikától függően 4-6 hónap.
(Cardaropoli D, et al.: Int J Periodont Rest Dent 2012; 32(4) : 421-430)

 

Milyen anyagokkal végzik el az alveólus prezervációt?

Alveólus prezervációhoz és csontpótláshoz is a legmegbízhatóbb és legfontosabb a saját kötőszövet és saját csont felhasználása. Csak a saját szöveteket követik a regeneratív bioanyagok.

  • Szájpadlásból nyert tuberalis kötőszövetes szabadlebeny.
  • Keresztkötésű kollagén membránok.
  • Fel nem szívódó Cytoplant® membránok.
  • Csontpótló anyagok.
  • Mucograft®, és Mucograft Seal®.

Rendelőnkben kizárólag helytálló klinikai eredményekkel igazolt prémium kategóriás csontpótló anyagokat használunk:

A fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy aszerint milyen fogpótlást szeretnénk, rendkívül fontos a megfelelő előrelátás, és szakszerű tervezés a fogeltávolítás előtt.
Rendelőnkben pácienseinkkel egyetértésben, részletes tájékoztatás után kezdjük meg a kezelési folyamatot.

Amennyiben többet szeretne olvasni a szájsebészeti beavatkozások témakörben, Önnek ajánljuk korábbi blog cikkünket:
http://dentoplant.hu/szolgaltatasok/szajsebeszet

 

Dr. Maráz Kinga
Dento-alveoláris sebész szakorvos

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!