Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A fehér fogak mindannyiunk számára fontosak, hiszen egészséget és ápoltságot sugároznak.

Azonban fontos, hogy a kétes eredetű, gyors és látványos eredményt ígérő szerek helyett szakorvosi segítséget kérjünk a kívánt cél elérése érdekében. A fogfehérítés szakértelmet és megfelelő utánkezelést is megkövetel. Tavasz közeledtével rendelőnkben is egyre több szépülni vágyó páciensünk választja a fájdalommentes fogfehérítést.

 

A fogfehérítés folyamata röviden

A fogfehérítés folyamata 2-3 alkalomból áll, az első alkalom az előkészítés, ekkor eltávolítjuk a fogkövet, és polírozzuk a fogakat, így sokkal szebb eredményt tudunk elérni!

A következő alkalommal elvégezzük a fogak fehérítését. Olyan esetekben, amikor a kiindulási szín intenzívebb, javasolni szoktunk egy 3., lezáró kezelést is. Ilyenkor már csak a legfontosabb területekre koncentrálunk, illetve egységesítjük a ragyogást.

Kezelést követően nagyon fontos néhány tanács betartása, hogy a fogak minél tovább megőrizzék szép csillogó fehérségüket és ezek alkalmazásával kellemetlen percektől is megkímélhetjük magunkat.

 

 

Tanácsok fogfehérítést követően

Speciális „fehér étrend”

A fogfehérítés után a hosszú távú eredmény megtartása érdekében nem ajánlatos színes ételeket, italokat fogyasztani, helyette az ún. fehér étrendet kell beállítani. A fehérítést követően a fogzománc felszíne néhány napig kevésbé ellenálló, így megfelelő, pigmenteket nem tartalmazó étrendet kell tartanunk, és a felszíni mineralizációt visszaállító kezelésekkel érdemes támogatni fogaink egészségét.

 

Mi az a fehér étrend

Hosszantartó ragyogás érdekében ajánlott világos, fehér színű ételek fogyasztása, amelyek nem színezik el a fogakat, mint például:

 • tej, tejtermékek
 • tésztafélék
 • rizs
 • habarásos főzelékek
 • szárnyasok
 • fehér húsú gyümölcsök pl: banán
 • zöldségek
 • kesudió stb.

 

Milyen ételeket kerüljük fogfehérítés után?

Minden olyan ételt, italt, ami elszínezheti a fogakat, ilyen például:

 • kávé
 • fekete tea, gyümölcstea
 • cékla
 • lilakáposzta
 • vörösbor
 • ételszínezékeket tartalmazó élelmiszerek
 • klórhexidin tartalmú szájöblítő stb.

A fentiek mellett, rendkívül fontos a dohányzás kerülése, mivel a kátrányok és égéstermékek is negatív irányba módosíthatják az elért fogszínt.

 

Meddig érdemes a fehér étrendet betartani?

Minél hosszabb távú eredmény megőrzése érdekében, legalább 2 hétig érdemes betartani ezt az étrendet.

Hogy a fehérített fogak esetleges érzékenységét is elkerüljük, nem javasolt szénsavas üdítők, citrusfélék fogyasztása magas savtartalmuk miatt.

Kerülendők a túl hideg és túl meleg ételek, italok is.

 

Mivel előzhető meg a fogfehérítést követő érzékenység?

Rendelőnkben a fogfehérítés lezárásaként professzionális fluoridos pakolásokat alkalmazunk a fogakon, ezzel is a zománcfelszín erősítése és az érzékenység minimalizálása a cél.

A frissen fehérített fogzománc felületének vissza kell nyernie a megfelelő mineralizáltságot, és az esetlegesen megnyílt dentintubulusok lezárását is elő kell segítenünk.

Jó eredménnyel alkalmazzuk rendelőnkben fogfehérítések után a Curasept™ Biosmalto remineralizáló pakolását, amely a hazai piacon éppen bevezetés alatt álló termék.

A rendelői fogfehérítést közetően közvetlenül elvégezzük ezt a remineralizáló kezelést -amely karbonáttal és fluoriddal dúsított amorf kálcium-foszfátot (ACP) tartalmaz- abban az esetben, ha a páciens elégedett a fehér árnyalattal.

Jelentős biomimetikus hatása révén aktív ionokat szabadít fel, melyek azonnal bejutnak az érintett felületre. Az eredeti fogfelszínnel folytatólagos új ásványi réteget hoz létre, amely ellenállóbbá teszi a fogfelszíneket.

Otthoni kiegészítő kezelésként érdemes fogérzékenységre ható fehér színű fogkrémet vagy gélt használni.

Hatékonyabb termékek:

 • Elmex gél
 • Curasept™ Biosmalto Mousse Pro otthoni pakolás
 • GC™ Tooth Mousse Pluss pakolás

Mindennapokra javasolt érzékenységet csökkentő fogkrém: Elmex Sensitive használata.

Amennyiben a fogfehérítés mellett döntött, rendelőnkben professzionális eljárások alkalmazásával, szakorvosi felügyelet mellett nyerheti vissza fogai fehérségét.

Dobó Huanita vezető dentálhigiénikus

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!