Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Gyökérkezelt fogak felépítése:

A sikeres gyökérkezelés nem ér véget azzal, hogy elkészül a gyökértömés, hanem ugyanolyan fontos része, hogy megfelelő koronai felépítéssel lássuk el a fogat. A Dentoplant Fogászati Rendelőben szakorvos kollégáink a legkorszerűbb kezelési módszerekkel mentik meg a gyökérkezelt fogakat. A jól záró koronai restauráció felel egyrészt azért, hogy a fertőtlenített, lezárt gyökércsatorna ne tudjon újra befertőződni a szájüreg felől baktériumokkal, másrészt igyekszünk vele megerősíteni az amúgy statikailag gyengébb, élettelen fogat. A gyökérkezelt fogak már nem élnek, elvesztik keringésüket, beidegzésüket, így kevésbé tudják elviselni az őket ért erőhatásokat, rágóerőket. A másik ok, amiben törékenységünk keresendő, az a foganyag elvesztésében, hiányában keresendő, ami a gyökérkezelést megelőző szuvasságok, tömések, és maga a gyökérkezelés miatti szükséges anyagelvétel miatt egészen nagyfokú is lehet. Sok páciensünk kérdez rá, miért van szükség speciális izolálásra. A Dentoplant Fogászati Rendelőben a gyökérkezelt fogak felépítését is nyálrekesz felhelyezése mellett végezzük el, azaz ún. kofferdam izolálásban, így biztosítva a nyál és baktériummentes, tiszta munkát.

 

Biomimetika, azaz utánozzuk a természetet:

Mai tudományos kutatások eredményei alapján a fogat leginkább úgy tudjuk megerősíteni, ha adhezív ragasztási technikákat alkalmazunk és az elvesztett foganyagot ahhoz mechanikai tulajdonságaiban leginkább hasonlító fogászati anyagokkal igyekszünk pótolni.
Ezen az elven elindulva a Dentoplant Fogászati Rendelőben üvegszálas csapokat és anyagokat használunk gyökérkezelt fogak felépítésénél, mivel a dentinhez hasonló mértékű rugalmassággal rendelkeznek, és így képesek az elvesztett dentinhez hasonlóan egyenletesen eloszlatni a fogat érő rágóerőket, jelentősen csökkentve a fog törésének esélyét.

 

Üvegszálas csapok és üvegszálas kompozitok:

Az üvegszálas csapokat kettős kötésű adhezív ragasztóanyaggal úgy helyezzük el a fogban, hogy annak egy része a gyökéri, egy része a koronai rézben helyezkedjen el, kitöltve a korábbi gyökércsatorna egy részét, és a koronai részben vázul szolgáljon csonkfelépítésünknek, és a restaurátumunknak. Ezek alkalmazására leginkább akkor van szükség, ha fémkerámia vagy zirkón kerámia korona kerül később a fogra, vagy ha a fog eredeti méreteihez képest jelentős foganyagveszteséggel állunk szemben, így kisőrlő fogaknál szinte mindig szükséges.
Ezeknek a gyári kész csapoknak az alternatívája, ha a fog megerősítésére és a dentin pótlására üvegszálakat tartalmazó tömőanyagot, kompozitot használunk, amely a csonkfelépítés elkészítésére is alkalmas, és akár élő, de erősen destruált fogak felépítésénél is szükséges lehet, különösen nagyőrlő fogaknál.

Gyökérkezelt fogaknál, ha már viszonylag nagyobb anyaghiányt kell pótolnunk, mindig valamilyen indirekt módon készülő, technikai fogművel építjük fel a fogat, ilyen lehet: esztétikus kompozit vagy kerámia betétek (onlay, overlay), vagy fémkerámia/kerámia koronák. Egyszerű esztétikus töméssel történő fogfelépítés a legjobb alap, de csak ritka esetekben elegendő ahhoz, hogy a gyökérkezelt fogat hosszútávon megőrizhessük.

 

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!