Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

Vajon létezik láthatatlan fogszabályozás?

A „láthatatlan fogszabályozás” kifejezés a köznyelvben arra utal, hogy a fogszabályozó készülék nem látszik. Valójában többé-kevésbé látszik, és aki ezzel a módszerrel szeretné fogait esztétikus sorba rendezni, nagyon is vágyik rá, hogy a kezelés végén látható legyen az eredmény. A láthatatlan fogszabályozó technika valójában átlátszó sínek, azaz alignerek számítógéppel modellezett rendszere.

 

Mit nevezünk alignernek?

Az alignerek vékony, általában mélyhúzott vagy 3D nyomtatott fóliák, melyeket egy előre megtervezett setup modellre készítenek el. Azért említjük többesszámban, mert a terápia több fólia felhasználásával megy végbe. A kezelés minden lépéséhez tartozik egy setup-modell, mely az előzőtől és a következőtől egy kicsit különbözik. Ezen kicsi lépések sorozata maga a kezelés egésze. Az egyes lépések hatásai és a bekövetkező változások számítógépes szimulációval jól és pontosan tervezhetőek. Mivel az egész kezelés kis lépések sorozata, ezért a kezelés maga is jól szimulálható és tervezhető.

 

Tévhit, hogy az aligner-terápia „magától működik”

Gyakran találkozunk azzal az elgondolással, miszerint az aligner-terápia „magától működik”, azaz a központban számítógéppel megtervezik a kezelést, a páciens megkapja az eredményt biztosító átlátszó síneket, és nem is kell hozzá szakorvosi kontroll.

Ez nem egészen igaz. Tekintettel arra, hogy a fogak mozgatását indítjuk meg egy fogszabályozó kezeléssel, a fogszabályozó szakorvosi kontroll mindenképpen a páciens érdekét szolgálja.

Az aligner-terápia – azaz a páciensek által igen kedvelt láthatatlan fogszabályozás – pusztán egy másik módja a fogak mozgatásának. Attól még, hogy nincs felragasztott készülék ugyanaz vonatkozik rá, mint az összes többi fogszabályozó kezelésre, tehát:

 • elengedhetetlen a megfelelő dokumentáción, diagnosztikán alapuló célkitűzés,
 • nagyon fontos a kezelési stratégia elkészítésénél a megalapozott fogszabályozó szaktudás
 • elengedhetetlen az egyes fogaknak, fogcsoportoknak a különböző mozgatásokra adott biológiai reakciójának tapasztalatokon alapuló ismerete.

A terápia ennek fejében viszont pontos, általában gyorsabb, és a páciens számára mind esztétikailag, mind életvitelben kellemesebb kezelést kínál.

 

Mi az a Clear Correct™ rendszer?

A Cear Correct™ a fogászat és implantológia területén jól ismert Straumann cég által elindított „láthatatlan fogszabályozó” rendszer. Mind minőségében, mind a svájci cég által a tervezőközpontok tudásanyagában kiemelkedő sikereket könyvelhetnek el. A Dentoplant Fogászati Rendelőben ezzel a rendszerrel oldjuk meg az erre alkalmas fogszabályozási eseteket.

 

Melyek a Clear Correct™ fogszabályozó előnyei?

 • A készülék szinte észrevehetetlen.
 • Könnyen eltávolítható étkezés előtt.
 • Nincsenek olyan fogszabályozó elemek, amelyek közé/mögé az étel beszorulna.
 • Használatával nem kell étrendjét/étkezési szokásait korlátozni.
 • Használata nem akadályozza a fogselyem használatát és a fogmosást.
 • Rövidebb fogszabályozási kontrollok.
 • A hagyományos fogszabályozó készülékekkel szemben kényelmesebb.
 • Bátran mosolyoghat a készülékkel, hiszen a legtöbb ember észre sem veszi.

 

Fontos tippek, amelyek elengedhetetlenek a sikeres kezeléshez átlátszó sínnel történő fogszabályozás esetén

Az aligner rendszerek sikere függ a helyes indikációtól. Nem minden harapási rendellenesség korrekciójára alkalmazhatóak, de a helyesen megválasztott eseteknél (pl. résesség, enyhe/közepes torlódás) látványos eredmény érhető el, akár rövidebb idő alatt, mint a hagyományos rögzített fogszabályozó készülékeknél. Elengedhetetlen a megfelelő viselési idő,- napi 22 óra – hiszen a készülék csak akkor tudja kifejteni a hatását, ha az a szájban van. Fontos, hogy a páciens pontosan kövesse a kezelőorvos utasításait és ne cseréljen sínt a megadott időtartamnál hamarabb. A rendszeres kontrollvizsgálatokon szükséges megjelenés és bárminemű probléma esetén a kezelőorvos tájékoztatása szintén nélkülözhetetlen.

 

Ha szeretne többet megtudni a rendelőnkben elérhető láthatatlan fogszabályozásról, akkor kérjen konzultációs időpontot, amely keretében átbeszéljük az Ön igényeit, és az azokhoz igazított legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Dr. Vadász Anna
Fogszabályozó szakorvos

További információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!